سه‌شنبه 4 اردیبهشت 1403

دلار این هفته باز هم ارزان می‌شود؟

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
دلار این هفته باز هم ارزان می‌شود؟

فارغ از این که شاخص‌های اقتصادی برای روال بازار در طولانی مدت چه تصمیمی می‌گیرند، تب‌وتاب این روزها تا کی و چه قیمتی ادامه دارد؟

به گزارش مشرق، در هفته‌ای که گذشته قیمت دلار در صرافی ملی 11 درصد و در بازار آزاد 12 درصد کاهش یافته است. در واقع در هفته تعطیلی کسب و کارها با کاهش تقاضای تجاری و مسافری شیب کاهش قیمت دلار تحت تاثیر اخبار مثبت مذاکرات وین تا آنجا ادامه یافت که روز پنج‌شنبه گروهی از مردم برای فروش دلارهایشان مقابل صرافی‌ها صف کشیدند.

حالا هم با آغاز دور چهارم مذاکرات وین به نظر می‌رسد خوشبینی‌ها دو چندان شده و اخبار هم هر روز به این انتظارات تورمی خوشبینانه دامن می‌زنند. امروز درحالی که ایرنا نوشته:«باب جدید مذاکرات برای احیای کامل برجام بازشد» ایسنا هم در جمله‌ای در گزارشش آورده:«همه برای نتیجه گرفتن در کوتاه‌ترین زمان ممکن در تلاش‌اند». حتی رویترز و نیویورک تایمز نیز از احتمال توافق در هفته آینده و و احیای برجام نوشته‌اند. سی‌ان‌ان هم در این میان از احتمال آزادسازی یک میلیارد دلار از پول‌های بلوکه شده ایران خبر داده است.

طبیعتا با سیل اخبار مثبت این روزها آن هم در روزهای تعطیلی و همزمان با کاهش طبیعی تقاضا در بازار، ریزش هیجانی قیمت دور از ذهن نبوده. برخی ابتدای هفته حتی منتظر رسیدن دلار به 20 هزار تومان بودند که البته بازار آن‌ها را هم ناکام نگذاشت و روز پنج‌شنبه دلار برای چند ساعت در بازار کانال 20 هزار تومانی را لمس کرد. با این حال کمی بعد و به دنبال اولین خبر متناقض از مذاکرات برجامی نرخ دوباره از 21 هزارتومان عبور کرد.

با پایان یافتن هفته در نرخ 21 هزار تومان برای اسکناس آمریکایی ظاهرا همه منتظرند ببینند روند کاهشی روزهای اخیر بازار ارز به کجا ختم می‌شود و این هفته قیمت تا کجا امکان ریزش دارد؟

در ادامه پیش‌بینی کوتاه مدت 5 کارشناس در پاسخ به این پرسش از سوی تجارت‌نیوز آمده است:

*س_علی دینی‌ترکمانی، تحلیلگر پولی و مالی_س*

«انتظارات بسیار پر اهمیت است و نمی‌توان آن را در تحلیل بازار نادیده گرفت و تنها بر اساس شاخص‌ها حرف زد. انتظارت می‌تواند باعث شود مردم ارزشان را در بازار عرضه کنند و به کاهش قیمت دامن بزنند. من گمان می‌کنم دلار به کمتر از 20 هزار تومان نرسد، این نرخ احتمالا کف قیمت است.

البته با اخبار مثبتی که در این دو روز از برجام و آمریکا رسیده فردا صبح ممکن است بازار با یک شوک قیمتی کاهشی آغاز شود و حتی در طول هفته به 18،19هزار تومان هم برسد با این حال احتمال بازگشت به آن 20 تا 21 هزار تومان و چندین ماه ماندن در این نرخ‌ها را می‌دهم.»

*س_کامبیز افسری، کارشناس و فعال بازار ارز_س*

«امروز نشستی در وین صورت گرفته که احتمالا منجر به تعیین تکلیف نهایی نشود. پس اگر همه اخبار در همین حالت فعلی باقی بماند، این هفته بازار به سمت صعودی شدن حرکت می‌کند چون تعطیلی کسب و کارها به پایان رسیده و طبیعتا مقداری تقاضای تجاری وارد بازار می‌شود. ممکن است این هفته نرخ به کانال 22 تومان بازگردد و اگر همین روال ادامه پیدا کند آخر هفته شاید وارد کانال 23 هزار تومان هم بشود».

*س_بهاءالدین حسینی‌هاشمی، کارشناس امور بانکی_س*

«ریزش فعلی تحت تاثیر احتمالات برجام و آزادی منابع بلوکه شده، طبیعی و قابل پیش‌بینی است. در طولانی مدت اگر بخشی از منابع آزاد شود دست دولت برای تقویت طرف عرضه بازتر می‌شود اما در مقابل ما معضل رشد چشمگیر نقدینگی را داریم که دولت تلاشی برای کنترل آن نمی‌کند.

حتی تا 10،20 میلیارد دلار هم احتمالا نمی‌تواند تاثیر این مقدار نقدینگی را خنثی کند. بنابراین قیمت در میان مدت دوباره رشد می‌کند اما در چند روز آینده ریزش ادامه دارد و حتی ممکن است نرخ به 17 تا 18 هزار تومان هم برسد. مردمی که در بورس ماندند و زیان کردند حالا چشمشان ترسیده و از ترس متضرر شدن در حال فروش دلارهایشان هستند».

*س_محمود بهمنی، رئیس سابق بانک مرکزی_س*

«در حال حاضر عامل اصلی افزایش نرخ ارز نبود مدیریت صحیح بر منبع ارزی است. اصلا قیمت ارز نباید اینقدر بالا می‌رفت و حالا هم انتظارم این است که با شرایط خوبی که به نظر می‌رسد پیش رو است، روند حتما کاهشی باشد. قطعا در شرایط فعلی می‌توان با مدیریت صحیح، قیمتی کمتر از 20 هزار تومان را برای دلار داشت».

*س_میترا تاتاری، کارشناس بازارهای مالی_س*

«احتمال اینکه احیای برجام دلار را به زیر قیمت 20 هزار تومان هم بکشد وجود دارد اما وضعیت در این بازه قیمتی ثابت نمی‌ماند زیرا اقتصاد کشور با دلار کمتر از این قیمت همخوانی نخواهد داشت».