آمار کامل اشتباهات داوری در لیگ؛ سود و ضررها چقدر بود؟ + نمودار
کارشناس داوری با استفاده از نظرات عمده کارشناسان، سود و زیان تیمها از اشتباهات داوری در بیستوسومین دوره لیگ برتر فوتبال را بهصورت موشکافانه تحلیل کرد.
حیدر سلیمانی در گفتوگو با تسنیم، درباره عملکرد داوران در بیستوسومین دوره لیگ برتر فوتبال اظهار داشت: عملکرد کمیته و دپارتمان داوران بسیار ضعیف و چالشبرانگیز بود. نهادهای مدیریت داوری فصل پُرفرازونشیبی را پشتسر گذاشتند و عدمدقت در چیدمان داوران، کمبود دورههای آموزشی بهویژه مدیریتی، بازخورد عملکرد و نبود تکنولوژی VAR (کمکداور ویدیویی) باعث اشتباهات مؤثری شد.
وی با بیان اینکه نظر شخصی در ارائه آمار زیر اعمال نشده و از نظرات اکثر کارشناسان داوری که عملکرد داوران را آنالیز کرده بودند، استفاده شده است، ادامه داد: جالب است که پس از مطرح شدن فساد در فوتبال، چیدمان داوری هم شکل دیگری گرفت و اشتباهات داوری بهشکل عجیبی کاهش یافت. با وجود کمبودها، 6 داور عملکرد فوقالعادهای داشتند و عصای دست کمیته داوران بودند. امیر عرب براقی با دو اشتباه در 13 بازی، بیژن و پیام حیدری با چهار اشتباه در 16 و 15 بازی، وحید کاظمی با سه اشتباه در 14 بازی، موعود بنیادیفر با دو اشتباه در 12 بازی و کوپال ناظمی با دو اشتباه در 12 بازی (بدون احتساب فعالیت بهعنوان داور چهارم) عملکرد مطلوبی داشتند.
کارشناس داوری فوتبال کشورمان با اشاره به اقدامات لازم فدراسیون فوتبال تصریح کرد: با اتفاقاتی که در هفتههای اخیر پیرامون فوتبال افتاد، فدراسیون فوتبال باید تغییراتی اساسی در کمیته داوران به وجود بیاورد. مدیران فدراسیون باید برخی از ناظران داوری، مدیران برگزاری بازیها و داورانی را که از گذشته تاکنون در فوتبال ناپاک دست داشتهاند، حذف و افراد شایسته و پاکدستی را جایگزین آنها کنند.
سلیمانی هفتههای بیستویکم و بیستوششم را کماشتباهترین قضاوتهای داوران دانست و به تسنیم گفت: هفتههای هشتم، نهم، سیزدهم و پانزدهم هم بیشترین اشتباهات داوری را دیدیم. با استفاده از نمودارها میتوان عملکرد داوران را با دقت بیشتری بررسی کرد. در نمودار پایین با توجه به اشتباهات داوران، میتوان ضرورت استفاده از VAR را مشاهده کرد. در 162 صحنه از بازیهای لیگ، نیازمند این فناوری بودیم و عدموجود آن، آسیب جدی به برخی از تیمها رسانده است.
وی راجع به تیمهایی که بیشترین ضرر را از غیبت VAR داشتند، عنوان کرد: پرسپولیس با 19 مورد، استقلال با 18 مورد، آلومینیوم با 16 مورد، سپاهان با 14 مورد و شمس آذر با 13 مورد، بیشترین ضرر را متحمل شدهاند. اشتباهاتی که در نمودار زیر گنجانده شده، شامل آفسایدهایی است که باعث سلب موقعیت شده، پنالتیهای اشتباه و دیدهنشده، گلهای اشتباه، اخراجها، عبور توپ از خط دروازه و خطاهای منجر به گل است که کمکداور ویدیویی میتوانست دخالت کند.
کارشناس داوری فوتبال ایران در مورد سایر بخشهای آمار استخراجی خاطرنشان کرد: در نمودار زیر شاهد عملکرد نهچندان مطلوب داوران و کمکداوران هستیم. از لحاظ سلب موقعیت خوب و تک به تک از سوی کمکداوران، آلومینیوم با هفت مورد، پرسپولیس و سپاهان با شش مورد و استقلال با پنج مورد بیشترین زیان را دیدهاند. وجود کمکداور ویدیویی میتواند شجاعت بیشتری به کمکداوران بدهد تا ادامه بازی بیشتری را شاهد باشیم و زیبایی فوتبال نیز در پی آن بیشتر میشود.
