«هرباریوم»؛ گنجینهای از گیاهان خشک در کُردستان / 16 گونه رکورد برای ایران گزارش شده است
«هرباریوم» مجموعهای از گیاهان خشک و حفظ شده و اطلاعات مربوط به آنها است که برای مطالعات علمی استفاده میشود که این مجموعه هم اکنون در مرکز تحقیقات کشاورزی استان کردستان فعال شده است.
استان کردستان به لحاظ توپوگرافی وضعیت بسیار خشنی دارد. مناطق صعب العبور بسیاری در استان وجود دارد و امکان دسترسی به آنها فعلاً میسر نیست. اگر نسل جدید که فارغ التحصیل می شوند وارد کار شوند و فعالیت را شروع کنند، مطمئناً گونه های گیاهی بیشتری شناسایی می شود و انتظار می رود که از این مناطق صعب العبور گونه های گیاهی جدیدی برای ایران و جهان پیدا شود.
اینجا تنها هرباریوم غرب کشور و پنجمین هرباریوم فعال در ایران است که با نام موزه گیاه شناسی مرکز تحقیقات و منابع طبیعی کردستان 2 هزار و 350 گونه گیاه در قالب 660 جنس و 15 خانواده را در خود نگهداری می کند.
شناسایی 15 هزار نمونه ی گیاهی ارزشمند در کُردستان
رستگار عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کردستان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار کُردتودی اظهار داشت: هرباریوم از دو واژه لاتین «هربا» و «آریوم» تشکیل شده که هربار به معنای گیاه است و آریوم هم به معنای موزه و جمع این دو کلمه به معنای موزه ی گیاه شناسی است که در این مرکز نمونه ها براساس استاندارهای جهانی این نوع گیاهان پرس، خشک و در یک صفحه ی مشخص چسبانده می شود.
وی گفت: گیاهان خشک شده در هرباریوم کاملا به صورت علمی و توسط محققان جمع آوری می شوند که هرگیاه داری یک شناسنامه شامل خانواده گیاهی ونام علمی، تاریخ جمع آوری، محل و ارتفاع جمع آوری شده است.
رستگار افزود: در بیشتر از سه دهه ی اخیر بالغ بر 15 هزار نمونه گیاهی ارزشمند از سراسر استان کُردستان جمع آوری و شناسایی شده است و جزء اولین گونه های گیاهی هستند که از سال 66 در این مرکز جمع آوری شده است.
رستگار با بیان اینکه تاکنون 24 گونه ی جدید برای دنیا و 16 گونه رکود برای ایران گزارش شده است ادامه داد: هرباریوم ها در حفظ ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی نقش بسیار اساسی را ایفا می کنند تا مانند موزهای که آثار چند هزار ساله را به نمایش می گذارد بتوانند از طریق نمونه های بذر و نمونه های گیاهی در آینده نجات بخش باشند.
وی اضافه کرد: موزه گیاه شناسی کُردستان از تمام نقاط استان گیاهان عالی را در خود جای داده است و در فاز توسعه قرار است از گیاهانی همچون جلبک ها و سرخس ها نمونه هایی جمعآوری شود.
انتهای پیام /