سه‌شنبه 6 آذر 1403

بگو مگوی خبرنگار و غلامحسین الهام درباره حقوق 150 هزار تومانی

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
بگو مگوی خبرنگار و غلامحسین الهام درباره حقوق 150 هزار تومانی

سخنگوی دولت گفت: من نمی‌دانم در خانه کارگری که شما مدنظرتان است چه وسایل برقی استفاده می‌شود که 50 هزار تومان پول برقش شده است‌؛ من که تا حالا این همه پول برق نداده ام.

عصر ایران - تیر 1385، غلامحسین الهام سخنگوی دولت محمود احمدی نژاد بود و آن موقع هم بحث گرانی داغ؛ گو این که این کشور، هیچگاه چیزی به نام ارزانی تجربه نمی کند! از نکات جالب این خبر، سخن از حداقل دستمزد است که آن سال 150 هزار تومان بود و بگو مگوی خبرنگار با سخنگوی دولت بر سر این بود که چطور می شود با این مبلغ، زندگی کرد و قبض ها را داد و...؟ امروز هم البته همان قصه است، اما با اعداد بزرگ تر (حداقل حقوق سال 1400، مبلغ 4 میلیون و 200 هزار تومان تعیین و گرانی ها تشدید شده است) و دغدغه هایی که هنوز پایانی ندارند. با خبر 13 تیر 1385 که نهمین خبر منتشره در عصر ایران بود، به 15 سال قبل سفر می کنیم (15 سال با "عصر ایران" مروری دارد بر خبرها و تحلیل های منتشره در عصر در یک و نیم دهه اخیر: خاطره، درس و شاید هم عبرت): مجادله الهام و خبرنگاران درباره گرانی‌ مصاحبه‌های مطبوعاتی غلامحسین الهام همیشه پر تب و تاب از آب در می‌آید، پر از حوادث و کنایه‌های لفظی و جدل‌های کلامی‌. به نوشته "اعتماد" هر چند در دوره دولت پیشین هم رمضان‌زاده از حضور ذهن کافی برای پاسخ‌های جذاب برخوردار بود، اما مزیت الهام در اینجا است که به پاسخ‌های مستدل بسنده نمی‌کند و ابایی از جدل کلامی با خبرنگاران ندارد که فضای مصاحبه‌های مطبوعاتی را پرهیجان می‌سازد. هر چند بسیاری هم بر این عقیده‌اند که این جدل‌ها، سلاح الهام برای فرار از موقعیت‌های خطرناک و سوالات بدون جواب در این جلسات است‌. مثل جایی که خبرنگاری از او پرسید که کارگری با 150 هزار تومان حقوق و50 هزار تومان هزینه آب و برق و تلفن چگونه زندگی می‌کند و الهام زیرکانه به رقم 50 هزار تومان پول برق ایراد گرفت و گفت من نمی‌دانم در خانه کارگری که شما مدنظرتان است چه وسایل برقی استفاده می‌شود که 50 هزار تومان پول برقش شده است‌! بازار داغ گرانی‌های اخیر دیروز چنان بود که هم انتقاد خبرنگاران نسبت به اقدامات دولت را در برداشت و هم اعتراض دولت نسبت به عملکرد خبرنگاران را برانگیخت‌. غلامحسین الهام هنگامی که در جلسه هفتگی سخنگوی دولت در برابر سوال خبرنگاران برای جدی گرفتن بحث گرانی‌ها قرار گرفت تاکید کرد که طرح اینگونه مسائل برای من سوال‌برانگیز است‌.

او گفت که بخشی از این تورم و گرانی متاؤر از یک فضای روانی است که گرانی را تبلیغ می‌کند و اظهارنظرهای اینچنینی خبرنگاران خود باعث ایجاد فضای گران‌سازی است‌.

الهام این خبر را نیز مطرح کرد که بزودی مردم منتظر باشند تا رییس‌جمهوری امروز یا فردا در مورد این مساله و مسائل پشت پرده آن با مردم به صورت شفاف صحبت‌کند. جلسه سخنگوی سفیدپوش دولت دیروز برخلاف همیشه با یک ربع تاخیر آغاز شد و آغازین سوال آن نیز درباره گرانی بود.

