با وجود تزریق 24 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی، سایز بازار محصولات اساسی کوچک شد
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به سیاست حذف ارز ترجیحی در ماههای ابتدایی سال گفت: با وجود تخصیص ماهیانه 24هزار میلیارد تومان سهم فروش شرکتهای مرتبط با کالاهای اساسی کاهش قابلتوجهی داشته است.
به گزارش تابناک اقتصادی به نقل از تسنیم، ناصر پاشاپور با اشاره به چالش افزایش قیمت کالاهای اساسی در ماههای ابتدایی سال گفت؛ تحقیقات بازار در خصوص کالاهای اساسی نشان میدهد نان بهنسبت روغن افزایش کمتری را تجربه کرده است، این درحالی است که نه فعالیت تبلیغاتی خاصی در این حوزه ایجاد شده و نه مصرف تغییر چشمگیری داشته است، از طرف دیگر مردم ترجیح دادهاند بهجای خرید از خردهفروشیها نیاز خود را در خصوص نان بهصورت مستقیم از نانواییها تأمین کنند.
وی با اشاره به مصرف لبنیات در 4 ماهه ابتدایی سال گفت: قیمت پنیر سفید بیش از سایر پنیرها با رشد 136 درصدی افزایش یافته است، این درحالی است که در فصل بهار تبلیغات پنیر 500 درصد افزایش یافته است، این موضوع نشاندهنده سرمایهگذاری شرکتها درخصوص نگرانیها در مورد از دست دادن سهم بازار است.
این کارشناس ارشد حوزه اقتصاد گفت: بعد از چالشهای مطرحشده در حوزه تهیه آرد ماکارونی، شاهد افزایش شدید 150 درصدی قیمت کنار افزایش هزینههای تبلیغاتی شرکتها بودیم.
پاشاپور با اشاره به سیاست جدید اقتصادی دولت و حذف ارز 4200 تومانی و تزریق ماهیانه 24 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی، گفت: طی دو الی سه ماه اخیر بهصورت مشخص سایز بازار محصولات اساسی کوچکتر و حاشیه سود شرکتها کاهش قابلتوجهی داشته است، این درحالی است که افزایش هزینهها از جمله هزینههای جاری مربوط به حقوق و دستمزد و مواد اولیه رشد چشمگیری داشته است. با وجود تزریق 24 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی سایز بازار محصولات اساسی از جمله روغن، لبنیات و... کوچک شده است و تولیدکننده از حاشیه سود جدید ناراضی است چراکه با حجم فروش بسیاری کمتری روبهرو شده است.
پاشاپور گفت: در مورد روغن خوراکی در مقایسه نقطه به نقطه از فرورودین 1400 تا فروردین 1401، افزایش چندانی در قیمتها مشاهده نشده، اما در همین بازه زمانی یعنی از خرداد 1400 تا خرداد 1401 حدود 292 درصد گزارش افزایش قیمت بوده به ازای هر کیلو روغن خوراکی شامل مایع و جامد بوده است.
در واقع این موضع منجر به کاهش حجم تبلبغات در این مورد نبوده و در مقایسه بهار 1400 تا بهار 1401 شاهد افزایش ریالی تبلیغات به میزان 252 درصد بودیم.
به این منظور که با افزایش قیمت، شرکتهای تولید کننده اقدام به افزایش تبلیغات داشتند تا بتوانند سهم بازارشان را از دست ندهند و تاثیر این رفتار روی مصرف باعث افزایش 13 درصدی گرایش به خرید روغن جامد در 1401 بوده است که این رقم در 1400 حدود 4 درصد بوده که نتایج تحقیق حاکی از تمایل مصرف کننده به خرید روغن جامد بوده که به دلیل پایینتر بودن قیمت آن نسبت به روغن مایع است.
در مورد بسته بندی نیز 91 درصد کاهش خرید بستههای کوچکتر گزارش شده که در نهایت افزایش خرید روغن جامد در بسته بندی بزرگتر را نشان میدهد؛ و موضوع جالب دیگر درمورد محصول روغن اینکه با توجه به افزایش 397 درصدی که از بستهای ده هزار تومان به هر بسته 25 هزار تومان رسیده، ولی بازهم مثلادر مورد پرفروشترین بسته که 138 درصد اضافه شده شاهد افزایش تعداد فروش هستیم و در خرداد ماه میزان خرید مصرف کننده نسبت به مصرف کلی، افزایش داشته که ممکن است به قصد انبار کردن محصول این خرید صورت گرفته باشد که بیشتر از میزان مصرف خرید انجام شده است.