آتش سوزیهای بازار به چه علت است؟
گاهی از اوقات، محیطهای فروشگاهی و تجاری (بازارها) بنا بر دلایل متعددی دچار سانحه آتش سوزی میشوند و خسارتهای سنگینی را بر جای میگذارند. اتصالی و بروز مشکل در سیستم برقرسانی، مهمترین علتهای آتش سوزی در بازارها و ساختمانهای تجاری محسوب میشوند. البته نیازی به نگرانی نیست؛ شما میتوانید با رعایت برخی از نکات ضروری، از آتش سوزی بازار و محیطهای تجاری جلوگیری کنید. در ادامه علت و نحوه پیشگیری از آتش سوزیهای بازار را بررسی خواهیم کرد.
علت آتش سوزی بازار
برای پیشگیری از ایجاد آتش سوزی در بازار، بهتر است ابتدا علتهای آن را بدانید. برخی از علتهای آیجاد آن در ساختمانهای تجاری، به شرح زیر است؛
1- فرسودگی سیم و کابل برق
یکی از مهمترین علتهای آتش سوزی در بازار، فرسودگی سیم و کابل برق است. متأسفانه بسیاری از افراد به سیستم برقرسانی فروشگاه خود توجهی نمیکنند. کابل و سیمهای برق دارای طول عمر مشخص و محدودی هستند و پس از مدت زمان طولانی، نیاز به تعویض دارند. فرسودگی سیم و کابل برق، سبب ایجاد اتصالی خطرناک و در نتیجه آتش سوزی میشود. در چنین شرایطی، اگر فیوز اصلی عمل نکند، حرارت زیاد ناشی از اتصالی کابلهای برق، تمامی اجناس واشیاء اطراف خود را میسوزاند و در نتیجه آتش سوزی بزرگی پدید میآید. بنابراین باید علاوه بر توجه به عمر و کیفیت سیم و کابل و تجهیزات الکتریکی آنها را از مراکز و فروشگاههای معتبری چون الکتروکارینا خریداری نمایند.
2- استفاده نکردن از محافظ دستگاههای الکتریکی
برای استفاده از دستگاههای برقی فروشگاهی اعم از ویترینهای موتوردار، یخچال و... باید حتماً از محافظهای الکتریکی استفاده کنید. گاهی از اوقات دستگاههای برقی بنا بر دلایلی دچار آسیب میشوند و برق بسیار زیادی مصرف میکنند (به اصطلاح آمپر میکشند). اینگونه کابلهای برق به شدت گرم شده و منجر به آتش سوزی میشود. محافظهای الکتریکی، در شرایط خاص برق دستگاهها را قطع میکنند.
3- عدم سرویس و نگهداری اصولی از کابلهای برق
کابلهای برق دارای طول عمر مشخص و محدودی هستند. پس از مدتی، روکش محافظ کابلهای برق دچار ترکهای زیادی میشوند و در چنین شرایطی، احتمال اتصالی و آتش سوزی به شدت افزایش مییابد. عدم سرویس و نگهداری اصولی از کابلهای برق، میتواند ریسک آتش سوزی بازار و ضررهای مالی بسیار سنگین را به همراه داشته باشد.
4- برق کشی غیر اصولی
برق کشی غیر اصولی نیز منجر به آتش سوزی بازار و خسارتهای بسیار سنگین میشود. نصب کابلهای برق به صورت روکار و عبور آنها از قسمتهای مهم، میتواند ریسک آتش سوزی را به همراه داشته باشد. علاوه بر آن، عدم استفاده از فیوز و محافظهای اضطراری در سیستم برق کشی فروشگاهها و بازارها، منجر به آتش سوزی حین ایجاد اتصالیهای کوچک میشود.
5- استفاده از قطعات الکتریکی غیر استاندارد
استفاده از قطعات الکتریکی غیر استاندارد و نامرغوب همچون فیوزها، تابلو برق، کنتور و... سبب ایجاد آتش سوزی در محیطهای بازاری و فروشگاهی میشود. قطعات الکتریکی و برقی نامرغوب و فاقد استاندارد، نمیتوانند جریان برق را به خوبی تنظیم کنند و در نتیجه در چنین شرایطی حرارت آنها بسیار بالا میرود و ریسک آتش سوزی افزایش مییابد.
