چهارشنبه 5 اردیبهشت 1403

رنسانس مدرسه‌سازی در تهران؛ تخریب و بازسازی 1742 کلاس درس در استان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
رنسانس مدرسه‌سازی در تهران؛ تخریب و بازسازی 1742 کلاس درس در استان

تهران - ایرنا - استان تهران از لحاظ سرانه فضای آموزشی پس از سیستان و بلوچستان، محرومترین استان کشور است، با این وجود دولت در هشت سال گذشته یکهزار و 743 باب کلاس درس فرسوده را در این استان تخریب و بازسازی و 318 باب کلاس درس را مقاوم‌سازی کرده است.

به گزارش ایرنا، بیش از 2 میلیون و 200 هزار دانش‌آموز در حدود 8 هزار و 315 مدرسه استان تهران تحصیل می‌کنند که از این تعداد حدود یک میلیون و 200 هزار دانش‌آموز در حدود چهار هزار و 200 مدرسه شهر تهران به تحصیل اشتغال دارند.

مسئولان آموزش و پرورش و استاندار تهران چند سال اخیر در جلسات، همایش‌ها و نشست‌های مختلف بر فرسودگی 40 تا 50 درصدی مدارس پایتخت، کمبود فضای آموزشی به خصوص در بعضی از مناطق تهران همچون منطقه 22 شهرداری تهران و در شهرستان‌های استان که منجر به دو شیفته شدن 70 درصد از مدارس شده و تراکم 32 نفری جمعیت دانش‌آموزی در کلاس‌های درس استان تاکید و اعلام کردند استان به یکهزار مدرسه 15 کلاسه جدید نیاز دارد تا میانگین تراکم دانش‌آموزی به 24 نفر در هر کلاس که استاندارد کشوری است، برسد که این موضوع نیامند بیش از 6 هزار میلیارد تومان اعتبار است.

همچنین مسئولان اعلام کردند استان تهران از لحاظ سرانه فضای آموزشی پس از سیستان و بلوچستان محرومترین استان است و با توجه به افزایش جمعیت و مهاجرت به استان تهران، فضاهای آموزشی و فرهنگی پاسخگوی نیاز این جمعیت نیست و توسعه زیرساخت‌های آموزشی و فرهنگی باید در دستور کار قرار گیرد.

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که مدیرکل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران 25 شهریور 1399 اعلام کرد: با مهاجرت‌های صورت گرفته، سالانه 30 هزار دانش‌آموز به مناطق مختلف شهرستان‌های استان تهران افزوده می‌شود که ساماندهی این افراد، به احداث مدارس جدید نیاز دارد.

محمد صیدلو اظهارداشت: استان تهران پایخت مسکن مهر است که به دلیل بی‌توجهی به برخی از قوانین از جمله الزام انبوه سازان به ساخت مدارس در مجتمع‌های دارای 200 واحد، مناطقی مانند پرند و پردیس را با چالش بزرگ کمبود فضای آموزشی مواجه کرده است.

صیدلو با اشاره به تحصیل هزاران نفر از دانش‌آموزان اتباع درشهرستان‌های استان تهران گفت: در حال حاضر 570 هزار دانش‌آموز اتباع در استان‌های مختلف کشور مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد، 130 هزار نفر در مدارس شهرستان‌های استان تهران حضور دارند.

مدیرکل سابق نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران 24 خرداد 1399 با اشاره به اینکه این استان بیشترین مدارس فرسوده کشور را در خود جای داده است، اظهارداشت: بازسازی مدارس فرسوده و ساخت مدارس جدید در استان به 12 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، همچنین بازسازی 22 هزار و 500 کلاس درس فرسوده تهران بیش از 6 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

علی شهری گفت: تحقق این موضوع با اعتبارات دولتی سال‌ها به طول خواهد انجامید اما اگر خیران، نهادها و موسسه‌ها به کمک مدرسه‌سازی در استان تهران بیایند، در مدت زمانی کوتاه امکان بازسازی و احداث مدارس به وجود خواهد آمد.

