یک‌شنبه 11 آذر 1403

تعجیل در بازگشایی مدارس چرا؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
تعجیل در بازگشایی مدارس چرا؟

دکتر کامران حدادی* / 

هر روز خبرهای متناقضی از بازگشایی مدارس وحضور دانش آموزان در مدرسه به گوش می رسد. با گذشت دو سال از شیوع کرونا و تعطیل شدن آموزش حضوری، کماکان از مسئولان آموزش و پرورش و متولیان امر صدای واحدی به گوش نمی رسد هر هفته و هر روز مقام مسئولی تاریخی را برای بازگشایی مدارس اعلام می کند و مقام دیگری تاریخی دیگر..

اکنون که در آستانه پیک ششم کرونا هستیم و احتمال مواجه شدن با سویه های به مراتب خطرناک تری وجود دارد، هنوز هم این سردرگمی در تصمیم گیری ها مشاهده می شود و متاسفانه تبعات این ناهماهنگی ها بر مشکلات و گرفتاری های فکری و روحی و روانی خانواده ها افزوده است.

بر هیچ کس پوشیده نیست که آموزش به شیوه مجازی اثراث سویی بر اجتماعی شدن دانش آموزان داشته و علاوه بر اینکه تحرک و پویایی جسمی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار داده، در دراز مدت به دلیل استفاده بیش از حداز موبایل و کامپیوتر و... آسیب هایی در ابعاد مختلف به دنبال خواهد داشت. اما آنچه لازم است در این مقطع حساس مورد توجه قرار گرفته و در راس تمامی تصمیمات و برنامه ریزی ها قرار گیرد، اولویت داشتن سلامت دانش آموزان و خانواده های آنان در مقابل کرونا می باشد.

عمده دانش آموزان خصوصا در مقاطع ابتدایی هنوز قادر به رعایت پروتکل های بهداشتی به شیوه ای که از بروز و شیوع ویروس کرونا جلوگیری کند نیستند. اصولا بیشتر مدارس نیز از لحاظ بهداشتی، از فضای مناسب برای فاصله گذاری و تامین لوازم بهداشتی برای دانش آموزان آنهم در سطح استاندارد، برخوردار نیستند. همه ما کم و بیش در دوران تحصیل خود، آبخوری های مدارس، سرویس های بهداشتی و تراکم جمعیت در کلاس را تجربه کرده ایم. در همین فصل های پاییز و زمستان بسیاری از کودکان دچار بیماری های فصلی، سرماخوردگی یا حتی آبله مرغان می شوند که گواهی است بر تایید این مدعا که مدارس با این شکل فعلی به هیچ وجه قادر به جلوگیری از شیوع ویروس کرونا که دنیا را در نوردیده نخواهند بود.

البته برای مقاطع بالاتر تحصیلی ازجمله متوسطه نیز کمابیش همین وضعیت قابل مشاهده است. چرا که هدف اصلی در اجرای دور کاری، آموزش مجازی و تعطیلی ها جلوگیری از تجمع با هدف جلوگیری از شیوع ویروس است و بازگشایی ها چه در سطح ادارات، مدارس و حتی دانشگاه ها، این اصل را نقض می کند. آنهم در شرایطی که هنوز از لحاظ واکسیناسیون به درجه قابل اتکایی دست نیافته ایم. تجربیات کشورهای توسعه یافته که اتفاقا شیوه های بسیار سختگیرانه ای را در اجرای پروتکل های بهداشتی داشته اند نشان می دهد که بازگشایی مدارس در مقطع فعلی کاری بسیار خطرناک است که می تواند همه دستاوردهای نظام سلامت و کادر درمان برای مبارزه با کرونا و انجام واکسیناسیون را به چالش بکشاند.

اخیرا در انگلستان که قوانین بسیار سختگیرانه ای برای پیشگیری از کرونا اجرا کرد و از لحاظ سیستم بهداشتی و درمانی جزو چند کشور طراز اول دنیاست، تحقیقی انجام شده که بر اساس آن در بین 100 هزار نمونه، 764 مورد ابتلا به کرونا در مدارس شناسایی شده است. بر اساس این مطالعه، تکثیر پایه ویروس در میان کودکان و نوجوانان 1.18 و در بین افراد 18 الی 54 سال 0.81 بوده است. علت این اتفاق این بود که در انگستان جمعیت کمتری از افراد زیر 18 سال نسبت به جمعیت بالای 18 سال واکسینه شده بودند و گردش و تکثیر ویروس در گروه سنی کودکان و نوجوانان در اثر بازگشایی مدارس بیشتر بوده است.

از سویی دیگر گزارش ها در چند روز اخیر حاکی است که ورودی بیمارستان ها در چندین استان کشور شیب افزایشی معنا داری پیدا کرده که نشان دهنده وقوع حتمی پیک ششم کروناست و بازگشایی شتابزده مدارس علاوه بر فشار سنگین روانی بر والدین، وضعیت را پیچیده تر خواهد کرد. چرا که سویه های جدید کرونا محدویتی برای سن و سال ندارد و تصایر غم انگیز درگیری کودکان بر تخت های بیمارستان ها، بیانگر همین موضوع است. بنابراین با توجه به سرعت قابل قبول انجام واکسیناسیون بهتر است تا زمان واکسیناسیون دو دوز کامل 80 درصد افراد جامعه و همچین وجود نشانه ای از پیک جدید، بازگشایی مدارس به تاخیر افتد و از تجربیات علمی کشورهای دیگر در این باره استفاده شود تا خودمان مجبور به تجربیات غیرقابل جبران نشویم. *جامعه شناس