ارزش مالی حجم نانومحصولات تولیدی در کشور / رتبه جهانی ایران از نظر تعداد مقالات علمی
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در ایران در گزارشی به زبان انگلیسی اطلاعاتی درباره چگونگی فعالیت و عملکرد خود از بدو تاسیس تا پایان سال 2021 ارائه داد. این گزارش در 6 فصل تنظیم شده است.
به گزارش ایسنا، فصل اول این گزارش درباره روند شکلگیری ستاد و سیاستهای ملی توسعه فناوری نانو در ایران از سال 2001 تا به امروز اطلاعاتی ارائه میدهد.
فصل دوم این گزارش که "نانوتکنولوژی" نام دارد، جزئیاتی درباره آموزش نانو به دانشآموزان ارائه میدهد. همچنین اطلاعاتی درباره "نانو کلاب" یعنی آشنایی یک میلیون و دویست هزار دانشآموز با اصول و کاربردهای فناوری نانو، برگزاری جشنوارهها، المپیادها و کارگاههای آموزشی ارائه میدهد. همچنین اطلاعاتی درباره اقدامات انجام شده برای توانمندسازی دانشجویان مانند تأسیس بنیاد آموزش فناوری نانو، برگزاری مسابقات ملی نانو، نانواستارتاپ و برنامههای «توانمند» و «کارنو» منتشر کرده است.
سومین بخش این گزارش "پژوهشهای نانوتکنولوژی" نام دارد. در بخش نخست از این فصل، مقالات ISI پژوهشگران ایرانی در زمینه فناوری نانو طی سالهای 2001 تا 2021 معرفی میشود. پژوهشگران ایرانی در این بازه زمانی توانستهاند، 92 هزار و 920 مقاله منتشر کنند؛ ایران از منظر تعداد مقالات علمی در جایگاه هشتم جهان و از نظر شاخص کیفی مقالات منتشر شده در جایگاه یازدهم دنیا ایستاده است. بخش پایانی این فصل نیز آمار و ارقامی درباره فارغالتحصیلان دانشگاهی این رشته ارائه میدهد.
چهارمین فصل این گزارش، اطلاعاتی درباره زیرساختهای فناوری نانو و تحولات فناوری در ایران ارائه میدهد. در بخش نخست از این فصل، کارکردهای متنوع شبکه آزمایشگاهی فناوری نانوی ایران و دستاوردهای آن ارائه میشود. از آغاز فعالیت تا پایان سال گذشته میلادی، 85 مرکز در این شبکه عضو شدهاند. همچنین حدود 2800 ابزار مرتبط با فناوری در این شبکه به کار گرفته شده است.
به نقل از بخش انگلیسی سایت ستاد ویژه فناوری نانو در ایران، در بخش دیگری از فصل چهارم، جزئیاتی از وضعیت پتنتهای فناوری نانو در ایران ارائه میدهد؛ بر اساس این گزارش، 273 پتنت فناوری نانو ایران در USPTO و EPO از سال 2006 تا 2020 به ثبت رسیده است که 30 درصد از کل پتنتهای ایرانی است. همچنین در بخش پایانی این فصل، اطلاعاتی درباره استانداردهای فناوری نانو در ایران ارائه میشود؛ 113 استاندارد ملی فناوری نانو تا پایان سال 2021 ثبت شده، همچنین در این بازه زمانی حدود 9 استاندارد فناوری نانو در سازمان بینالمللی استاندارد توسط ایران ثبت شده است.
پنجمین فصل از این گزارش، "صنعتی شدن فناوری نانو" نام دارد. در بخش نخست از این فصل، بخشهای رقابتی فناوری نانو معرفی شدهاند 63 دوره مسابقه از سالهای 2016 تا 2021 میلادی در ایران برگزار میشود. همچنین پژوهشگران ایرانی 1741 طرح ارائه میدهند که از این میان 180 طرح انتخاب و 16 طرح با موفقیت به سرانجام میرسند. در ادامه این فصل، فعالیتهای شبکه تبادل فناوری نانو از زمان راهاندازی (2016) تا پایان سال 2021 شرح داده میشود. این شبکه برای پاسخگویی به تقاضای شرکتهای صنعتی مبتنی بر فناوری نانو داخلی ایجاد شده که 44 کارگزار بورس فناوری در آن فعالیت میکنند. 312 طرح تبادل فناوری نانو میان فناوران و شرکتهای صنعتی با موفقیت به سرانجام رسیده است. بخش پایانی این فصل نیز وضعیت محصولات نانوتکنولوژی را بررسی میکند؛ 834 محصول نانو در ایران تولیده شده است.
فصل پایانی این گزارش، "بازار فناوری ایران" نام دارد که اطلاعاتی درباره روند کلی بازار محصولات نانو در ایران مابین سالهای 2013 تا 2020 ارائه میدهد. بر اساس اطلاعات منتشر شده، ارزش مالی حجم محصولات تولیدی معادل 3686 میلیون دلار است که صنعت ساختمانسازی با 42 درصد سهم در جایگاه نخست قرار دارد.
انتهای پیام