سه‌شنبه 6 آذر 1403

عدم پرداخت شهریه دانشجویان ایثارگر؛ بدهی بنیاد یا بی قانونی؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
عدم پرداخت شهریه دانشجویان ایثارگر؛ بدهی بنیاد یا بی قانونی؟

از ابتدای سال تحصیلی 1401-1402 دانشجویان ایثارگر با قانون جدیدی برای پرداخت شهریه هایشان مواجه شدند که هیچ اطلاعی از وضع آن نداشتند. دانشگاه به آنها اعلام کرده بود طبق گفته بنیاد شهید و امور ایثارگران شهریه های شما بر عهده خودتان است.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، از ابتدای سال تحصیلی 1401-1402 دانشجویان ایثارگر با قانون جدیدی برای پرداخت شهریه هایشان مواجه شدند که هیچ اطلاعی از وضع آن نداشتند. دانشگاه به آنها اعلام کرده بود طبق گفته بنیاد شهید و امور ایثارگران شهریه های شما بر عهده خودتان است.

ایثارگران زیادی با این قانون که در واقع مصوبه دولت بود بر خلاف ماده 66 قانون جامع خدمت رسانی به ایثارگران، دچار سردرگمی شده و با شکایت به دیوان عدالت اداری خواستار رسیدگی به این موضوع شدند.

همان ایام خبرگزاری تسنیم برای شفاف شدن این موضوع با صابریان مدیر کل آموزش بنیاد شهید و امورایثارگران تماس گرفت و وی در پاسخ به این سوال که مگر طبق قانون 100 درصد هزینه تحصیل مشمولان جامعه ایثارگری بر عهده بنیاد نیست، گفت: «به هیچ وجه اینطور نیست. طبق آیین نامه ماده 66 قانون جامع ایثارگری از سال 1401 دیگر شهریه دانشگاههای پردیس پرداخت نمی شود. البته ورودی های سال قبل شامل این تغییر نیستند و شهریه آنها همچنان طبق سنوات قبل پرداخت می شود. این آیین نامه توسط شورای عالی بنیاد شهید و امورایثارگران مصوب شده است و با امضای هیئت دولت تصویب و برای اجرا به دستگاه ها ابلاغ شده است.»

تمدید ثبت‌نام و ویرایش آزمون استخدامی فرزندان ایثارگران

اما رأی دیوان عدالت اداری چنین مصوبه ای را صراحتا نقض کرد و همان ماده 66 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران را لازم الاجرا دانست. در رأی دیوان عدالت آمده است: «برمبنای تبصره ماده 66 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب سال 1391 با اصلاحات و الحاقات بعدی مقرر شده است که: «تعیین رشته های تحصیلی مورد نیاز، نوع، میزان و شرایط پرداخت هزینه شهریه دانشجویی به موجب آیین نامه ای خواهد بود که توسط بنیاد و با همکاری وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید» و از این رو اساسا وضع مقرره مورد اعتراض خارج از حدود صلاحیت و اختیار بنیاد شهید و امور ایثارگران است.»

اگر چه علی رغم رأی دیوان همچنان این عدم اجرای قانون ادامه دارد اما فروتن رئیس اداره خدمات آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفت و گویی اعلام کرد: «هیچ دانشگاهی نمی‌تواند به دلیل بدهی بنیاد به آن دانشگاه مانع از تحصیل دانشجو شود.» در واقع عنوان جدیدی برای این بی قانونی مطرح شد به نام «بدهی بنیاد» در حالی که پیش از این کل اجرای قانون توسط بنیاد شهید ملقی شده بود!

وی همچنین گفته بود: «در حال حاضر برای پرداخت شهریه ایثارگران مشمول، محدودیتی در مقطع یا رشته تحصیلی دانشجو وجود ندارد؛ حتی در مقطع دکترای همه رشته‌ها نیز شهریه دانشجوها پرداخت می‌شود.» این جملات او در حالی است که همچنان دانشجویان ایثارگر در مقاطع مختلف با خبرگزاری تسنیم تماس گرفته و خواستار رسیدگی به این موضوع شدند. آنها می گویند هنوز خبری از پرداخت شهریه نیست.

یکی از دانشجویان که در پردیس قشم محصل است می گوید: دانشگاه ما همچنان درخواست شهریه از خود دانشجوی ایثارگر دارد و می گوید مصوبه بنیاد شهید هنوز ابطال نشده است. وقتی هم به آموزش بنیاد شهید اعتراض می کنیم، می گویند: باید بخش حقوقی بنیاد به ما اعلام کند که هنوز چیزی به ما گفته نشده!

این دانشجوی ایثارگر گفت: بسیاری از دانشجویان را می شناسد که به خاطر ناتوانی در پرداخت شهریه از تحصیل خود انصراف داده اند.