سود تسهیلات بانکی در قراردادهای جدید مسکن ملی به 23 درصد رسید
رئیس اداره کل اعتبارات بانک مسکن گفت: نرخ سود تسهیلات طرح نهضت ملی از 18 به 23 درصد در قراردادهای جدید رسیده است.
سعیدرضا کوهی، رئیس اداره کل اعتبارات بانک مسکن با اعلام اینکه نرخ تسهیلات طرح نهضت ملی از 18 به 23 درصد در قراردادهای جدید رسیده است، گفت: اقساط هر قراردادی که از هفته قبل منعقد شده باشد، با نرخ جدید سود بانکی تعیین میشود.
رئیس اداره کل اعتبارات بانک مسکن، در برنامه " روزی نو " شبکه رادیویی اقتصاد، جزئیات تغییر قراردادهای تسهیلات بانکی نهضت ملی مسکن را تشریح کرد. سؤال: موضوع را بیان کردید چه توضیحی برای آن است واقعاً همه چیز تغییر کرد و کسانی که قراردادهای 18 درصدی داشتند تکلیف شان چیست؟ کوهی: نرخ سود استحضار دارید از طریق شورای پول و اعتبار اعلام میشود و طرح نهضت هم، چون حد اعتباری دیده نشده بود از منابع داخلی بانک پرداخت میشد و نرخ آن 18 درصد بود. منتها الان درحال حاضر به 23 درصد تغییر کرده است که هزینههای پروژهها را هم بالا میببرد اقساط متقاضیانی که دارند تسهیلات پرداخت میکنند تقریباً حدود 8 و نیم الی 9 میلیون تومان افزایش داشته است.سؤال: چه کسانی میتوانند و کدام طبقات اجتماعی میتوانند قطعاً و البته اطلاعات شفافی ما از گروههای مختلف جامعه داریم که دراختیار مدیران است چه کسانی میتوانند این اعداد را بپردازند یا مساعدتی برای آنها پیش بینی کرده اید من جمله یارانهای که ممکن است شامل شود؟
کوهی: صحبتهایی ظاهراً شده است منتها ما مجری این طرح هستیم این بیشتر بایداز طریق دولت انجام شود استحضار دارید بانک مسکن شاید تنها بانکی بود که تمام قد حمایت کرد از این طرح نهضت و حدود 210 هزار واحد تا به امروز که من خدمت شما هستم حدود 717 هزار میلیارد یعنی 71 همت به این پروژهها اختصاص داده شده انعقاد قرارداد شده است و نزدیک به 317 هزار میلیارد سهم الشریکه پرداخت شده است.
به غیر از آوردههای متقاضی که با آوردههای متقاضی حدود 500 هزار میلیارد یعنی تقریباً 51 همت تقریباً پول تأمین مالی شده است در پروژهها و کار دارد از طریق بانک مسکن پیگیری میشود، ولی افزایش نرخ آن استحضار دارید در ید بانک نیست.
سؤال: چیزی که الان مهم است بازپرداخت این تسهیلات است که باید مکانیزمی داشته باشد که شعب و واحدهای مختلف به طور کلی بانک درگیر یک مسئله اجتماعی و اقتصادی افراد نشود. با این اوصاف فکر میکنم که ما به یک مسائل و مشکلاتی هم در این راه بربخوریم. کوهی: نهایت قسط بندی که میشد برای این طرح انجام دهید 20 ساله است. الان این پروژهها به سهم الفروش اقساطی که میرسند حدود 20 سال قسط بندی میشود یعنی دو سال دوران مشارکت تقریباً، 18 سال قسط بندی میشود. منتها یک صحبتی شد که اینها به صورت پلکانی شود.
چون نرخ سود بالا است فرمولش جواب نمیدهد یعنی طوری میشود که رِبح مرکب به وجود میآید و نمیتوانند آن اقساطی که پرداخت میکنند، بدهی وام را تسویه کنند از این طریق ما نتوانستیم کمک کنیم، ولی صحبت است که از طریق یارانه دولت بتواند کمک کند این تصمیماتی است که باید از طریق دولت گرفته شود.
سؤال: کسانی که میآیند و میخواهند از این اعتبارات استفاده کنند کسانی هستند که بعنوان واجدالشرایط صلاحیت یا مختصات این کار را جای دیگری تعیین میکند یا خود بانک شاخص دارد؟ کوهی: وزارت مسکن بررسی میکنند از طریق سامانه تم (tem) به بانکها معرفی میشود و بانکها تسهیلات را پرداخت میکنند.
سؤال: این سرمایه 10 هزار میلیارد تومانی چه؟ تأثیری داشته است؟ کوهی: این هنوز اجرایی نشده است داریم هنوز داریم کارهایش را انجام میدهیم که انشاالله این به سرمایه بانک افزایش پیدا کند.
سؤال: هنوز انجام نشده است. فکر میکنید امسال به چرخه خدمات شما بپیوندند؟ کوهی: بله پیگیر هستیم و انشاالله تا پایان سال افزایش پیدا میکند.