برای دستیابی به توسعه، علاوه بر تامین نیروی انسانی، آموزش کمی و کیفی دانش‌آموزان باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا آینده متعلق به آنان است، کسب علم و دانش و تربیت نسلی فعال و پویا در مدارس و کلاس‌های درس استاندارد و ایمن محقق خواهد شد، برای ایمن‌سازی و تخریب و نوسازی مدارس فرسوده علاوه بر تامین اعتبار از سوی دولت، برنامه‌ها و طرح‌های مختلفی همچون طرح ملی «آجر به آجر» و پویش‌های «آجرهای مهربانی»، «مهر را با محرم آغاز کنیم» و «من مادرم، بچه‌های ایران فرزند من» ذیل این طرح برای مشارکت خیرین در دستور کار قرار گرفت که در مجموع بیش از یک میلیون نفر در قالب این پویش‌ها، بیش از هشت میلیارد تومان به مدرسه‌سازی کمک کرده‌اند.

در سال‌های اخیر نیز مدارسی در شهر تهران با مشارکت دانش‌آموزان ساخته شده است که ساخت مدرسه «ایران مهر» در منطقه 11 با مشارکت دانش‌آموزان، اولیا و معلمان در قالب طرح «به جای ترقه بازی، مدرسه سازی» و مدرسه «نوجوانان انقلاب» در منطقه چهار با مشارکت دانش‌آموزان و جمعی از خیرین از این جمله است.

اجرای طرح ساخت 12 هزار کلاس درس در استان تهران

جلسه ستاد پیگیری طرح ساخت 12 هزار کلاس درس در استان تهران 15 دی 1398 با حضور انوشیروان محسنی بندپی استاندار، معاونان استاندار و جمعی از مسئولان آموزش و پرورش و سیدهادی موجانی رئیس هیات مدیره مجمع خیرین مدرسه‌ساز شهرستان‌های استان تهران در راستای بهبود وضعیت، رفع مشکلات و کمبود فضای آموزشی استان برگزار شد و عملیاتی‌شدن احداث 2هزار و 820 کلاس درس طی 2 سال در دستور کار قرار گفت.

مدیرکل سابق نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران 25 شهریور 1399 با اشاره به اجرای این طرح با حمایت استاندار تهران و همراهی جامعه خیرین مدرسه‌ساز اظهارداشت: قرار است با مشارکت و تامین منابع از طریق دولت، خیرین حقیقی، خیرین عمومی، نهادها و سازمان‌هایی که مسئولیت اجتماعی دارند و تبدیل به احسن املاک موجود آموزش و پرورش (هر یک به سهم مساوی) حداقل 12 هزار کلاس درس طی برنامه پنج ساله در استان تهران ساخته شود.

علی شهری گفت: طی دو سال اخیر، خیرین حقیقی در تامین منابع، بین 60 تا 70 درصد مشارکت داشتند، در بخش دولتی بیش از آنچه که در برنامه دیده شده تامین منابع شده است، در بخش خیرین عمومی و مسئولیت‌های اجتماعی و تبدیل به احسن املاک آموزش و پرورش منابع قابل توجه نبود، اقداماتی برای تبدیل به احسن املاک آموزش و پرورش انجام شده که امیدواریم نتایج قابل قبولی داشته باشد و بتوان بیش از 25 درصد از آن منبع را برای بازسازی فضاهای فرسوده و ساخت مدارس جدید در مناطق تامین کرد.

الزام انبوه‌سازان منطقه 22 پایتخت به ساخت فضاهای آموزشی

همانطور که گفته شد، منطقه 22 شهرداری تهران از جمله مناطقی است که با مشکل کمبود فضای آموزشی مواجه است، این منطقه از لحاظ آموزشی زیرمجموعه منطقه پنج آموزش و پرورش است که حدود 200 هزار نفر جمعیت دارد، پیش‌بینی می‌شود این منطقه پنج سال آینده جمعیتی بیش از 520 هزار نفر داشته باشد که نیازمند حداقل یکصد مدرسه جدید خواهد بود.

