چگونه میتوان به نتایج آزمونهای مجازی اطمینان کرد؟
یک کارشناس حوزه آموزش و پرورش با اشاره به معضلات آزمونهای مجازی گفت: برای افزایش اطمینان به آزمونهای آنلاین طرح سوالات کافی، ایجاد محیط سازگار و برابر، آشنایی با محیط آزمون و تجزیه و تحلیل سوالات از سوی معلم میتواند کارساز باشد.
زهرا علی اکبری در گفتوگو با میزان در مورد روایی و اعتبار آزمونهای آنلاین گفت: آزمونهای آنلاین قابل اعتماد و معتبر هستند تا زمانی که از یک دستورالعمل خاص پیروی کنند چرا که اگر ارزیابی دانستههای یادگیرنده از قابلیت اطمینان بالایی برخوردار باشد، به راحتی با اجرای آن میتوان در مورد مهارتها یا دانش کسب شده توسط آنان تصمیم گیری کرد.
وی ادامه داد: دبیران و اساتید به فراخور کار خود می توانند از تکنیک هایی جهت افزایش قابلیت اطمینان آزمونهای آنلاین استفاده و بر آن تمرکز کنند.
سوالات کافی باید طرح شود
علی اکبری گفت: معلم باید از سوالات کافی برای افزایش قابلیت اطمینان آزمونهای آنلاین استفاده کند و با این حال، اگر به تعادل معقولی دست پیدا کرد، از طولانی شدن بیش از حد آزمون جلوگیری کند. به عنوان یک قاعده کلی، هر موضوع باید حداقل دو تا سه سوال را دربر بگیرد. بنابراین طرح سوال با تعداد منطقی و کاربردی میتواند یکی از راههای جلوگیری از تقلب در آزمونهای آنلاین باشد.
ایجاد محیط سازگار و برابر
وی افزود: محیط سازگار نیز یکی از عواملی یاری رسان است، معلمان باید از اینکه همه شرکت کنندگان در آزمون از زمان مساوی برای انجام یک امتحان استفاده میکنند و محیطی مشابه برای پاسخگویی دارند، اطمینان حاصل کنند. اگر برخی امتحان را در محیطی آرام انجام دهند در حالی که برخی دیگر در یک محیط عمومی و پر سر و صدا بر روی پاسخ دهی به سوالات کار کنند، قابلیت اطمینان میتواند پایین باشد. این مستلزم ارائه فرصتهای عادلانه برای یادگیری است.
آشنایی با محیط آزمون
این کارشناس آموزش و پرورش گفت: آشنایی با رابط کاربری یا محیط اجرای آزمون نیز از جمله عوامل موثر در این حوزه است؛ شرکت کنندگان در آزمون مجازی باید آشنایی کامل با نرم افزار در حال اجرا داشته باشند چرا که آشنایی با محیط برگزای در آزمون اضطراب امتحان را از بین می برد و بر جنبه قابلیت اطمینان تأثیر مثبت می گذارد.
تجزیه وتحلیل سوالات آزمون از سوی معلم
وی در پایان گفت: تجزیه و تحلیل منظم نیز یکی از عوامل مهم برای افزایش اعتبار آزمون های آنلاین است از این رو معلم باید در زمان طراحی سوالات آزمون مجازی به طور منظم تجزیه و تحلیل انجام دهد و سؤالات ضعیف را شناسایی و حذف و بر روی بهبود فرایند آزمون تمرکز کند.