شنبه 12 آبان 1403

چرا در ماه رمضان دچار سردرد می‌شویم؟

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
چرا در ماه رمضان دچار سردرد می‌شویم؟

هیپوگلیسمی یا همان افت قند خون یکی از دلایل شایع سردرد در ماه رمضان است.

به گزارش مشرق، سردرد در ماه رمضان را شاید بتوان شایع‌ترین مشکلی دانست که روزه‌داران در این دوره آن را تجربه می‌کنند. تحمل این شرایط برای افراد روزه‌دار بسیار سخت است، چون روزه هستند و هیچ چیزی، نه دارو و نه ماده‌ی غذایی‌ای نمی‌توانند برای رفع سردردهای خود بخورند.

این مشکل دلایل مختلفی دارد، اما خوشبختانه بدون آنکه نیازی به شکستن روزه باشد می‌توانید آن را حل کنید. در این مطلب می‌خواهیم ببینیم علت سردرد در ماه رمضان چیست و چطور می‌توان آن را رفع کرد.

هیپوگلیسمی یا همان افت قند خون یکی از دلایل شایع سردرد در ماه رمضان است. به علاوه اگر قبل از شروع روزه در هنگام سحر چیزی بخورید که قند زیادی داشته باشد، این مسأله ممکن است باعث افزایش سریع قند خون شما شود. اما این شرایط پایدار نمی‌ماند و سطح قند خون خیلی زود افت می‌کند و همین مسأله ممکن است باعث سردرد شود.

کاهش یا افزایش فشار خون هم ممکن است باعث سردرد شود.

کم آبی بدن یکی از دلایل اصلی احساس سردرد در ماه رمضان محسوب می‌شود. بیشتر مغز انسان از آب تشکیل شده و این اندام به میزان آب موجود در خود بسیار حساس است. وقتی مغز متوجه کمبود شدید آب می‌شود، شروع به تولید هیستامین می‌کند.

این بدان معنی است که بدن به جیره بندی و حفظ آب در خود روی می‌آورد تا در صورت ادامه‌ی کمبود آب به مدت طولانی، از مغز محافظت کند. هیستامین‌ها مستقیماً باعث احساس درد و خستگی می‌شوند، مسأله‌ای که به شکل سردرد و پایین آمدن انرژی بروز پیدا می‌کند.

محرومیت از کافئین در زمان روزه در کسانی که عادت به نوشیدن هر روزه و زیاد قهوه دارند باعث سردرد می‌شود.

کمبود خواب هم یکی از دیگر از علل سردرد در ماه رمضان به دلیل تغییر برنامه‌ی خواب است.

رفع سردرد در ماه رمضان

با کاهش مصرف کافئین از چند هفته قبل از شروع ماه رمضان اغلب می‌توانید از سردردهای ناشی از محرومیت از کافئین در دوران روزه داری پیشگیری کنید.

در غیر اینصورت، نوشیدن هر روزه‌ی یک فنجان قهوه‌ی غلیظ درست قبل از شروع روزه در هنگام سحری می‌تواند از اینگونه سردردها جلوگیری کند، گرچه مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار به ویژه قهوه در ماه رمضان توصیه نمی‌شود، چون این نوع نوشیدنی‌ها ادرارآور هستند و خود باعث کم آب شدن می‌شوند. پس پیشگیری قبل از شروع ماه رمضان گزینه‌ی بهتری است.

قبل از شروع روزه در هنگام سحر مواد غذایی‌ای که قند کمی دارند مصرف کنید تا به دلیل افت ناگهانی قند در طول روز دچار سردرد نشوید. شاخص گلوکز کربوهیدرات‌ها هم روی سطح قند خون ما تأثیر می‌گذارد. کربوهیدرات‌هایی که شاخص گلوکز پایینی دارند تغییر زیادی در سطح قند خون و انسولین ایجاد نمی‌کنند. هر چه شاخص گلوکز پایین‌تر باشد، نوسان کمتری را تجربه خواهید کرد.

در فاصله‌ی افطار تا سحر به قدر کافی آب بنوشید تا بدن دچار کم آبی شدید نشود.

نه خوردن سحری را از قلم بیندازید و نه هنگام افطار پرخوری کنید. هر دو باعث سردرد خواهند شد.

داشتن خواب و استراحت کافی می‌تواند از بروز سردرد جلوگیری کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در اغلب موارد، سردرد افراد روزه دار بعد از باز کردن روزه و داشتن استراحت از بین می‌رود. پس اگر با وجود رعایت موارد ذکر شده هم دچار سردرد می‌شوید یا سردردهای شما به حدی هستند که روزه گرفتن شما را مختل کرده اند باید به پزشک مراجعه کنید.

منبع: روزیاتو