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران 15 تیر 1398 در آئین کلنگ‌زنی پروژه‌های آموزشی شهید آقایان، خیرساز مسعود پیام و مرحوم حسین خورسندنیا در منطقه پنج آموزش و پرورش پایتخت با اشاره به اهمیت نقش خیرین مدرسه‌ساز اظهارداشت: برای رفع مشکل کمبود فضای آموزشی در منطقه 22، خیر مدرسه‌ساز هست اما زمین با کاربری آموزشی وجود ندارد و از لحاظ فضای آموزشی با مشکلات بسیاری در این منطقه مواجه هستیم.

عبدالرضا فولادوند با اشاره به ساخت و سازهای انبوه در منطقه 22 گفت: 111 هزار واحد مسکونی در این منطقه ساخته شده و به جای پیش‌بینی 120 مدرسه تنها 41 مدرسه داریم، تعداد زیادی از دانش‌آموزان منطقه 22 برای تحصیل به منطقه پنج تردد می‌کنند که مشکلات و خطرات بسیاری برای آنان در پی دارد، همچنین این منطقه به دلیل مجاورت با منطقه 22 بیشترین مشکلات را از لحاظ فضای آموزشی دارد.

مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران بیان کرد: شرکت‌های عمران و انبوه ساز در منطقه 22 در راستای ارتقای کیفیت ساخت و ساز باید تأسیسات زیربنایی از جمله فضای آموزشی را مورد توجه قرار دهند.

با توجه به وجود برخی مشکلات در حوزه فضاهای آموزشی منطقه 22 پایتخت و پیرو مذاکرات و تصمیمات اتخاذ شده در جلسه شورای آموزش و پرورش شهر تهران مبنی بر رسیدگی به مشکلات این منطقه در حوزه تأمین فضاهای آموزشی، جلسه رفع مشکلات این فضاهای آموزشی به میزبانی شورای اسلامی شهر تهران برگزار و در این جلسه بر انجام تعهدات انبوه‌سازان بر اساس ماده 18 قانون تشکیل شوراهای آموزش و پرورش برای احداث فضاهای آموزشی تاکید و مقرر شد تا با مساعدت شهرداری، موضوع توسط آموزش و پرورش پیگیری شود.

همچنین، به لحاظ ضرورت تأمین فضای آموزشی در منطقه 22 تهران، مقرر شد شهرداری نسبت به مشخص‌کردن فضای آموزشی مورد نیاز در طرح تفصیلی منطقه، زمین مناسب با کاربری آموزشی برای احداث پنج واحد آموزشی را در اختیار آموزش و پرورش قرار دهد.

تخریب و بازسازی یکهزار و 742 کلاس درس

اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران نیز در هشت سال گذشته، اقدامات قابل توجهی در راستای بهبود و رفع مشکلات فضای آموزشی انجام داده است، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران با ارایه گزارشی از عملکرد هشت ساله این نهاد به خبرنگار ایرنا گفت: مجموعه آموزش و پرورش استان با جمعیت دانش‌آموزی بیش از 2میلیون نفر (دولتی و غیردولتی) متولی ارائه خدمات برتر و نوین تعلیم و تربیت به افراد لازم‌التعلیم است و همکاران این اداره کل بی‌وقفه در راستای نیل به هدف مهم مدرسه‌سازی در تلاش هستند.

جاسم حسین‌پور درباره وضعیت پروژه‌های تحویل شده طی هشت سال گذشته اظهارداشت: از سال 1392 تا 1399، یکهزار و 743 باب کلاس درس فرسوده در استان تهران تخریب و بازسازی و 318 باب کلاس درس مقاوم‌سازی شده است.

