یک‌شنبه 11 مرداد 1405

مرحله نجات‌بخشی موزه‌های آسیب‌دیده آغاز شده است / آمادگی سعدآباد برای بازگشایی پس از ایمن‌سازی محوطه

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
مرحله نجات‌بخشی موزه‌های آسیب‌دیده آغاز شده است / آمادگی سعدآباد برای بازگشایی پس از ایمن‌سازی محوطه

مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، با تشریح آخرین وضعیت این مجموعه پس از آسیب‌های واردشده در جنگ 12 روزه، از آغاز مرحله نجات‌بخشی و مستندسازی آثار آسیب‌دیده خبر داد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سیدمحسن میر، مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، درباره زمان بازگشایی این مجموعه و آغاز عملیات مرمت موزه‌های آسیب‌دیده توضیح داد و گفت: بازگشایی مجموعه منوط به آماده‌سازی و رفع خطر از محیط است و به محض ایمن‌شدن محوطه، امکان بازگشایی آن برای بازدیدکنندگان فراهم خواهد شد.

میر با اشاره به اینکه زمان دقیق بازگشایی هنوز مشخص نیست، اظهار کرد: درباره بازگشایی، موضوع فراتر از موزه‌هاست و معاونت میراث فرهنگی باید این موضوع را دنبال کند. مجموعه سعدآباد و نیاوران علاوه بر موزه‌ها، محوطه‌هایی دارند که می‌توان آنها را برای حضور مردم فعال کرد، اما با توجه به آسیب‌هایی که در جریان جنگ به محوطه وارد شده است، اکنون در حال بازسازی و رفع خطر هستیم تا هموطنانی که وارد مجموعه می‌شوند، با مشکلی مواجه نشوند.

وی افزود: به محض اینکه محوطه آماده شود، مجموعه سعدآباد آمادگی بازگشایی خواهد داشت؛ اما درباره مرمت موزه‌ها، با توجه به آسیب‌های واردشده، چند مرحله باید طی شود.

مدیر مجموعه سعدآباد ادامه داد: در حال حاضر زمان را از دست نداده‌ایم و در مرحله «نجات‌بخشی» قرار داریم. نجات‌بخشی یکی از مراحل مرمت است که در آن مستندسازی و مستندنگاری انجام می‌شود و آوار، آثار و آرایه‌هایی که بر اثر حادثه روی زمین ریخته‌اند، تفکیک و جداسازی شده و برای مرمت آماده می‌شوند.

به محض تأمین اعتبار، عملیات مرمت کاخ‌ها و بخش‌های آسیب‌دیده سعدآباد آغاز خواهد شد

میر با اشاره به ضرورت تأمین اعتبار برای ادامه روند مرمت گفت: بخش دیگری از کار به حوزه حاکمیتی و ستاد مربوط می‌شود که باید تأمین بودجه و اعتبار و ابلاغ آن انجام شود. ما همه آسیب‌ها را در قالب فرم‌های تخصصی که معاونت میراث فرهنگی در اختیار مجموعه قرار داده بود، ثبت کرده‌ایم و برآورد‌های لازم نیز انجام شده است. به محض تأمین اعتبار، عملیات مرمت کاخ‌ها و بخش‌های آسیب‌دیده سعدآباد آغاز خواهد شد.

وی درباره میزان آسیب واردشده به بخش‌های مختلف مجموعه سعدآباد گفت: با توجه به اینکه در بخش شمالی و حریم سعدآباد مورد اصابت قرار گرفته بود، «عمارت والی»، «موزه برادران امیدوار» که در شمال مجموعه و در جوار عمارت والی قرار دارد، همچنین کاخ سبز و موزه قرآن بیشترین آسیب را از نظر ساختمان متحمل شدند.

مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد البته تأکید کرد: آثار موجود در موزه‌ها بیش از خود ساختمان‌ها آسیب دیده‌اند. با این حال، به دلیل اقداماتی که پیش از این برای حفاظت پیشگیرانه از ساختمان‌ها انجام شده بود، شدت آسیب به بنا‌ها کمتر از چیزی است که می‌توانست اتفاق بیفتد.

ساختمان‌ها همچنان سرپا هستند و بررسی‌های لازم درباره وضعیت استحکامی آنها در حال انجام است

میر درباره وضعیت سازه‌ای بنا‌های آسیب‌دیده نیز گفت: ساختمان‌ها همچنان سرپا هستند و بررسی‌های لازم درباره وضعیت استحکامی آنها در حال انجام است. بر اساس ارزیابی اولیه متخصصان، بعید می‌دانیم مشکل بسیار شدیدی از نظر سازه‌ای وجود داشته باشد، اما این موضوع باید به‌صورت تخصصی مطالعه شود و پس از مشخص‌شدن نتیجه ارزیابی‌ها می‌توان وارد مرحله مرمت شد.

همه ساختمان‌هایی که در معرض موج انفجار قرار گرفته‌اند، پس از مرحله نجات‌بخشی باید وارد مرحله مطالعه و ارزیابی شوند

وی خاطرنشان کرد: همه ساختمان‌هایی که در معرض موج انفجار قرار گرفته‌اند، پس از مرحله نجات‌بخشی باید وارد مرحله مطالعه و ارزیابی شوند تا مشخص شود هر بنا در چه شرایطی قرار دارد و پس از آن عملیات مرمت آغاز شود.

فرایند حمل‌ونقل آثار خود یک فرایند تخصصی است و جابه‌جایی مکرر آثار می‌تواند به آنها آسیب وارد کند

میر همچنین درباره جابه‌جایی آثار موزه‌ای گفت: تا زمانی که شرایط و زمان مناسب برای انتقال آثار اعلام نشود، نمی‌توان آنها را جابه‌جا کرد. فرایند حمل‌ونقل آثار خود یک فرایند تخصصی است و جابه‌جایی مکرر آثار می‌تواند به آنها آسیب وارد کند.

مدیر مجموعه سعدآباد افزود: از چند روز پیش از آغاز جنگ 12 روزه، با توجه به پیش‌بینی‌های انجام‌شده درباره احتمال بروز خطر، اقدامات پیشگیرانه برای حفاظت از آثار انجام شد و بخشی از آثار به مخازن منتقل شدند.