خوردن چه چیزهایی میتواند مانع از ابتلا به تنبلی تخمدان شود
سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیستهای کوچک متعددی را توصیف میکند که در تخمدانها تشکیل میشوند. با این حال، بعضی زنان مبتلا به این اختلال، کیست ندارند؛ در حالی که عدهای دیگر بدون این اختلال هم دچار کیست میشوند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) وضعیتی است که در آن تخمدانها مقدار غیر طبیعی آندروژنها، هورمونهای جنسی مردانه را تولید میکنند که معمولاً در زنان به مقدار کمی وجود دارد.
به گزارش همشهری آنلاین، گاهی زنان بهاندازه کافی هورمونهای مورد نیاز برای تخمک گذاری را تولید نمیکنند؛ بنابراین وقتی تخمک گذاری اتفاق نمیافتد، تخمدانها میتوانند کیستهای کوچک زیادی ایجاد کنند که میتواند مشکلات بیشتری را در چرخه قاعدگی زنان ایجاد کند و بسیاری از علائم PCOS را به دنبال داشته باشد
در حال حاضر هیچ راه اثبات شدهای برای جلوگیری از PCOS وجود ندارد، اما میتوانید اقداماتی برای کاهش آن انجام دهید. به عنوان مثال، خوردن غذاهای مغذی، ورزش منظم و مدیریت وزن مناسب برای بدن میتواند به شما در جلوگیری از اثرات این سندرم کمک کند. درمان بیماری هم اغلب با دارو انجام میشود که البته نمیتواند مشکل را را کاملاً بر طرف کند، اما به کاهش علائم و جلوگیری از بعضی مشکلات آن کمک خواهد کرد.
نشانههای تنبلی تخمدان
فرنیا اشرافی، کارشناس ارشد مامایی، مامای مرکز بهداشت درباره نشانههای تنبلی تخمدان میگوید سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان یک اختلال شایع هورمونی است که در سنین باروری زنان رخ میدهد.
تنبلی تخمدان میتواند علائمی مانند: آکنه، قاعدگی نامنظم، خونریزیهای شدید دوران قاعدگی، لکههای تیره پوستی، اختلال در تخمک گذاری و بارداری، رشد موهای زائد ضخیم در نواحی چانه، شکم، سینه، دورناف، ران، کاهش میل جنسی و خستگی مزمن داشته باشد.
البته بررسی دقیق ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیاز به سونوگرافی رحم و تخمدان و انجام آزمایشات هورمونی برای تشخیص صحیح دارد.
ارتباط تنبلی تخمدان با ناباروری
تخمدان پلی کیستیک یکی از مهمترین و شایعترین علت مراجعه زنان به پزشک برای ناباروری است و همچنین در افراد مبتلا به تخمدان پلی کیستیک افزایش التهاب در بدن، افزایش هورمون Lh، مقاومت به انسولین، افزایش هورمونهای مردانه، وجود کیستهای ریز در سونوگرافی دیده میشود که البته گاهی نیز ممکن است فرد همه این نشانهها را نداشته باشد.
بهبود تخمدان پلی کیستیک
به گفته این کارشناس ارشد مامایی، تغییر سبک زندگی میتواند در کنترل علائم تنبلی تخمدان مؤثر باشد.
تغییر سبک زندگی شامل تغذیه سالم ورزش و خواب واستراحت کافی و همچنین دور شدن از استرس و اضطراب تا حدممکن است.
تغذیه
اشرافی میگوید تغذیه سالم میتواند عامل موثری برای مبتلا نشدن زنان به تنبلی تخمدان باشد. مصرف روزانه سبزیجات غذاهای با فیبر زیاد، صبحانه با پروتئین بالا، مصرف مواد غذایی ضد التهاب، کاهش مصرف کربوهیدرات، کاهش و قندوشکر، کاهش مصرف غذاهای پرچرب و استفاده نکردن از انواع فست فودها و کمتر استفاده کردن از گوشت قرمز باعث میشود احتمال ابتلا به تنبلی تخمدان را کاهش یابد.
مواد غذایی ضد التهاب
توجه داشته باشیم التهاب راهی است که بدن از خود در برابر عفونت، بیماری یا آسیب محافظت میکند. بهعنوان بخشی از پاسخ التهابی، بدن تولید گلبولهای سفید خون، سلولهای ایمنی و موادی به نام سیتوکین را که به مبارزه با عفونت کمک میکنند، افزایش میدهد. التهاب میتواند منشاء بروز بیماریهای زیادی باشد.
از بعضی مواد غذایی ضد التهاب میتوان از ماهی و غذاهایی دریایی، سبزیجات، زنجبیل، سیر، قارچ، روغن زیتون و سیب زمینی نام برد.
بهبود تنبلی تخمدان
به گفته این کارشناس ارشد مامایی، مصرف غذاهایی مانند ماهی پرچرب، جودوسرپرک، روغن زیتون، سبزیجات برگ دار، نانهای سبوس دار، کدوتنبل، تخم مرغ آب پز، انواع توت، آووکادو، حبوبات، برنج قهوهای، دانه کدو و آفتابگردان، دانه چیا، خرما، مویز، انجیرخشک، آجیل، انار، سیب، کیوی، شیربادام، زردچوبه، زنجبیل و دارچین در بهبود تنبلی تخمدان مؤثر هستند.
همچینین کاهش 5_7 درصد وزن بدن، کاهش استرس، خواب منظم و کافی شبانه، عدم مصرف سیگار، قلیان، الکل و موادمخدر، ورزش منظم روزانه، دریافت کافی ویتامین دی در بهبود علائم تخمدان پلی کیستیک و تنظیم هورمونها نقش بسزایی دارد.
از دست ندهید