روند تخصیص ارز برای واردات کالا طی یک سال گذشته / ماجرای ترخیص کالاهایی که دو بار تأمین ارز میشوند
بررسیهای صورتگرفته نشان میدهد فرآیند واردات کالاهای تولیدی بهگونهای است که واردکنندگان مجبور هستند دو بار ارز مورد نیاز خود را تأمین کنند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در روزهای اخیر بحث دپوی کالاها در گمرکات کشور مطرح شده است، از جمله این موارد میتوان به احتمال فساد صدها هزار تن کالای اساسی در گمرکات کشور اشاره کرد.
در زمان حاضر شاهد هستیم که حتی کالاهایی که با ارز نیمایی یا آزاد تأمین میشوند نیز برای ترخیص از گمرکات کشور دچار مشکل هستند، این مسئله نشان از بروز برخی مشکلات در ترخیص کالاها از گمرک دارد. مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران در پاسخ به سؤالی در همین خصوص گفت: واقعیت این است که در بحث ترخیص کالاها در سال گذشته مشکلات عدیدهای خصوصا در بحث کالاهای تولیدی و نهادههای تولید وجود داشت. علیرغم دستورات متعددی که حتی از سوی شخص رییس جمهور در تیر ماه ابلاغ شد، گمرک با مشکلات زیادی مواجه شد و این کالاها اجازه ترخیص را نداشتند. وی در توضیح دلیل این مشکلات گفت: صاحب کالا باید کد رهگیری را که نشاندهنده تأمین ارز نیمایی یا دولتی از سوی سیستم بانکی است به گمرک ارائه کند، این یک فرآیند زمانبری بود و گمرک هرچه تلاش کرد، بهنحوی جلوی آن را گرفتند تا این کالاها ترخیص نشود، در نهایت با مصوبهای که در آبان و آذر سال گذشته ابلاغ شد گمرک توانست این کالاها را بهصورت درصدی ترخیص کند. ارونقی با تصریح به اینکه "در اینجا عملا صورت مسئله پاک شده است"، گفت: در زمان حاضر هر کسی نهاده تولیدی داشته باشد معمولا 90 درصد آن ترخیص میشود و آن فرد کالا را به خط تولید میبرد و پس از آن میآید و کد رهگیری بانک را ارائه میکند. وی افزود: فرآیند اشتباهی که وجود دارد این است که فرض کنید کالایی را با ارز آزاد از طریق صرافی تأمین کردید و به گمرک رساندید، این بدین معنا است که ارز منتقل شده و کالا نیز تأمین و به گمرک رسیده و در انتظار ترخیص است. معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران در ادامه گفت: این قسمت را بانک نمیپذیرد و میگوید "من کاری ندارم که شما از طریق صراف این کار را انجام دادهاید، و باید بیایید در صف ارز نیمایی یا ارز آزاد من قرار بگیرید و مجددا ارز را از طریق بانک مرکزی یا دیگر بانکهای عامل تأمین کنید تا پس از آن بتوانید کالای خود را ترخیص کنید". وی تأکید کرد: در واقع صاحب کالا برای وارد کردن کالای خود دو بار ارز میگیرد. در این شرایط صاحبان کالا که مجبور هستند در صف نیمایی بایستند و از این ارز نیمایی که به حساب فروشنده واریز میشود، برای خریدهای بعدی استفاده میکنند. ارونقی گفت: خریدار کالا منتظر نمیماند تا این فرآیند زمانبر طی شود و به یک نحوی ارز مورد نیاز خود را از صرافیها یا از طریق منابع خارجی خودش تأمین میکند. بانک مرکزی این فرآیند را به هیچ عنوان قبول ندارد و میگوید "شما باید در صف نیما قرار بگیرید". وی اضافه کرد: این بدین معنا است که اگر من بیایم و ده فاکتور یا رسید هم به بانک عامل ارائه کنم تا اثبات شود که این مبلغ از طریق صرافی تأمین و تراکنش انجام شده است آن را نمیپذیرند و میگویند "این غیرقانونی است و شما باید حتما در صف ارز نیمایی قرار بگیرید". معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران با ابراز اینکه "در زمان حاضر برای یک کالا دو بار ارز میگیرند"، گفت: یک بار از کف بازار آن را میگیرند و به خارج از کشور منتقل میکنند و یک بار هم از طریق ارز نیمایی این اتفاق رخ میدهد، در اینجا حق یک فرد دیگر که در صف سامانه نیما قرار دارد ضایع میشود، این فرآیند را ما در جاهای دیگر دنیا مشاهده نمیکنیم. لازم به ذکر است، این مسئله مربوط به تأمین مواد اولیه تولید و سایر کالاهای غیراساسی میشود چرا که منبع تأمین ارز کالاهای اساسی ارز دولتی است، بنابراین ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی مستقیما از طریق سیستم بانکی تأمین میشود و این روند را طی نمیکند. انتهای پیام منبع: تسنیم