سؤال: آن زمان چه وضعیتی پیدا خواهد کرد آیا دست بانک را باز میکند؟ کوهی: کمک میکند که پروژههای بیشتری را ما بتوانیم انشاالله تأمین مالی شان را انجام دهیم.
سؤال: تخصصی بودن بانکها سؤال است که خیلی وقتها مطرح شده است. اصلاً یک همچنین بحثی پیش آمده است که اعتبارات حوزه مسکن را به بانک شما بسپارند و بانکهای دیگر از این کار بیرون بیایند؟ کوهی: نه به این صورت نبوده است. طبق قانون قرار شد که کلیه بانکها در این طرح نهضت مشارکت داشته باشند. منتها تنها بانکی که میشود گفت تا یکماه گذشته تمام حجم این کار را به عهده داشت، بانک مسکن بود.
از یک ماه گذشته چند بانک دیگر هم ورود کردند و طرح نهضت دارد از طریق آن بانکها هم دارد پیگیری میشود. ولی عمده کار تا الان با بانک مسکن بوده است. نزدیک به 716 هزار میلیارد انعقاد قرارداد شده است ما نزدیک به 450 هزار واحد مشتریان در سامانه تم ما وارد شده اند، که از این 450 هزار واحد نزدیک به 50 درصد آن خودمالکی هستند بقیه اش مربوط به نهادهای متولی هست که این پروژهها را معرفی کرده اند.
سؤال: شما یکی از کانونهای بسیار مهم برای حفظ جان مردم هم هستید میدانستید؟ کوهی: بله، چون ساختمان سازی باید اصول خودش را رعایت کند.
سؤال: آیا بانک مسکن این عدد بزرگ 716 هزار میلیارد تومان اعتباری که اشاره کردید در این 210 هزار واحد یا هر تعداد دیگری که پیشرو هست و پرونده هایش همه روی میز همکاران گرامی ادارات شما است، پیوند مستقیم با شناسنامه فنی بیمه ساختمان، ساختمان و نظامات رسمی براساس سیاستهای کلی مقابله با بحرانها و بلایای طبیعی را دارد یعنی استانداردها و بیمه ملاک پرداخت است یا اینکه شما ممکن است توقف کنید که ریالی از این اعتبارات را نمیدهید؟ کوهی: تمام تسهیلاتهایی که بانک مسکن پرداخت میکند حتماً باید مجوزهای شهرداری و پروانههای شهرداری را داشته باشد.
سؤال: این را دقیقاً براساس صراحت است که عرض میکنم فکر میکنم بند 6 یا بند 9 ابلاغیه رهبری در شهریور سال 84 است که بیان میکنم که باید استاندارد ساخته شود و باید حتماً بیمه ساختمان باشد و حتماً مجری ذیصلاح و به تبع آن مصوبه رسمی دولت است ششماه بعد که حتماً باید براساس شناسنامه فنی، میخواهم بپرسم پولی که شما میدهید میتواند که جان مردم را در برابر زلزله محافظت کند یا اینکه پول را میدهید و بعد از حادثه هم... کوهی: بخشنامههای ما اعلام کرده است تمام تسهیلاتهایی که پرداخت میشود صلاحیت فنی سازندهها حتماً دیده میشود.
سؤال: سازه چطور؟ کوهی: سازه از طریق نظام مهندسی کنترل میشوند و بیمهها از طریق خود پیمانکارها پروژهها بیمه میشوند خود بانک هم بیمه میکند منتها بیمه آتش سوزی توسط بانک انجام میشود.
سؤال: بیمههای دیگر چه مثل زلزله؟ کوهی: بیمه زلزله از طریق خود پیمانکارها انجام میشود. چون ساخت از طریق بانک انجام میشود ارزیابهای بانک کنترل میکنند سازهها و تمام باید از طریق نظام مهندسی کنترل شده باشد و از طریق شهرداری هم مجوزها داده میشود.
سؤال: اینهایی که من اشاره کردم اینها تمام نظامات قانونی است که دههها است در ایران تعطیل است یعنی تعطیل کرده اند میخواهیم ببینیم میتوانیم قفل آن را باز کنیم، چون کلیدش هم پیدا کرده ایم. کوهی: شما میفرمایید از طریق بانک انجام شود؟
سؤال: اصلاً در تمام دنیا این معبر وجود دارد که اعتبارات این چنینی که تعریف میشوند اگر ضمانتهای اجرایی کافی و استانداردها را نداشته باشند، اساساً خرج نمیشوند، چون بعداً از بین میرود. کوهی: این موارد دیده میشود از طریق شهرداری و نظام مهندسی دارد کنترل میشود خود بانک هم ارزیاب هایش دارند کنترل میکنند.
سؤال: اما آن نظاماتی که دنبال آنها میگردم در فرمایشات شما پیدا نکردم، امیدوارم که بتوانیم احیاء کنیم. کوهی: ممنون از شما.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی مسکن