چهارشنبه 7 آذر 1403

«پزشک پولدار، مهندس مهاجر» و فقدان نظام استعدادیابی در مدارس

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
«پزشک پولدار، مهندس مهاجر» و فقدان نظام استعدادیابی در مدارس

وضعیت نظام آموزشی کشور در پی فقدان نظام استعدادیابی در مدارس به سمتی سوق پیدا کرده که اکثریت نخبگان و استعدادهای برتر دبیرستان‌ها تمایل فراوانی به ادامه تحصیل در رشته‌های پزشکی پیدا کرده اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ امروز وضعیت نظام آموزشی کشور به سمتی سوق پیدا کرده که اکثریت نخبگان و استعدادهای برتر دبیرستان ها و مدارس بیشتر تمایل دارند که به رشته های پزشکی و دندانپزشکی رفته و ادامه تحصیل بدهند.

حتی در برخی خانواده ها گر دانش اموز هم نخواهد، پدر و مادر او را مجبور می کنند رشته تجربی را به امید قبول شدن در رشته های مذکور انتخاب کند. اما علت شکل گیری این چنین رؤیاها و علت ریشه ای انتخاب و تبعات این تصمیم گیری خانواده‌ها و دانش آموزان با استعداد چیست و چرا پزشکی در ایران مخاطب بیشتری پیدا کرده است؟

درکشورهای توسعه یافته به دلیل فرهنگ پرداخت عوارض و مالیات، دولت این مالیات را در حوزه های مختلف دوباره به مردم برمیگرداند. مثلا حوزه درمان؛ درمان در برخی از این کشورها رایگان است و همه مردم زیر نظر بیمه ها هستند و پزشکان از مردم به صورت مستقیم هزینه ای دریافت نمی کنند و ماهانه مبلغ مشخصی را از دولت دریافت می کنند لذا درآمدی متوسط مانند سایر اقشار جامعه دارند.

در ایران پزشکان به صورت مستقیم از بیماران هزینه دریافت می کنند و به طریق مختلف از پردات مالیات فرار می کنند لذا درآمدهای نجومی دارند به نحوی که اکثریت اطبا در بخشی از اوقات شبانه روز در بیمارستان های مشغول هستند، حقوقی از آنجا دریافت می کنند و یا در دانشگاه ها تدریس می کنند. در بخشی دیگر از روز نیز در مطب های خصوصی فعال هستند و بیمارها را از بیمارستان به مطب‌های خصوصی خودشان هدایت می کنند و البته برخی نیز با ایجاد باندی بین خودشان و آزمایشگاه ها و داروخانه ها بیماران را به این مراکز مشخص می فرستند تا پورسانت دریافت کرده باشند.

بر اساس نظر کارشناسان و شواهد بارز، اکثریت پزشکان در یران درآمدی خارج از عرف دارند و به راحتی جزو دهک های بالای کشور محسوب می شوند و همین موضوع نیز سبب می شود که والدین آرزوی پزشک شدن فرزندان خود را داشته باشند چراکه می خواهند آینده مالی آنها را تضمین کنند. جالب است پزشکانی که مالیات نمی دهند و در پیشرفت و تولید کشور اثر چندانی ندارند اکثر نخبگان آموزشی با رؤیای پولدار شدن به سمت این افراد جذب شده اند و زمینه برای اینکه هنر و علم پزشکی تبدیل به نوعی کاسبی شود فراهم می شود.

در این رشته مهم که در ارتباط با اقشار مختلف جامعه است نیازمند افراد دلسوز و فداکاری هستیم که تمام دغدغه او جان و سلامتی مردم باشد. پزشکی رشته ای است که خلاقیت فراوانی نیاز ندارد بلکه صبر و تحمل و دقت زیادی را می طلبد پیش لزومی ندارد اقشار نخبه آن را انتخاب کنند اما همین وضع مالی لاکچری و بسیار مطلوب پزشکان سبب می شود که افرادی که استعداد درسی و آموزشی خوبی دارند و انسان های خلاقی هم هستند این رشته را انتخاب کنند.

بهتر است نخبگان کشور مانند کشورهای توسعه یافته به رشته های مهندسی و مدیریت رفته تا با استفاده از هنر حل مسئله و خلاقیت و استعداد خود بتوانند مشکلات مهم کشور را مرتفع کنند و مسیر توسعه کشور را برای مردم هموار کنند.

با طراحی یک نظام استعدادیابی در کشور می توان نخبگان، استعدادهای درخشان و افراد باهوش را شناسایی کرد و زمینه حضور آنها در رشته های مهندسی که نیاز به خلاقیت و ابتکار دارد را فراهم کرد از طرفی همزمان افرادی که دارای قدرت تحلیل و بررسی مسائل و استعداد راهبری هستند را متمایل به رشته های مدیریت کرد و همچنین افراد صبور، دلسوز و فداکار با استعداد نیز در رشته‌های پزشکی فعال شوند.

باتوجه به آمار رقابت کنکور سراسری اخیر و وضعیت رشته های ریاضی که پایه رشته های مهندسی است امروز طوری رقم خورده که قبولی در این رشته ها آسان شده است و کسانی که این رشته را انتخاب می کنند اغلب کسانی هستند که پولدار هستند و فقط قصد ورود به دانشگاه برای دریافت مدرک را دارند تا در کشورهایی که برای این رشته ها ارزش بیشتری قائل هستند مهاجرت داشته باشند یا اینکه پولدار نیستند و مهاجرت هم نمی کنند بلکه پس از دریافت مدرک در شغل های غیرمرتبط با رشته تحصیلی مشغول به کار می شوند.

باید گفت وضعیت رشته های مدیریتی در کشور نیز به همین گونه است که اکثر افرادی که رشته‌های انسانی و مدیریت را انتخاب می کنند از آن دسته افرادی هستند که نتوانسته اند به هر دلیلی رشته‌های پزشکی را انتخاب کنند و به ناچار به سمت علوم انسانی متمایل شده اند.

در مجموع می توان این نتیجه را گرفت با توجه به وضعیت رقابت بالا در رشته های پزشکی و بی‌اعتنایی به رشته های مدیریتی، بخش زیادی از مدیران آینده را نخبگان تشکیل نمی دهند و جزو استعدادهای برتر و خاص جامعه نیستند. در بهترین شرایط انتخاب مدیران لایق و دارای مدارک تحصیلی مرتبط، با این شیب زیاد به سمت رشته های تجربی و پزشکی مدیران آینده به اجبار به این رشته گرایش پیدا کردند و از قضا دارای قدرت تجزیه و تحلیل بالایی نیستند

سیستم انتخاب رشته تحصیلی در کشور دارای اهمیت فراوانی است و امید است روزی باشد ککه پزشکان با هدف رفع رنج و مریضی به بیماران خدمات دهند و نگاه مشتری به بیمار نداشته باشند و با پرداخت مالیات های مشخص درآمدی در حد عرف جامعه داشته باشند و مدیران و جامعه مهندسی کشور نیز با تخصص و دلسوزی زمینه پیشرفت و توسعه ایران اسلامی را برای مردم فراهم کنند.

نویسنده: رمضان روحانی، کارآفرین برتر کشور و فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی شریف

انتهای پیام /