خطیر: باشگاهها اراده فدراسیون فوتبال را امتحان نکنند / تیم ملی از بازگشت لژیونرها ضرر میکند
عضو کارگروه تدوین و شفافسازی سقف بودجه سازمان لیگ، بازگشت لژیونرها به تیمهای باشگاهی کشورمان را به ضرر تیم ملی کشورمان میداند.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، علی خطیر در نشست خبری کارگروه تدوین و شفافسازی دستورالعمل ناظر بر سقف بودجه و تشریح قوانین نقلوانتقالاتی فوتبال ایران گفت: جلسات فشرده کارگروه پیرامون نحوه برخورد با عدم رعایت سقف بودجه ادامه دارد. برخی جاها گفتند باشگاهها بهعنوان بخشی از قرارداد، آهن یا رمزارز به بازیکنان میدهند یا از هواداران متمول استفاده میکنند.
عضو کارگروه تدوین و شفافسازی سقف بودجه سازمان لیگ در مورد راهدرروهای این قانون عنوان کرد: گفته میشود قراردادی در سازمان لیگ ثبت میشود که متفاوت با قرارداد میان باشگاه و بازیکن است. موارد تخلف در حال بررسی است و با قوانین انضباطی مطابقت داده میشود. هر جا قوانین انضباطی پوشش لازم را نسبت به جرایم بدهد، از این تنبیهات استفاده میشود. این امکان وجود ندارد که همه جرایم را بیابیم و قوانین را بهصورت صد درصد اجرا کنیم. در جامعه ممکن است 10 نفر کمربند ایمنی ببندند و دو نفر چنین کاری نکنند.
کمالوند: 100 بازیکن با قانون سازمان لیگ بیکار میشوند!مشاور رئیس فدراسیون فوتبال ادامه داد: ممکن است قراردادی توسط ایجنت یا بازیکن لو برود یا اینکه خبرنگاری از قرارداد بازیکن مطلع شود. شعار فدراسیون این است که برای اجرای قوانین، اراده فدراسیون را جهت دور زدن قوانین امتحان نکنید؛ چون امتحان سختی خواهد بود! شاید بهخاطر مسائلی که چند سال پیش برای سقف قرارداد رخ داد، فکر کنند فدراسیون شُل میگیرد، اما اطمینان دارم وضعیت متفاوتی خواهیم داشت.
«فضای فوتبال بهخاطر دلالیسم بسیار مسموم شده است». خطیر ضمن بیان این جمله گفت: این اراده در فدراسیون وجود دارد که به خواسته بهحق جامعه فوتبال بپردازد. امکان دارد باشگاهها بخواهند قوانین را دور بزنند. شما رسانهها این رسالت را دارید که به ما کمک کنید. اگر بتوانیم قوانین را اجرا کنیم که میتوانیم، آینده فوتبال ایران تضمین شده است. همه باشگاههای ما در ابتدای ورشکستگی هستند و اگر این قوانین اجرا نشود، آینده خوبی در انتظار فوتبال ایران نخواهد بود.
وی با اشاره به کاهش لژیونرهای ایرانی خاطرنشان کرد: 16 نفر از 23 بازیکن تیم ملی ایران در جام جهانی 2022 لژیونر بودند. معیار موفقیت فدراسیون و لیگ پویا، تعداد بازیکنانی است که از این لیگ به لیگهای معتبر دنیا لژیونر میشوند. آمارهایی که به گوش میرسد، بسیار نگرانکننده است. سال گذشته تقریباً هیچ ترانسفری از لیگ ایران نداشتیم و امسال هم بازیکنی نمیبینید که از لیگ برتر ترانسفر شود.
عضو کارگروه تدوین و شفافسازی سقف بودجه سازمان لیگ در مورد بازگشت لژیونرها به لیگ برتر عنوان کرد: ما داریم بازیکنانی را که ترانسفر شدهاند، برمیگردانیم که شاخصه خوبی در درازمدت نیست و فاجعهبار است. این یک اتفاق بسیار بد است و تیم ملی از این اتفاق ضرر میکند. برخی از این ایجنتها (لفظ دلال را به کار نمیبرم) از خلأ قوانین ما استفاده و ارتباطاتی با برخی باشگاههای درجه دوم یا سوم اروپا ارتباط برقرار کردند.
اصولی: سقف بودجه حوزه تخصصی سازمان لیگ استخطیر اظهار داشت: آنها بازیکنان ایرانی را با قیمت بسیار پایین و قرارداد یک سال یا شش ماهه میبرند؛ سپس او را با 20 برابر قیمت به کشور بازمیگردانند. ببینید در این زمینه صدای چه کسانی درآمده است. اخیراً امین حزباوی از لیگ برتر ترانسفر شده و امیرحسین حسینزاده که سال گذشته رفت، در صورت وجود نداشتن ممنوعیت قانون انتقال قرضی به کشور برمیگشت. وقتی بازیکنان ما ترانسفر میشوند، تجربه بیشتری کسب میکنند.
وی درباره امضای قراردادهای یک ساله میان باشگاهها و بازیکنان تصریح کرد: قراردادهای ما در ایران کوتاهمدت است. باشگاههای دنیا مانند رئال مادرید سه تا پنج انتقال در هر فصل دارند، اما 20 بازیکن با هر مدیرعامل در هر باشگاه تغییر میکنند که فاجعه است. هیچ جا چنین چیزی نمیبینید. چون همه قراردادها در ایران یک ساله است و مدیرعامل باشگاه فقط میخواهد بازیکن فوق در زمانی که او مدیرعامل است، بازی کند.