وی گفت: کل کلاس‌های تحویل شده طی سال‌های 1392 تا 1399، 6هزار و 936 باب بوده است، همچنین در این مدت پروژه‌های غیرکلاسی (سالن ورزشی، نمازخانه و...) با 53هزار و 604 مترمربع زیربنا به بهره‌برداری رسیده است.

حسین‌پور درباره وضعیت تخریب، بازسازی و مقاوم‌سازی طبق قانون طی هشت سال گذشته بیان کرد: در حوزه تخریب و بازسازی در این مدت، 14هزار و 278 اتاق کلاس درس تخریب و در قالب 381 مدرسه و 6هزار و 132 کلاس درس بازسازی و تحویل داده شد، اتاق کلاس تخریبی مانده از قانون با احتساب فقط کلاس‌های تحویلی، 8هزار و 469 باب بوده که 59 درصد مانده و 41 درصد انجام شده است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران اظهارداشت: همچنین طی هشت سال گذشته، 19هزار و 413 اتاق کلاس مقاوم‌سازی و در قالب 346 مدرسه و 5هزار و 101 کلاس درس تحویل داده شد، اتاق کلاس از قانون با احتساب فقط کلاس‌های تحویلی، 13هزار و 590 باب بوده که 70 درصد مانده و 30 درصد انجام شده است.

وی، مدارس حیات طیبه شهریار، حیات طیبه شهر قدس، حیات طیبه منطقه 19، مدرسه مدنی منطقه یک، مدرسه خیری یزدی منطقه 16، هنرستان زینبیه دماوند، مدرسه علامه طباطبایی منطقه 10، مدرسه مجید عباسی منطقه پنج را از پروژه‌های عمرانی شاخص اداره کل نوسازی مدارس استان تهران طی هشت سال گذشته عنوان کرد.

به گفته حسین‌پور، حذف بخاری‌های شعله مستقیم گازسوز در قالب 678 پروژه و 7هزار و 367 کلاس درس از مهمترین اقدامات و دستاوردهای اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران طی هشت سال گذشته بوده است.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران افزود: همچنین برنامه‌ریزی برای احداث 12هزار کلاس درس از سال 1397 تا 1401 از محل جذب خیرین مدرسه‌ساز، خیرین عمومی و تغییر کاربری انجام شده است، به گونه‌ای که در سال 1397 درصد تحقق برنامه 61.2 درصد و در سال 1398 این میزان 75.2 درصد است.

وی درباره وضعیت اعتبارات برای نوسازی و ساخت مدارس جدید در استان تهران اظهارداشت: سال 1392، از اعتبار ملی 979 میلیون و 764هزار ریال، 507 هزار و 567 ریال اختصاص یافت که سال 1399، از 4 میلیون و 590هزار و 176 ریال، 4میلیون و 432هزار و 534 ریال اختصاص یافت.

حسین‌پور با اشاره به اینکه در حوزه تخصیص اعتبارات استانی نیز طی هشت سال گذشته شاهد افزایش بودیم، گفت: سال 1392، از 520هزار و 612 ریال بودجه استانی، 227هزار و 370 ریال اختصاص یافت و در سال 1399، از 752هزار و 565 ریال اعتبار، 476هزار و 48 ریال اختصاص یافت.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران همچنین درباره نحوه تعامل این نهاد طی هشت سال گذشته با مجمع خیرین (تعداد خیرین، اقدامات خیرین اعم از مشارکت در ساخت و سهم آورده) بیان کرد: این تعاملات در قالب اجرای جشنواره‌های خیرین مدرسه‌ساز انجام می‌شود که سال 1392، 86 خیر در پانزدهمین جشنواره خیرین مدرسه‌ساز برای مشارکت 653 میلیارد و 742 میلیون و 525 هزار و 922 ریالی متعهد شدند که از این میزان 559 میلیارد و 96 میلیون و 425هزار و 922 ریال تحقق پیدا کرد.