خبرنگاری خطاب به الهام گفت‌: اگر شما یک کارگر بودید که ماهانه 150 هزار تومان دریافتی‌تان بود و مجبور بودید 250 هزار تومان پول اجاره بدهید، 50 هزار تومان پول‌، آب‌، برق و تلفن‌، 20 هزار تومان پول بهداشت و 100 هزار تومان پول خوراک‌، چگونه با این 150 هزار تومان زندگی را می‌گذراندید که آقای جهرمی خطاب به کارگران می‌گوید خویشتن‌داری کنید، خویشتن‌داری به چه معناست‌؟ خویشتن‌داری به معنای سکوت‌، معجزه یا اعتراض نکردن‌، کدام یک‌؟ من خواهش می‌کنم این سوال را بدون اینکه مشکلات را تقصیر دولت‌های قبل بیندازید، به صورت صریح پاسخ دهید و بفرمایید واگذاری سهام عدالت در این راستا به چه معناست‌؟ سخنگوی دولت در پاسخ گفت‌: اگر من یک روزنامه‌نگار بودم‌، آن وقت که دولت حداقل حقوق کارگران را افزایش داد و آن را به 150 هزار تومان رساند، این‌قدر به دولت فشار نمی‌آوردم که افزایش حقوق کارگران باعث ایجاد بحران کارگری و تولید شده است‌، این‌قدر دولت را بخاطر حمایت از این قشر محروم تحت فشار قرار نمی‌دادم‌.

الهام گفت‌: من یک کارگر به معنای عام هستم‌. من یک معلم هستم و در ضمن هیچ‌وقت 50 هزار تومان پول برق نداده‌ام‌. من نمی‌دانم در خانه کارگری که شما مدنظرتان است چه وسایل برقی استفاده می‌شود که 50 هزار تومان پول برقش شده است‌؟ خبرنگار خطاب به الهام گفت‌: منظورم پول آب‌، برق و تلفن است‌، که الهام گفت‌: اینها جمعشان به 50 هزار تومان نمی‌رسد. الهام ادامه داد: این جو روانی که بعضا برخی به وجود آورده‌اند، خود باعث افزایش گرانی می‌شود و فضا را ملتهب می‌کند. وی گفت‌: سیاست کلی دولت عدالت‌گستری و جلوگیری از فشار بر طبقات محروم و مستضعف است‌. دولت تمام تلاشش را به کار می‌گیرد به این طبقات فشاری ایجاد نشود و اقدامات مثبتی نیز برای جلوگیری از گرانی انجام داده‌، از جمله اینکه به تمام دستگاه‌ها و نهادهای دولتی تکلیف کرده که هیچ‌کدام حق ندارند ارزش خدمات و تولیدات خود را افزایش دهند. سخنگوی دولت گفت‌: به نظر من تبلیغاتی که به وجود آورده‌اند بیشتر به طبقات پایین فشار می‌آورد. طرح این‌گونه مسائل برای من سوال‌برانگیز است‌. سوال دیگر خبرنگاران نیز بی ارتباط با همین بحث‌ها نبود اینکه پریروز وزیر اطلاعات از پیدا شدن سرنخ‌هایی از ناکارآمد نشان دادن دولت خبر داده بود که خبرنگار پرسید آیا دولت می‌خواهد با منتقدان خود برخورد کند الهام اما به این سوال پاسخ نداد و گفت از دو سوال به یک سوال پاسخ می‌دهیم‌. در ادامه نشست مطبوعاتی سخنگوی دولت‌، خبرنگار دیگری خطاب به الهام گفت که من می‌خواهم از موضع دلسوزی دولت مطالبی را خدمت شما مطرح کنم و من نگران دولت احمدی‌نژاد هستم که الهام گفت‌: بقیه رسانه‌ها نیز دلسوز هستند. این خبرنگار در ادامه گفت‌: مساله گرانی در حال حاضر یک مساله بسیار مهم است و آقای اژه‌یی گفته‌اند که عوامل ناکارآمدی دولت و مساله گرانی مربوط به عوامل بیرون از نظام هستند، ولی این یک واقعیت غیرقابل انکار است که در حال حاضر گرانی وسیع شده و مردم را در مشکل قرار داده است‌. شما خود نیز در اظهارنظرهایتان دایم به دامن زدن جو روانی گرانی‌ها اشاره می‌کنید ولی به نظر من خود اظهارنظرهای شما در این ارتباط به گرانی‌ها دامن می‌زند و ما حتی در مورد گرانی‌ها و بحث بنزین شاهد سرگردانی دولت هستیم و این خود بحث روانی گرانی را مضاعف می‌کند. دولت احمدی‌نژاد با مردم ارتباط خوبی دارد ولی آقای اژه‌یی در حالی که گرانی گلوی مردم را می‌فشارد درمی‌آیند و می‌گویند که ما به عوامل آن تذکر داده‌ایم‌، چرا شما به جای تذکر، عمل نمی‌کنید؟ و مطمئنا این مساله گرانی با هر شکلی مانع فعالیت‌های انقلابی دولت در سیاست داخلی و خارجی می‌شود و ما از دولت اقدام قاطعانه‌یی در جهت مبارزه با گرانی ندیده‌ایم‌، چرا؟ الهام جواب داد: از اینکه دلسوز دولت هستید ممنون هستم ولی دلسوزی اقتضا می‌کرد که شما تحلیل جامع‌تری از ریشه‌های گرانی داشته باشید و تحلیل‌تان را مبتنی بر آمار و ارقام ارایه کنید و به سیاست‌های دولت در جهت کنترل گرانی و جلوگیری از گسترش آن نیز توجه کنید و اگر به این مساله توجه می‌کردید مطمئنا نمی‌گفتید که دولت هیچ اقدامی در جهت مبارزه با گرانی انجام نداده است‌.

