شنبه 10 آذر 1403

مجازات تکمیلی در بزرگسالان جنبه تنبیهی دارد نه تربیتی

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
مجازات تکمیلی در بزرگسالان جنبه تنبیهی دارد نه تربیتی

حمیدرضا محمدی، وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با خبرنگار قضائی خبرگزاری فارس در پاسخ به این پرسش که هدف از مجازات چیست؟ گفت: در این رابطه دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد، برخی برای خنک شدن دل خود به دنبال مجازات هستند. به طور مثال اغلب مردم از اعدام یک مجرم جرائم خشن که مرتکب به خفتگیری و ناامن سازی جامعه شده، خوشحال می‌شوند. اما این احساس خرسندی دلیلی بر اعمال و یا تشدید مجازات مجرم نیست.

وی ادامه داد: می‌توان گفت، تقریبا بین تمامی نظام فکری حقوق جزا «خاموش کردن شعله یک رفتار غلط (به موجب قانون) در فرد» مشترک است که به اصطلاح فقهی گفته می‌شود که ما می‌خواهیم فرد را متنبه کنیم که دیگر مرتکب این رفتار غلط نشود و آن را تکرار نکند. از طرفی باید در نظر گرفت برخی از مجازات ها دیگر کارایی خود را از دست داده اند به طور مثال مجازات نقدی برای بسیاری از افراد نه تنها بازدارنده نیست، بلکه تشویقی برای تکرار آن جرم است. شما تصور کنید فردی را برای انتشار یک پیام نامناسب در فضای مجازی 10 میلیون تومان جریمه کنند، همین فرد با گرفتن تنها یک تبلیغ 200 میلیون تومان درآمد کسب می کند، آیا جریمه برای او بازدارندگی دارد و یا باید دسترسی او به فضای مجازی را محدود ساخت؟

این وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به وجود مجازات تکمیلی، خاطرنشان کرد: به طور مثال مجرمینی که کمتر از 18 سال سن دارند، مجازات آن ها جنبه تربیتی دارد و یا باید در کانون اصلاح و تربیت نگهداری شوند و یا باید به طور مثال در کلاس‌های آموزشی شرکت کنند. این اقدام در جهت تربیت این افراد صورت می پذیرد اما در افراد بزرگسال این مجازات‌ها با هدف هدف متنبه‌سازی فرد مجرم صورت می پذیرد. هرچند که در مجازات افراد بزرگسال نیز جنبه تربیتی مورد توجه است اما بیشتر جنبه متنبه سازی فرد مجرم مدنظر است تا هم مجرم از کرده خود پشیمان شود و دست به تکرار جرم نزند و هم مشاهده مجازات فرد مجرم برای کسانی که زمینه ارتکاب آن جرم را دارند، بازدارندگی لازم را ایجاد کند تا از شیوع ارتکاب جرم در جامعه جلوگیری شود.

محمدی با تاکید بر اینکه مجازات باید بازدارنده باشد، گفت: عواقب ارتکاب جرم برای فرد مجرم باید به قدری باشد که دیگر مرتکب آن جرم نشود. افراد با مجازات تکمیلی از کرده خود پشیمان می شوند و از تکرار اشتباهات مرتکب شده، خودداری می کنند، مجازات باید بازدارندگی داشته باشد، اساسا مجازاتی که بازدارندگی نداشته باشد را نمی‌توان مجازات دانست.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید حمیدرضا محمدی مجازات تکمیلی قوه قضائیه این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است