6- عدم استفاده از محافظ جان و فیوزهای اضطراری
فیوز اضطراری حین افزایش شدید نوسانات برق یا اتصالی، سریعاً جریان اصلی را قطع میکنند. عدم استفاده از قطعات الکتریکی محافظ، میتواند ریسک آتش سوزی محیطهای فروشگاهی و بازاری را به حداکثر برساند.
7- عدم رعایت اصول و نکات ایمنی
عدم رعایت برخی از اصول و نکات ایمنی همچون نصب قطعات الکتریکی و برقی، سیم کشی روکار و... میتواند منجر به آتش سوزی بازاری شود.
چگونه از آتش سوزی بازار جلوگیری کنیم؟
همانطور که پیشتر گفته شد، منشأء بسیاری از آتش سوزیها در محیطهای بزرگ فروشگاهی، مشکلات مربوط به برق کشی و قطعات الکتریکی است. البته هیچ جای نگرانی وجود نخواهد داشت؛ شما میتوانید با انجام چند اقدام ساده و رعایت اصول و نکات ضروری، از آتش سوزی فروشگاه خود و خسارتهای بسیارسنگین جلوگیری کنید.
1- سیم کشی اصولی
بهترین راه برای پیشگیری از آتش سوزی بازار، سیم کشی اصولی است. متخصصان برای جلوگیری از آتش سوزی و اتصالی، کابلهای برق را درون دیوار و سقفها قرار داده و آنها را از یک روکش بسیار مقاوم و عایق در برابر حرارت و رطوبت عبور میدهند. استفاده از عایقهای مخصوص حین سیم کشی محیطهای بزرگ فروشگاهی و بازار، موجب پیشگیری و جلوگیری از آتش سوزی و ضررهای مالی زیاد میشود.
2- استفاده از تجهیزات ایمنی الکتریکی
تجهیزات ایمنی الکتریکی شامل فیوزها، محافظ جان، تابلو برق و فیوزهای اضطراری میشوند. استفاده از این نوع تجهیزات در سیستم برق کشی محیطهای بزرگ بازاری و فروشگاهی، از آتش سوزی و اتصالیهای بزرگ جلوگیری میکند. از طرفی دیگر، تجهیزات ایمنی الکتریکی حین نوسانات شدید، برق ورودی دستگاهها را قطع نموده و از آسیب دیدن آنها جلوگیری میکنند.
3- قطع برق مجموعه در مواقع غیر ضروری
در مواقع تعطیلات یا اتمام ساعات کاری، بهتر است برق بازار و غرفهها را به صورت مجزا قطع کنید. البته فروشگاههایی که مجهز به یخچال یا دستگاههای برقی حساس هستند، از این قائده مستثنی میباشند. ناگفته نماند که برق دزدگیر و سیستم امنیتی مجموعه، نباید به هیچ عنوان قطع شود.
4- بازرسی ماهانه سیم کشی و قطعات برقی
اگر نمیخواهید فروشگاه شما دچار آتش سوزی و خسارت مالی سنگین شود، باید سیم کشی و قطعات برقی آن را به صورت ماهیانه مورد بازرسی قرار دهید و در صورت لزوم برای تعویض یا تعمیر آنها اقدام کنید. توجه داشته باشید که اگر بدنه کابلها گرم است، باید سریعاً برای تعویض آنها اقدامات لازم را به عملآورید. برای انجام این کار، بهتر است از متخصصان و کارشناسان خبره و با تجربه استفاده نمایید.
سخن پایانی
اگر از آتش سوزی فروشگاه خود و خسارتهای جبران ناپذیر هراس دارید، باید سیستمهای الکتریکی را به موقع بازدید کنید و مشکلات آنها را رفع نمایید. شما میتوانید با نصب قطعات الکتریکی ایمنی، فروشگاه و مجموعه بازاری خود را در برابر آتش سوزی مقاوم سازید و با خیالی آسوده به کسب و کار بپردازید. پس فرصت را غنیمت شمارید و از همین الان، برای ایمنسازی فروشگاه خود اقدامات لازم را به عملآورید.