سلیمانی درباره اشتباهات داوران در اعلام گلهای سالم یا آفساید ابراز کرد: در بخش گلهای سالمی که به ثمر رسید و در نتیجه اشتباه داوران و کمکداوران مردود شد، تیمهای استقلال خوزستان، گلگهر و پرسپولیس با دو گل بیشترین زیان را دیدهاند. در قسمت گل بهثمررسیده ناسالم در نتیجه اشتباه داوران نیز تیم پرسپولیس با پنج گل، بیشترین سود را برده است که اگر VAR وجود داشت، این گلها مردود اعلام میشد.
وی در مورد اشتباهاتی که در اعلام یا عدماعلام پنالتی رخ داده است، به تسنیم گفت: پنالتی حساسترین بخش مورد نقد عملکرد داوران بوده که سروصدای زیادی ایجاد کرده است. تعداد پنالتیهایی که دیده نشده یا با اشتباه داوران اعلام شدهاند، به عدد 56 میرسد در مقابل، 54 پنالتی صحیح که توسط داوران اعلام شده است. باید اذعان داشت که همه پنالتیهای اشتباه یا دیدهنشده نمیتوانست در امتیاز تیمی مؤثر باشد.
کارشناس داوری فوتبال ایران یادآور شد: بهعنوان مثال در دیدار ذوبآهن تراکتور که در هفته هشتم با برتری یک بر صفر ذوبآهن همراه بود، دو پنالتی ذوبآهن دیده نشده است که تأثیری در امتیازات نداشت. در دیدار صنعت نفت با استقلال که استقلال 3 بر صفر پیروز شد، یک پنالتی استقلال دیده نشد. استقلال با شش پنالتی دیدهنشده و ذوبآهن و سپاهان با پنج پنالتی دیدهنشده، از این لحاظ بیشترین زیان را دیدهاند.
سلیمانی درباره امتیازات احتمالی تیمها در نتیجه اشتباهات داوری پیرامون پنالتیها گفت: با توجه به برداشت هواداران فوتبال و تیمها مبنی بر اینکه 90 درصد پنالتیها تبدیل به گل میشود، امتیازات احتمالی را حساب کردیم که ممکن است برخی پنالتیها تبدیل به گل نشود، مثلاً بازی آلومینیوم پرسپولیس در هفته شانزدهم که به برتری آلومینیوم انجامید، یک پنالتی پرسپولیس دیده نشد، احتمالاً این پنالتی میتوانست نتیجه بازی را عوض کند؛ پس امتیازات احتمالی منظور شد.
وی با بیان اینکه پنالتیها احتمالاً در 12 مسابقه ممکن بود باعث تغییر امتیازات شود، به تسنیم گفت: تیم گلگهر با چهار امتیاز و پرسپولیس و ملوان با سه امتیاز، بیشترین زیان را از اشتباهات داوری در این زمینه دیدهاند. در مقابل، تیمهای گلگهر با چهار امتیاز و هوادار و پیکان با سه امتیاز، بیشترین سود را بردهاند که باید از امتیازات آنها کسر شود.
کارشناس داوری فوتبال ایران عنوان کرد: 45 پنالتی در طول فصل برای تیمها رخ داد که از چشم داوران دور ماند، اما همه این پنالتیها نمیتواند منجر به امتیاز شود، مثلاً در بازی استقلال سپاهان که منجر به پیروزی یک بر صفر استقلال شد، یک پنالتی استقلال دیده نشد. اگر آن پنالتی اعلام میشد، تغییری در امتیازات به وجود نمیآمد. در 12 بازی اگر پنالتیهای دیدهنشده اعلام میشد، شاید امتیازات تغییر میکرد و اگر کمکداور ویدیویی در بازی وجود داشت، ممکن بود برخی از این پنالتیها با بازبینی مجدد تبدیل به گل شود.