وی افزود: سال 1399، در بیست و دومین جشنواره خیرین مدرسه‌ساز، 74 خیر برای مشارکت یک بیلیون و 798 میلیارد و 602 میلیون و 855 هزار و 336 ریال متعهد شدند که 876 میلیارد و 354 میلیون ریال تحقق پیدا کرد.

حسین‌پور درباره وضعیت مدارس، کلاس‌ها و تعداد دانش‌آموزان و امکانات مدارس در دولت دوازدهم و تغییر و تحولات در این مدت اظهارداشت: تعداد مدارس در سال تحصیلی 1397-1396، 5هزار و 113، سال تحصیلی 1398-1397، 5هزار و 473، سال تحصیلی 1399-1398، 5هزار و 346 و سال تحصیلی 1400-1399، 5هزار و 421 بوده است.

وی گفت: تعداد کلاس‌های درس، در سال تحصیلی 1397-1396، 53هزار و 47 باب، سال تحصیلی 1398-1397، 56هزار و 270 باب، سال تحصیلی 1399-1398، 56 هزار و 448 باب بود که این تعداد در سال تحصیلی 1400-1399 به 57هزار و 625 باب افزایش پیدا کرد.

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان تهران افزود: تعداد دانش‌آموزان در سال تحصیلی 1397-1396، یک میلیون و 673هزار و 885 نفر، سال تحصیلی 1398-1397، یک میلیون و 756هزار و 152 نفر، سال تحصیلی 1399-1398، یک میلیون و 770هزار و 168 نفر بود که این آمار در سال تحصیلی 1400-1399 به یک میلیون و 836هزار و 564 نفر رسیده است.

به گزارش ایرنا، 15 پروژه آموزشی و فرهنگی در قالب یکصد و 65 کلاس درس با 26 هزار و 226 مترمربع زیربنا و با اعتبار حدود 125 میلیارد تومان 16 اردیبهشت امسال به صورت ویدیوکنفرانس با حضور حسن روحانی رئیس جمهور، محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش و مهراله رخشانی‌مهر معاون وزیر و رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس و جمعی از مسئولان همزمان با سراسر کشور افتتاح شد. در این آیین هفت پروژه آموزشی در قالب 75 کلاس درس با هشت هزار و 851 مترمربع زیربنا در شهرستان‌های اسلامشهر، بهارستان، پیشوا، شهر قدس، شهریار و دماوند و هشت پروژه آموزشی نیز در قالب 90 کلاس درس با 17 هزار و 375 مترمربع زیربنا در مناطق یک، پنج، هشت، 12 و 14 شهر تهران به بهره‌برداری رسید.

سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور اردیبهشت امسال تعداد 268 فضای آموزشی با یکهزار و 295 کلاس درس در یکصد و 80 هزار مترمربع زیربنا آماده و با تجهیزات و امکانات مناسب در اختیار دانش‌آموزان قرار داد. این فضاهای آموزشی در 15 استان کشور با بیش از یکهزار میلیارد تومان اعتبار ساخته شده است و پیش‌بینی می‌شود با افتتاح این پروژه‌های آموزشی، حدود 40 هزار دانش‌آموز در مدارس نوساز به تحصیل بپردازند.

امید است با پایان دولت، ساخت مدارس و توسعه زیرساخت‌های آموزشی و فرهنگی در استان تهران متوقف نشود و همچون گذشته ادامه پیدا کند تا شرایط مناسبی برای تحصیل دانش‌آموزان فراهم شود.

*س_برچسب‌ها_س*
رنسانس مدرسه‌سازی در تهران؛ تخریب و بازسازی 1742 کلاس درس در استان 2
رنسانس مدرسه‌سازی در تهران؛ تخریب و بازسازی 1742 کلاس درس در استان 3
رنسانس مدرسه‌سازی در تهران؛ تخریب و بازسازی 1742 کلاس درس در استان 4
رنسانس مدرسه‌سازی در تهران؛ تخریب و بازسازی 1742 کلاس درس در استان 5