وی به اقدامات دولت در راستای کاهش گرانی اشاره کرد و گفت‌: خیلی از شرکت‌ها درصدد بودند که قیمت کالاها و خدمات خود را افزایش دهند، ولی دولت بشدت با این مساله مخالفت کرد و بخش‌هایی نیز که به صورت غیرقانونی قیمت کالاهای خود را افزایش داده بودند با برخورد قاطع دولت قیمت کالاهای خود را کاهش دادند.

وی با اشاره به اینکه بخشی از این تورم و گرانی متاؤر از یک فضای روانی است که گرانی را تبلیغ می‌کند، گفت‌: این اظهارنظرهای شما خود باعث ایجاد فضای گران‌سازی است و چرا شما به سهم خود در ایجاد این فضا توجه نمی‌کنید.

الهام افزود: گزارشات رسمی بیانگر این است که قیمت کالاها نسبت به سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته است و این نشان از کنترل دولت است‌. در مورد مساله بنزین نیز دولت واردات بنزین را برای یک سال تصویب کرده بود که دولت آن را تصویب نکرد و برای شش ماه واردات بنزین را تصویب کرد. از طرف دیگر دولت با افزایش قیمت بنزین و دو نرخی کردن آن نیز مخالفت کرد و برای شش ماه دوم نیز اقدامات لازم با کارهای مطالعاتی و کارشناسی انجام خواهد شد. به نظر من این گونه تحلیل کردن شیوه درست نقادی نیست‌.

ما معتقدیم که باید رسانه‌ها نقد کنند ولی این نقد خود را بر اساس آمار درست و واقعی و مبتنی بر واقعیت انجام دهند و همانطور که گفتم آقای رییس جمهور بزودی در مورد این مساله با مردم به صورت شفاف و روشن صحبت خواهد کرد. وی گفت‌: سینه دولت برای نقد و فشار فراخ است و من از رسانه‌ها می‌خواهم که نقد کنید ولی این نقد مبتنی بر اطلاعات درست باشد.

لینک کوتاه: asriran.com/003Imv