پایان ننگین حضور آمریکا در عراق، پیروزی بزرگ برای ایران
تهران - ایرنا - تارنمای سی ان ان در مطلبی به قلم "آنجلا دیوان" نوشت: خروج از عراق، پایانی حقارت بار برای ماموریت طولانی ایالات متحده در عراق خواهد بود؛ ماموریتی که صدها میلیارد پول مالیات دهندگان و جان هزاران سرباز آمریکایی را گرفته است.
آنجلا دیوان از کارشناسان سی ان ان در نوشتاری با این مضمون که ماموریت ایالات متحده در عراق می تواند پایانی تحقیرآمیز برای واشنگتن داشته باشد ضمن اینکه این خروج، باعث بیشتر شدن قدرت ایران در منطقه خواهد شد، افزود: دونالد ترامپ رییس جمهوری ایالات متحده علیرغم وعده هایش برای پایان دادن به جنگ های پرهزینه در خاورمیانه، نیروهای خود را از عراق بیرون نکشیده است. اما با توجه به مصوبه اخیر پارلمان عراق و تاکید مقامات عالی این کشور بر ضرورت خروج آمریکایی ها، ممکن است واشنگتن مجبور به خروج از عراق شود و این یک پیروزی بزرگ برای ایران خواهد بود.
این گزارش می افزاید: در واقع پس از ترور سردار سلیمانی به دست آمریکا، نمایندگان پارلمان عراق، جایی که در آن جناح ها و گروه های قدرتمند سیاسی و مردمی روابط ناگسستنی با تهران دارند، فرایندی را برای پایان دادن به حضور نیروهای خارجی در این کشور آغاز کرده اند.
«در عین حال، برخی کارشناسان بر این باور هستند که خروج ایالات متحده از عراق می تواند مشکلاتی در پی داشته باشد. ممکن است داعش دوباره فعال شود و همزمان ایران هم قادر خواهد بود نفوذ خود را در بغداد گسترش دهد.»
در گزارش سی ان ان آمده است: از زمان حمله آمریکا در سال 2003، تهران و واشنگتن برای نفوذ در عراق وارد رقابت شدند و تاکنون ایران پیروز این میدان بوده است. راهبرد مداوم و منسجم تهران؛ چیزی که واشنگتن فاقد آن است به ایران این امکان را داده تا حضور خود را در تار و پود عراق امروزی و در لایه های مردمی در این کشور جای دهد. این کشور در سالهای جنگ و اشغال (توسط نیروهای امریکایی) سرمایه گذاری بسیاری در عراق کرده و ضمن همراه شدن با گروه های مردمی و سیاسی عراق، این کشور را به مقصد بزرگ صادراتی خود بدل کرده است.
«به دلیل همین پیوندها، تصمیم پارلمان عراق برای کنار آمدن با ایران پس از حمله به سلیمانی تعجب آور نیست. در واقع به نظر می رسد ترور سردار سلیمانی تاثیر معکوس داشته و به نفع ایران تمام شده چراکه احتمالا منجر به خروج ایالات متحده از منطقه می شود.»
«فاوز گرجز» استاد روابط بین الملل دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن در این خصوص گفت: ایران اکنون تأثیرگذارترین کشور حاضر در عراق است و در صورت خروج ایالات متحده، قدرت آن بیش از پیش خواهدشد.
گرجز تاکید کرد: با خروج ایالات متحده این شبهه پیش می آید که ترامپ علی رغم لفاظی ها، هیچ راهبردی برای خاورمیانه ندارد و در پایان هم بساط خود را جمع می کند و می رود.
از سوی دیگر اجبار به خروج از عراق، پایانی حقارت بار برای ماموریت طولانی ایالات متحده در عراق خواهد بود؛ ماموریتی که صدها میلیارد پول مالیات دهندگان آمریکایی را در این راه صرف کرده و جان هزاران سرباز آمریکایی را گرفته است.
در این میان مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا هرگونه خروج از عراق را انکار کرده اما خاطرنشان کرده است که امکان کاهش شمار نیروهای آمریکایی حاضر در این کشور وجود دارد.
از سوی دیگر، هدف آمریکا در این کشور عربی بارها و بارها به دلیل نداشتن راهبرد مشخص، تغییر کرده و ابهامات بسیاری به وجود آورده است و از همین رو مقامات عراقی از این دوگانگی به تنگ آمده اند.
پمپئو در تلاش است تا این پیام را به مقامات عراق ارسال کند که ایالات متحده برای نبرد با داعش در عراق مانده، اما اظهارات ترامپ و تمایل واشنگتن به مقابله با نفوذ تهران پیام دیگری می فرستد.
سال گذشته، ترامپ در مصاحبه با شبکه خبری «سی بی اس» اعتراف کرد که می خواهد برای نظارت فعالیت های ایران، پایگاهی را در عراق حفظ کند.
پرسش دیگری که در اینجا مطرح می شود، چرایی کارزار فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران است. در پاسخ باید تاکید کرد شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهد هدف آمریکا از تحریم های فلج کننده علیه ایران، تحت الشعاع قرار دادن توان مالی تهران برای برای محدود کردن قدرت و نفوذ منطقه ای ایران است.
*س_برچسبها_س*