مرحوم شجریان صدای تمام خاطرات زندگی ماست
یک استاد آواز گفت: عمری است که با صدای مرحوم استاد شجریان زندگی کردهام و در تمام دوران زندگی هنری من، صدایش حضوری پررنگ داشته است. هر زمان که از اتفاقات زمانه خسته میشدم، به صدایش پناه میبردم. شجریان از اجرای ربنا تا آوازهای فاخرش صدای تمام خاطرات زندگی ماست.
مهدی سالارینسب، استاد آواز، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در مورد استاد آواز ایرانیان محمدرضا شجریان اظهار کرد: شجریان توانست برای موسیقی ایران شرایط متفاوتی را ایجاد کند و در واقع ابواب جدیدی در موسیقی ایران با آواز او فتح شد؛ این تاثیر مخصوصا از زمان همکاری شجریان با استاد محمدرضا لطفی و پس از آن پرویز مشکاتیان باعث شد در موسیقی ژانری ایجاد شده و آنها نوعی موسیقی کاملا تک و یگانهای را ایجاد کنند.
وی افزود: این سه استاد بیبدیل موسیقی توانستند بر پایه همان بینش ردیفی، جریان بسیار جدیدی را در موسیقی ایران ایجاد کنند. آنان توانستند از این ردیف و آموزههای ردیف استفادههای بدیعی داشته باشند؛ البته آن زمان هیچکس فکر نمیکرد که بتوان چنین کارهایی را در موسیقی ایران انجام داد؛ به این شکل که بدون ردیف بتوان آواز خواند.
این استاد آواز ادامه داد: به عقیده من این سه استاد توامان این جریان را در موسیقی ایران ایجاد کردند و استاد شجریان نیز توانست آواز ایران را وارد مرحله جدیدی کند. البته مرحوم شجریان موسیقی ایران را به دلیل سبک و شیوه آوازی خود وارد یک ورطه جدید کرد که تا آن زمان سابقه نداشته و به نظر من این تحول از زمان آلبوم «عشق داند» به صورت جدی ایجاد شد.
سالارینسب در خصوص جایگاه محمدرضا شجریان در موسیقی معاصر ایران خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه من تمام آوازهای ضبط شده از آن مرحوم را از سال 1284 شمسی به بعد را گوش کردهام، میتوانم ادعا کنم که جایگاه شجریان در آواز یگانه است. البته این استاد در حوزههای اجتماعی و فرهنگی نیز همیشه جایگاه ویژهای داشته و دارد.
وی گفت: شجریان شخصی کاملا جریانساز بود و محبوبیتش در جامعه محبوبیت ویژهای است. میتوان گفت چنین محبوبیتی برای شخصیتهای نادری اتفاق میافتد. در طول تاریخ کمتر میتوان کسی را پیدا کرد که در بین تمام قشرها مانند شجریان محبوبیت داشته باشد. شخصیت استاد شجریان محبوب دل هر ایرانی است که بویی از فرهنگ، شعور و ادب برده و علاقهای به فرهنگ سرزمین خود دارد؛ بنابراین به عقیده من استاد از نظر جایگاه اجتماعی و هنری دارای ژانری متفاوت با تمام هنرمندان بودند.
این استاد آواز در مورد ماندگاری نام استاد شجریان عنوان کرد: اگر حافظ، سعدی و فردوسی در این مدت از یادها رفتهاند، استاد نیز از یادها خواهد رفت؛ بدون تردید جایگاه شجریان در موسیقی به مانند جایگاه اساتید ادبیات و شعر مانند اخوان ثالث است.
سالارینسب افزود: استاد شجریان فردوسیوار موسیقی و آواز ایران را زنده نگاه داشت و موسیقی را وارد فضایی کرد که باشندگان و آیندگان در مورد آن قضاوت خواهند کرد. در حال حاضر کسی نیست که شجریان را نشناسد. اینجاست که متوجه میشویم استاد چهها کرده است. ما چنین هنرمندی در طول تاریخ کمتر سراغ داریم.
وی ادامه داد: استاد شجریان در زمان محدود بودن موسیقی ایران تنها کسی بود که به برگزاری کنسرتهای زیادی در جای جای دنیا پرداخت و مخاطبان ویژه خود را بین ایرانیان و خارجیزبانان پیدا کرد. به عقیده من استاد شجریان خوانندهای بینالمللی است که در هر کجای دنیا آوازی بخواند، اهل فن و موسیقی هنری او را درک میکنند. شجریان از افرادی است که ایران و آواز ایرانی را در خارج از مرزهای کشور نیز نشر و گسترش داد.
این استاد آواز بیان کرد: هیچکس نمیتواند جایگزین کس دیگری شود؛ به هر حال هر کس جایگاه خود را دارد اما آیا کسی می تواند و یا توانسته است چنین فضا، تاثیر و پیشرفتی را در آواز به وجود آورد؟ با توجه به اینکه آوازهای زیادی از دورههای گذشته تا امروز گوش کردهام، میتوانم بگویم که استاد شجریان تکرارنشدنی است؛ شجریان یک نابغه و نقطه عطف در تاریخ آواز ایران بود.
وی ادامه داد: مرحوم استاد شجریان کار خود را در موسیقی ایران به طور کامل انجام داد و به عقیده من شجریان نمونه و الگوی یک شخصیت فرهنگی بود که علاقهمندان به موسیقی باید در این مسیر از راه، روش و سلوک این شخص بهره ببرند؛ به شخصه احساس میکنم پدری را از دست دادهام.
انتهای پیام