یک‌شنبه 7 بهمن 1403

چیزی که مورد غفلت واقع شده، فهم شاهنامه است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
چیزی که مورد غفلت واقع شده، فهم شاهنامه است

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، یاسر موحد فر رئیس و دبیر کل بنیاد بین المللی فردوسی با حضور در برنامه «از پارسی تا فارسی» در مورد بزرگداشت فردوسی گفتگو کرد. وی فردوسی را بنیان گذار دانشنامه تمدن ایرانی اسلامی خواند و گفت: آیین‌ها، فرهنگ‌ها، رسوم و هنرهای ایرانیان از ده هزار سال پیش تا کنون در مجموعه‌ای جز شاهنامه گردآوری نشده است. موحد فر ضمن اشاره به آموزه‌های اسلامی و آیین‌های...

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، یاسر موحد فر رئیس و دبیر کل بنیاد بین المللی فردوسی با حضور در برنامه «از پارسی تا فارسی» در مورد بزرگداشت فردوسی گفتگو کرد.

وی فردوسی را بنیان گذار دانشنامه تمدن ایرانی اسلامی خواند و گفت: آیین‌ها، فرهنگ‌ها، رسوم و هنرهای ایرانیان از ده هزار سال پیش تا کنون در مجموعه‌ای جز شاهنامه گردآوری نشده است.

موحد فر ضمن اشاره به آموزه‌های اسلامی و آیین‌های شاهنامه که بسیاری از کشورها را تحت تأثیر قرار داده، اذعان کرد: شاهنامه گرانیگاه جهان ایران بزرگ بوده بنابراین محور تمدن‌های جهانی و گفتگوهای بین دین‌ها از ایران شکل گرفته است.

دبیر کل بنیاد بین المللی فردوسی شاهنامه را یک دانشنامه میان تمدنی دانست و ضمن اشاره به بیشترین ثبت‌های یونسکو که به شاهنامه فردوسی اختصاص یافته، اظهار کرد: بیست و پنجم اردیبشهت امسال، شانزدهمین دوره بزرگذاشت فردوسی است و امسال برای نخستین بار بسیاری از هنرهایی که فراموش شده بود، به همت مؤسسه فردوسی طوسی، مؤسسه صبا فرهنگستان هنر، بنیاد فردوسی و دانشگاه پیام نور در ایران و جهان راه اندازی کردیم.

وی شاهنامه فردوسی را بزرگترین کتاب حماسی جهان دانست و ادامه داد: 200 سال شاهنامه سوزی شده و بودجه‌ای برای آن در نظر گرفته نمی‌شود و هنوز جایگاه شایسته‌ای برای فردوسی و شاهنامه وجود ندارد.

به گفته این دبیر کل، اگر بخواهیم 1500 ریشه زبان فارسی را به عنوان یک خادم دین، فرهنگ و آیین پاسداری کنیم قطعا یکی از بنیان‌های اصلی آن، شاهنامه فردوسی است.

فردوسی یک گردآورنده تمدنی بزرگ ایران

موحدفر پیرامون جهان معنوی فردوسی در رادیو گفت و گو، تشریح کرد: فردوسی تلاش کرده بنیان شاهنامه را در همان دیباچه بر مبنای خرد، خردمندان، آفرینش جهان، آفرینش مردمان و ارادت خود به خاندان عصمت قرار دهد و با مدار نگاه محوری و پرورش دهنگی از سوی خدا، نخستین موهبت الهی و آفرینش را خرد می‌داند و نگاه هستی شناسی و انسان شناسی دارد.

وی با بیان اینکه فردوسی به عنوان یک گردآورنده تمدنی بزرگ ایران، آیین شهریاری که توسط ایرانیان پایه گذاری شده، نشر داده گفت: جایگاهی که برای انسان خرد مدار، دانش گستر و دادگستر در شاهنامه فردوسی هست در هیچ کتابی در دنیا وجود ندارد و سیر تاریخی ان نیز کامل است.

این چهره ادبی گفت: چیزی که دراین سالها مورد غفلت واقع شده، شاهنامه خوانی نیست بلکه فهم آن است و ما باید بتوانیم پیشنیه هنرها را از دل شاهنامه درآوریم.

وی اسطوره‌های شاهنامه فردوسی را با تعبیر حکمی و عرفانی یاد کرد و متذکر شد: برای شناختن شاهنامه باید بعد انسان شناسی را دنبال کنیم.