تبدیل ایران به قطب انرژی منطقه / دولت گام مهم برداشت
دولت گام های مهمی در راستای توسعه انرژی های تجدیدپذیر برداشته است.
بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر، نقش مهمی در صرفه جویی مصرف انرژی دارد و اکنون دولت در راستای بهره گیری از این انرژی ها گام مهمی برداشته است.
تلاش برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در کشور از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم مورد توجه جدی دولت قرار گرفته، به طوری که در ماههای پایانی سال گذشته فرصتی برای تولیدکنندگان برق از منابع تجدیدپذیر فراهم شد تا برق تولیدی خود را صادر کرده و به این ترتیب کشورمان را تبدیل به قطب انرژی منطقه کنند.
بسیاری از کشورها برای تأمین انرژیشان، بیشتر بر زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی متکی هستند، اما وابستگی به سوختهای فسیلی یک مشکل بزرگ به همراه دارد. مشکل این جا است که میزان سوختهای فسیلی محدود است و در نهایت به اتمام خواهند رسید یا زمانی فرا میرسد که استخراج باقیمانده آن بسیار گران تمام خواهد شد.
همچنین سوختهای فسیلی باعث آلودگی هوا، آب و خاک میشوند و گازهای گلخانهای تولید میکنند که باعث گرم شدن کره زمین میشوند. در این شرایط منابع انرژی تجدیدپذیر جایگزینهای پاکی برای سوختهای فسیلی هستند. البته آنها هم بدون مشکل نیستند، اما آلودگی بسیار کمتر داشته و گازهای گلخانهای کمتری تولید میکنند و تمام هم نمی شوند.
از جمله منابع اصلی انرژیهای تجدیدپذیر میتوان به انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی برقابی، انرژی زیستتوده، هیدروژن، انرژی زمینگرمایی و انرژی اقیانوسی اشاره کرد.
استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر دارای مزایای بسیاری است که به طور گستردهای در سطوح مختلف اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی تاثیر میگذارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش انتشار گازهای گلخانهای: انرژیهای تجدیدپذیر، مانند انرژی خورشیدی، بادی، هیدروالکتریک و انرژیهای دریایی، در تولید برق و حرارت بدون تولید گازهای گلخانهای مشارکت دارند. این انرژیها به کاهش انتشار دیاکسید کربن و دیگر آلودگیها کمک میکنند و نقش مهمی در مبارزه با تغییرات اقلیمی ایفا میکنند.
پایداری انرژی: منابع انرژی تجدیدپذیر بیپایان هستند و به طور مستمر تولید میشوند. این امر به کاهش وابستگی به منابع انرژی فسیلی و حفظ پایداری تامین انرژی در طولانیمدت کمک میکند.
اشتغالزایی: صنایع مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر، مانند نصب و راهاندازی توربینهای بادی یا نصب پنلهای خورشیدی به ایجاد فرصتهای شغلی در مناطق مختلف کمک میکند.
کاهش وابستگی به واردات انرژی: استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر میتواند به کاهش وابستگی یک کشور به واردات منابع انرژی فسیلی و در نتیجه، به تقلیل آثار مخرب تغییرات قیمتی و سیاسی بر اقتصاد کمک کند.
بهبود کیفیت هوا: استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به کاهش آلودگی هوا و مشکلات بهداشتی ارتباط دارد. انتشار کمتر ذرات جامد و آلایندهها در مقایسه با منابع انرژی فسیلی به بهبود کیفیت هوای منطقه کمک میکند.
ایجاد فرصتهای نوآوری و توسعه فناوری: تحقیق و توسعه در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر به ایجاد فرصتهای نوآوری و توسعه فناوری جدید ارتباط دارد که به عنوان یک موتور اصلی برای رشد اقتصادی مطرح است.
حفاظت از منابع آب: برخی از انرژیهای تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی، به طور مستقیم به مصرف آب کمتری نسبت به نیازهای انرژی فسیلی نیاز دارند و از افزایش فشار بر منابع آبی جلوگیری میکنند.
برنامه دولت برای تجدیدپذیرها
هرچه از میزان تقاضای جهان برای انرژیهای فسیلی کاهش یابد، میزان تقاضا برای تجدیدپذیرها افزایش مییابد. در این میان نمیتوان ظرفیت بالای ایران در حوزه تجدیدپذیرها را نادیده گرفت.
علیرغم پتانسیلهای بالای ایران در حوزه تجدیدپذیرها، طی سالهای گذشته آنطور که باید به این حوزه توجه نشد، اما در ماههای پایانی سال گذشته فرصتی برای تولیدکنندگان برق از منابع تجدیدپذیر فراهم شد تا برق تولیدی خود را صادر کرده و به این ترتیب کشورمان را تبدیل به قطب انرژی منطقه کنند.
در حال حاضر ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر منصوبه در سراسر کشور بیش از 1166 مگاوات بوده که سهم نیروگاههای خورشیدی از این میزان بیش از 513 مگاوات و سهم نیروگاههای بادی از این ظرفیت بیش از 366 مگاوات است.