نگاه امام رضا علیهالسلام به ویژگیهای مدیر اسلامی چگونه بود؟
حجتالاسلام والمسلمین مهدی یعقوبی گیلانی، کارشناس مذهبی و مدیر موسسه منبر آسمانی درمورد موضوع ویژگیهای مدیر اسلامی در نگاه امام رضا علیه السلام بیان کرد: همزیستی و همگامی با محرومان و رنج دیدگان محصول روابط اجتماعی و اقتصادی ظالمانه تشکیل طبقات و پدید آمدن یک جامعه با تضادهای اجتماعی آشکار است، امام رضا علیهالسلام امتیازات طبقاتی را از بنیاد واژگون کردند.
عبدالله بن صلت میگوید: مردی از اهل بلخ گفت در سفر خراسان با امام رضا علیه السلام بودم، روزی سفرهای انداختند و غلامان سیاه و غیر آنان را بر سر آن فراخواندند (و همه باهم با خود ایشان غذا خوردند) گفتم: ای کاش برای اینها سفرهای جداگانه ترتیب میدادید، فرمودند: خاموش باش، خدای همه یکی است، مادر یکی و پدر یکی (پس تفاوت نیست) و پاداش هر کس به کردار او بستگی دارد.
این کارشناس مذهبی گفت: معمر بن خلاد میگوید: هنگامی که امام رضا علیهالسلام غذا میخوردند، سینی میآوردند و نزدیک سفره میگذاشتند، آن حضرت علیهالسلام به بهترین غذایی که برایش میآوردند مینگریستند و از هر خوراکی مقداری را برداشته و در آن سینی میگذاشتند، سپس دستور میدادند آن سینی غذا را برای بینوایان ببرند امام نمیتواند غذایی را میل کند که محرومان از آن نخوردهاند، این شیوه در راستای همان محورهای اصولی در تعالیم الهی امام رضا علیه السلام است که انسانها ارزشی همانند دارند و باید نیازهای آنان برآورده شود و امام فرمودهاند:«عَونُکَ لِلضَعیفِ مِن أفضَلِ الصَدَقهِ» «یاری به افراد ناتوان از صدقه در راه خدا برتر است.»
حجتالاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی مطرح کرد: مسئول باید خود را برادر دینی مسلمانان بداند و امام رضا علیهالسلام در سخن دیگری از این واقعیت بیشتر پرده برمیدارند و با صراحت افزونتری مسئولیت کارگزاران مسلمان را مطرح کردند و به مأمون فرمودند: اگر زمام حکومت را در دست گیرم غذای سادهتر و کم ارزشتری (نسبت به زمان زمامداری) خواهم خورد و لباس خشن و زبر (پس از لباسهای نرم) در برخواهم کرد و (پس از آسایش) با سختی و مشقت خواهم زیست و باز، این کلام گهربار مؤید کلام با کرامت حضرت علی علیهالسلام که فرمودهاند: خداوند مرا برای مخلوقات خودش امام قراردادند. پس بر من واجب ساختند که درباره خودم و خوردنی و نوشیدنی و لباسهایم، همچون ناتوانترین مردم زندگی کنم تا فقیر به فقر من اقتدا کند و ثروتمند به سرکشی برنخیزد.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: حضرت امام رضا علیهالسلام از دیدگاهی دیگر رسیدگی به اوضاع مسلمانان را مورد تأکید قرار میدهند و آن این که هر فردی از کارگزاران با مردمان تحت قلمرو خویش برادر دینی هستند و از این منظر، باید با آنان به برابری و برادری رفتار کنند در هر چیزی که برابری در آن رواست.
در روایتی، آن حضرت علیهالسلام از اجداد خود نقل میکنند که در نظر پیامبر اکرم صل الله علیه وآله والسلم، برترین مسلمان کسی است که بهتر و بیشتر از دیگران به بخشش اموال و کمک رسانی اجتماعی اقدام کند و خیرخواهترین افراد نسبت به برادران خود و جامعه اسلامی باشد.
هشدار جدی امام رضا ع به مسلمانان
حجتالاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی افزود: اصولاً حضرت امام رضا علیهالسلام برادری را که به همیاری و مساوات در مسائل اجتماعی و اقتصادی نینجامد، رد میکنند و آن امام همام علیه السلام خطاب به اسماعیل، راوی حدیث از امام باقر علیه السلام نقل کردهاند: ای اسماعیل، آیا در میان آشنایان خود چنین دیدهای که هرگاه کسی جامهای ندارد و دیگری آن را اضافه دارد، به او بدهد. گفتم: نه. فرمودند: اگر کسی پوششی دارد و برای دیگری میفرستد تا او نیز پوشش داشته باشد، جواب دادم خیر آنگاه امام (به نشانه ابراز تأسف عمیق) دست بر زانوی خویش زدند و فرمودند: اینها برادر یکدیگر نیستند.
خبرنگار: فاطیما میرزایی
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت