یک‌شنبه 11 آبان 1404

دانشگاهیان در حوزه فرهنگ‌سازی عفاف و حجاب پیشتاز باشند

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
دانشگاهیان در حوزه فرهنگ‌سازی عفاف و حجاب پیشتاز باشند

گروه سیاسی خبرگزاری فارس - یادداشت - رشید جعفرپور، مدرس دانشگاه: هر جامعه ای بر اساس باورها، ارزشها و اعتقادات خود، فرهنگ را در بین مردمش نهادینه می نماید. نهادینه شدن عناصر فرهنگی در یک ملت به یک تاریخ طولانی نیاز دارد. در واقع در بستر تاریخ، مبتنی بر داشته ها و ذخایر فرهنگی و تمدنی، یک رفتار در لایه های مختلف اجتماعی بروز و ظهور پیدا کرده و تثبیت می شود. رفتارها جنبه های شرعی، عرفی و قانونی دارند. عناصر فرهنگیِ زمینه ساز رفتار فردی و اجتماعی در طی زمان، به تدریج رفتار را به عرف جامعه تبدیل می نمایند. اگر رفتاری خارج از مبانی عرفی، شرعی و قانونی جامعه صورت پذیرد، از سوی جامعه شناسان به ناهنجاری تعبیر می شود. تغییر در رفتارها و هنجارها معمولا با روح جامعه سازگار نیست.

«فرهنگ عفاف و حجاب» در جامعه ما از پشتوانه ها و مبانی عمیق شرعی، عرفی و قانونی برخوردار است. هم از نظر شرع مقدس اسلام حجاب، واجب شرعی قطعی است و یک باور ارزشمند دینی است که حتی در کشورهایی که حاکمیت اسلامی ندارند، باورمندان به این واجب، آن را رعایت می کنند. از نظر عرفی هم، جامعه ایران یک جامعه عفیف با زیست عفیفانه بوده است. با بررسی تاریخی جامعه ایران می توان پی برد که زنان ایرانی در همه دوران ها عفیف بوده اند و پوشش حجاب را داشته اند.

در دوران معاصر، علیرغم هجمه های مدرنیسم و تلاش های قلدرمآبانه رضاخان، حفظ حجاب از مختصات جامعه ایرانی بوده و در دفاع از حجاب و حریم عفاف، نهضت های بزرگی در ایران شکل گرفته است. همچنین از منظر قانونی، جامعه ای که هم به لحاظ شرعی و هم به لحاظ عرفی دارای باور و هنجار مستحکم و پایدار در زمینه عفاف و حجاب است، ایجاب می نماید که پشتوانه قانونی برای حفظ و تقویت باورها و هنجارها و ارزش هایش داشته باشد. نظام اسلامی که حاصل مجاهدت چند دهه ملت مسلمان ایران با تقدیم هزاران شهید برای برپایی جامعه ای با هنجارهای دینی است، لازم است که قوانین متناسب جهت قوام بخشیدن به ساختارهای فرهنگی و ارزشی خود را داشته باشد. از این منظر، عفاف و حجاب در جامعه اسلامی ایران پشتوانه قانونی هم دارد. ضمن اینکه آموزه هایی چون امر به معروف و نهی از منکر در جامعه دینی، وظایفی را برای مردم و حاکمیت تعیین می کند که در مواقع لزوم وارد عمل شوند و جامعه را به سمت صلاح و سلامت هدایت نمایند.

اقشار مختلف اجتماعی با توجه به سطح تاثیرگذاری رفتاری، متفاوت عمل می کنند. طبیعی است اقشاری که از آگاهی، دانش و وجاهت بیشتری برخوردار هستند، باید اهتمام بیشتری داشته باشند که ارزش ها، باورها و اعتقادات مردم تثبیت شده و عمق پیدا نمایند. آنها به عنوان گروه‌های مرجع باید علاوه بر رعایت هنجارها، زمینه تبیین صحیح آن را برای گروههای دیگر فراهم نمایند. جهاد تبیین از این منظر، وظیفه گروههای مرجع است، به ویژه که در شرایط کنونی به تعبیر و تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی، «دستگاههای جاسوسی دشمن» با هربه های مختلف سیاسی و فرهنگی و با امکانات و پشتوانه های رسانه ای نظام سلطه، کار سیاسی_رسانه ای ترکیبی علیه فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه ما انجام می دهند، وظیفه گروههای مرجع، سنگین تر و خطیر تر می شود. از این نظر، آگاه کردن مردم از «حرام شرعی» و «حرام سیاسی» کمترین وظیفه است که بر عهده دارند. تبیین اهداف و نقشه های شوم دشمنان انقلاب اسلامی در این حرکت ضد فرهنگی و آگاهی بخشیدن به مردم از معروفاتی است که باید در کنار نهی از منکر بی حجابی، انجام دهند. هر چه این آگاهی بخشی با ادبیات متقن و با پشتوانه های نظری قوی صورت پذیرد، همراهی جامعه بیشتر می شود.

در بین اقشار جامعه به نظر می رسد، دانشگاهیان به عنوان یکی از مهمترین گروههای مرجع، می توانند در این جهاد تبیین نقش آفرینی بهتری داشته باشند. دانشگاهیان در دو سطح می توانند در شرایط کنونی نقش آفرینی نمایند، آنان با دفاع بر اساس پشتوانه های شرعی، عرفی و قانونی از فرهنگ عفاف و حجاب، با رویکرد تبیینی، می توانند زیست عفیفانه را در جامعه ترویج و تثبیت نمایند؛ در این زمینه اساتید باورمند وظیفه بیشتری دارند. علاوه بر آن، دانشگاهیان به ویژه استادان زن و دانشجویان دختر با حضور محجبه و عفیفانه خود در عرصه های مختلف اجتماعی می توانند الگوی موفق حضور زنان در جامعه را نشان دهند. انگیزه بخشی به نسل جدید دختران از وظایف اساتید و دختران دانشجوی محجبه و عفیف است. لذا در این شرایط می توان گفت؛ دانشگاهیان در فرهنگ سازی عفاف و حجاب باید پیشتاز جامعه باشند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

دانشگاهیان

عفاف و حجاب

جهاد تبیین فرهنگ‌سازی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
دانشگاهیان در حوزه فرهنگ‌سازی عفاف و حجاب پیشتاز باشند 2
دانشگاهیان در حوزه فرهنگ‌سازی عفاف و حجاب پیشتاز باشند 3