تاثیر ارز ترجیحی بر تورم خوراکیها کاهش یافت
![تاثیر ارز ترجیحی بر تورم خوراکیها کاهش یافت](https://snn.ir/files/fa/news/1401/7/9/1790941_304.jpg)
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در اردیبهشت ماه سال جاری، دولت در این جراجی بزرگ اقتصادی، ارز ترجیحی 4200 تومانی را حذف کرد، حذف این ارز سبب شد تا شاهد افزایش چندین برابری قیمت در برخی از محصولات نظیر روغن و مرغ باشیم. این افزایش قیمت انتقادات شدیدی را متوجه دولت ساخت به گونهای که برخی از کارشناسان از ابر تورم خبر داده بودند، هر چند بر سیاست حذف یکباره ارز توسط دولت انتقاداتی وارد است،...
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در اردیبهشت ماه سال جاری، دولت در این جراجی بزرگ اقتصادی، ارز ترجیحی 4200 تومانی را حذف کرد، حذف این ارز سبب شد تا شاهد افزایش چندین برابری قیمت در برخی از محصولات نظیر روغن و مرغ باشیم.
این افزایش قیمت انتقادات شدیدی را متوجه دولت ساخت به گونهای که برخی از کارشناسان از ابر تورم خبر داده بودند، هر چند بر سیاست حذف یکباره ارز توسط دولت انتقاداتی وارد است، اما در مجموع شواهد حکایت از تاثیر اندکی ارز ترجیحی بر تورم دارد.
تورم ماهانه خوراکیها چقدر است؟
مرکز آمار ایران در گزارش ماهانه شاخص مصرف کننده، میزان تورم در حوزههای مختلف را اعلام کرد، بر این اساس، نرخ تورم ماهانه خوراکیها (تغییر سطح قیمتها نسبت به ماه گذشته) در شهریورماه، 2.1 درصد بوده که نسبت به ماه قبل، 0.7 درصد رشد داشته است.
همانطور که در نمودار قابل ملاحظه است، نرخ تورم ماهانه خوراکیها در خرداد 1401 تحت تأثیر «حذف ارز ترجیحی» با رشد 22 درصدی مواجه شده، اما در ادامه شاهد روند کاهشی این نرخ بودهایم؛ البته بایستی به این نکته اشاره کرد که کاهش نرخ تورم ماهانه به هیچ وجه به معنای افت و کاهش قیمتها نیست، بلکه به این معنی است که تنها از سرعت و شتاب افزایش قیمتها کاسته شده است.
در تفسیر شیب عجیب نمودار نیز باید گفت، در اردیبهشتماه امسال، دولت تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات اقلامی همچون «روغن»، «نهادههای دامی» و «گندم» را حذف کرد و به همین دلیل، افزایش قیمت مواد غذایی که وابستگی شدیدی به کالاهای مذکور دارند، کاملاً قابل توجیه است.
مهمترین نکات نرخ تورم خوراکیها
رصد نرخ تورم ماهانه نشان میدهد که برای سومین ماه متوالی، این نرخ به محدوده پیشین خود (یعنی قبل از حذف ارز 4200 که تأثیر آن در خرداد 1401 نمایان شد) بازگشته است که این امر، پایان رسمی تأثیر حذف ارز 4200 را نشان میدهد.
نکته بعدی این است که برخلاف ادعای برخی از کارشناسان اقتصادی، تأثیر حذف ارز ترجیحی به کالاهای غیرمشمول سرایت نکرده و منجر به بروز وضعیتی مشابه ابرتورم نشد. به عبارت دیگر، هر چند در اقلامی همچون «لبنیات»، «گوشت مرغ» و «روغن» شاهد افزایش چندین برابری قیمتها بودیم و تورم آنها از 50 تا 285 درصد افزایش یافته، اما در سایر کالاها، چنین وضعیتی مشاهده نشد.
خوراکیها نسبت به سال گذشته چقدر گران شدند؟
بر اساس گزارش مرکز آمار، «تورم نقطهای» (درصد تغییر قیمتها نسبت به ماه مشابه سال گذشته) در دستهی «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» 75.4 درصد بوده است؛ روند کاهنده تورم نقطهای خوراکیها در 2 ماه اخیر (11 درصد کاهش)، به نوعی انعکاسدهنده کاهش نرخ تورم ماهانه است که پیش از این توضیح داده شد.
در پایان باید به این نکته اشاره کرد که «ثبت تورم نقطهای بیش از 70 درصد» در حوزه خوراکیها، نشان از فشار سنگین بر قشر مستضعف جامعه دارد، موضوعی که هر چند دولت سعی داشته تا با افزایش یارانه پرداختی تا حدودی آن را جبران کند، اما تاکنون محقق نشده است.
انتهای پیام /
![تاثیر ارز ترجیحی بر تورم خوراکیها کاهش یافت 2](https://snn.ir/files/fa/news/1401/7/9/1790942_548.jpg)