مشاور رئیس فدراسیون فوتبال با بیان اینکه بازیکنان در ایران حکم بازیکنان قرضی را دارند، خاطرنشان کرد: آنها در پایان فصل یا با استفاده از بند فسخ قرارداد جدا میشوند؛ یا اینکه قراردادشان به پایان میرسد. ایجنت به مدیران باشگاه اجبار میکند که بندی در قرارداد بازیکن بگذارند تا با پرداخت 500 میلیون تومان، تبدیل به بازیکن آزاد شود. اگر حزباوی بند فسخ 50 هزار دلاری در قراردادش داشت، باشگاه فولاد نمیتوانست یک یا دو میلیون دلار از فروش او سود کند.
خطیر دلیل ممنوعیت بازگشت قرضی بازیکنان را ناآگاهی مدیران باشگاهها نسبت به قوانین دانست و گفت: قرارداد یک ساله ممنوع نیست، اما همه قراردادها 1+1 ساله است. یعنی باشگاه اگر بازیکنی را برای فصل بعد از پایان سال اول میخواهد، باید آن را تا روز 30 اردیبهشت سال بعد به بازیکن و سازمان لیگ اعلام کند تا با افزایش 25 درصد، قرارداد این بازیکن تمدید شود. این مسئله مطابق قوانین دادگاه عالی ورزش (CAS) است.
تاج: سقف بودجه نمیگذاشتیم تا سال آینده اعلام ورشکستگی میکردیموی در این باره که گفته میشود این بندها به ضرر بازیکنان به شمار میرود، گفت: باشگاهی داریم که 20 قرارداد برای فصل جدید میبندد. این قوانین در جهت حمایت از باشگاههاست و قبول دارم خلاف منافع بازیکنان است، اما باید باشگاههای خودمان را نجات بدهیم. مجبوریم قوانین حمایتی برای باشگاهها بگذاریم تا آنها را از حالت فعلی خارج کنیم.
عضو کارگروه تدوین و شفافسازی سقف بودجه سازمان لیگ با بیان اینکه این سازمان اجازه ثبت قراردادهای فراتر از سقف بودجه را نمیدهد، عنوان کرد: باشگاهها تا 25 تیر فرصت دارند فرمهای بودجه خود را توسط هیئت مدیره و رؤسای مجمع باشگاه به سازمان لیگ تحویل دهند. باشگاهی که 250 میلیارد سقف دارد، میتواند این رقم را برای یک بازیکن یا 20 بازیکن هزینه کند. باشگاهها فقط تا سقف بودجه خودشان میتوانند قرارداد ثبت کنند و بیشتر از آن، حق ثبت قرارداد ندارند.
خطیر با اشاره به سن و سال لیگ بیستودوم اظهار داشت: میانگین سنی بازیکنان در لیگ گذشته 27.5 تا 28 سال بود که نشان میدهد لیگ تقریباً پیری داریم. هر تیم سال گذشته 20 بازیکن سهمیه آزاد، چهار بازیکن زیر 25 سال، 9 بازیکن زیر 23 سال و 9 سهمیه زیر 21 سال داشت که 90 درصد باشگاه، اصلاً به بازیکنان زیر 23 و 21 سال خود بازی ندادند! دوندگی لیگ ما پایین بوده و بازیکنان 40 ساله زیادی داشتیم. برای جوان شدن لیگ، تغییراتی اساسی در لیست تیمها ایجاد کردیم.
وی در مورد تغییرات در راستای جوانی تیمها گفت: یک سهمیه از بازیکنان آزاد کم شد. ما اصلاً تیم زیر 25 سال نداریم که سهمیه زیر 25 سال داشته باشیم. لیست بسیاری از تیمهای معتبر دنیا 25 نفره است که شامل 18 بازیکن آزاد و هفت بازیکن پرورشیافته در آن کشور میشود. بارسلونا به بازیکن 16 ساله بازی داد یا «گاوی» در 17 سالگی در تیم ملی اسپانیا به میدان میرود. این یعنی در فوتبال اسپانیا به جوانان فرصت بازی داده شد.
عضو کارگروه تدوین و شفافسازی سقف بودجه سازمان لیگ با بیان اینکه تیمها مجبور به استفاده از بازیکنان جوان شدهاند، تصریح کرد: با این تغییرات، فضا را به بازیکنان جوان دادیم. همچنین لیست شش نفرهای برای تیمها داریم که بازیکنان سرباز یا قرضی در این فهرست جای میگیرند. همچنین تیمها باید به سمت تشکیل تیم «ب» بروند تا تغذیهکننده تیم اصلی باشند.
خطیر درباره دلیل انتخاب 250 میلیارد تومان برای سقف بودجه باشگاهها گفت: عدد پایه ما 200 میلیارد تومان بود که میانگین وزنی هزینهکرد دستمزد 16 باشگاه لیگ برتری در فصل گذشته محسوب میشد. همچنین تورم 25 درصدی را در نظر گرفتیم که میشود 50 میلیارد تومان. سپس چند ارزش افزوده برای باشگاهها تعریف کردیم که میتواند سبب افزایش بودجه شود؛ مانند دریافت مجوز حرفهای و بازی در مسابقات آسیایی.
وی یادآور شد: باشگاهها را ترغیب میکنیم که از ترانسفر بازیکنان هم درآمدزایی کنند. 50 درصد مبلغ انتقال بازیکنان تیمها به سایر باشگاهها، به میزان بودجه این باشگاهها اضافه میشود. دیدید هنگامی که بارسلونا میخواست لیونل مسی را با حقوق 25 میلیون یورو جذب کند، سازمان لیگ اسپانیا اعلام کرد بارسا باید 100 میلیون یورو درآمد داشته باشد.