بیشتر بخوانید-
مارکو: داور دیدار با پرسپولیس تحت فشار سنگین عوامل حریف بود
هفته سوم: صنعت نفت یک پیکان یک، پنالتی صنعت نفت اعلام نشد هفته چهارم: تراکتور یک مس رفسنجان صفر، پنالتی مس دیده نشد هفته ششم: ذوبآهن یک مس رفسنجان 2، پنالتی ذوبآهن گرفته نشد هفته هشتم: ملوان صفر پرسپولیس صفر، پنالتی پرسپولیس دیده نشد هفته هشتم: گلگهر 3 هوادار 3، پنالتی گلگهر دیده نشد هفته چهاردهم: گلگهر یک استقلال یک، پنالتی گلگهر دیده نشد؛ پنالتی استقلال اشتباه بود و گل تیم گلگهر آفساید بود هفته چهاردهم: نساجی 2 هوادار 2، پنالتی نساجی دیده نشد هفته شانزدهم: آلومینیوم یک پرسپولیس صفر، پنالتی پرسپولیس دیده نشد هفته نوزدهم: سپاهان 2 پیکان 3، پنالتی سپاهان دیده نشد هفته بیستوششم: ملوان یک هوادار یک، پنالتی ملوان گرفته نشد هفته بیستوهشتم: ملوان صفر مس رفسنجان یک، پنالتی ملوان دیده نشد هفته سیام: ملوان یک آلومینیوم یک، پنالتی آلومینیوم دیده نشد
سلیمانی درباره تأثیر اشتباهات داوری در گلها گفت: در نمودار پایین، امتیازات قطعی تیمها در نتیجه اشتباهات داوری از لحاظ گلهای سالم مردودشده، گلهای پذیرفتهشده ناسالم، پنالتیهای اشتباه و تبدیل به گل مشخص است. بهخلاف نظر برخی هواداران که هر گل یا پنالتی را برای تیم مورد علاقه خودشان دارای امتیاز میدانند، در 21 بازی لیگ امسال در صورت وجود VAR و تصمیم درست داوران، امتیازات بهصورت قطعی میتوانست جابهجا و جدول دستخوش تغییرات شود.
هفته دوم: شمس آذر یک هوادار 2، قبل از به ثمر رسیدن گل هوادار باید خطای هَند بازیکن هوادار اعلام میشد هفته سوم: سپاهان یک استقلال صفر، قبل از پنالتی و در ادامه گل سپاهان، باید روی مدافع استقلال خطا اعلام میشد هفته سوم: پرسپولیس یک ذوبآهن یک، گل پرسپولیس در شرایط آفساید به ثمر رسید هفته چهارم: استقلال یک استقلال خوزستان صفر، گل استقلال در شرایط آفساید با دخالت در بازی حریف به ثمر رسید هفته ششم: صنعت نفت یک ملوان یک، قبل از پنالتی برای صنعت نفت و در ادامه گل، باید آفساید مهاجم نفت اعلام میشد هفته هفتم: پرسپولیس یک گلگهر صفر، گل تیم گلگهر که از خط دروازه عبور کرده بود، پذیرفته نشد هفته نهم: استقلال خوزستان یک گلگهر یک، گل سالم استقلال خوزستان بهاشتباه مردود شد هفته نهم: شمس آذر 2 استقلال 2، پنالتی گلشده استقلال صحیح نبود هفته دهم: فولاد یک آلومینیوم صفر، گل فولاد در شرایط آفساید به ثمر رسید هفته یازدهم: آلومینیوم یک پیکان یک، گل آلومینیوم بهاشتباه آفساید اعلام شد هفته سیزدهم: استقلال خوزستان 2 پرسپولیس 2، قبل از گل استقلال خوزستان باید خطای مهاجم روی مدافع پرسپولیس اعلام میشد هفته پانزدهم: شمس آذر یک سپاهان صفر، گل سالم سپاهان بهاشتباه آفساید اعلام شد هفته پانزدهم: استقلال 2 پیکان یک، قبل از به ثمر رسیدن گل استقلال باید خطای مهاجم روی مدافع پیکان اعلام میشد هفته پانزدهم: فولاد یک نساجی صفر، گل فولاد در شرایط آفساید به ثمر رسید هفته شانزدهم: گلگهر 2 پیکان 2، پنالتی گلگهر اشتباه بود که تبدیل به گل شد هفته بیستودوم: فولاد 3 هوادار 3، پنالتی بهسود هوادار اشتباه بود و تبدیل به گل شد هفته بیستودوم: صنعت نفت 2 سپاهان یک، قبل از گل صنعت نفت باید خطای مهاجم اعلام میشد هفته بیستوسوم: پرسپولیس یک ملوان صفر، گل پرسپولیس در شرایط آفساید به ثمر رسید هفته بیستوچهارم: گلگهر 2 استقلال خوزستان 2، گل سالم استقلال خوزستان بهاشتباه مردود شد هفته بیستوچهارم: پیکان 2 هوادار 2، گل پیکان در شرایط آفساید به ثمر رسید هفته سیام: پرسپولیس یک مس رفسنجان صفر، گل پرسپولیس در شرایط آفساید به ثمر رسید
سلیمانی در مورد تأثیر این اشتباهات بر تعیین قهرمان لیگ برتر به تسنیم گفت: با توجه به توضیحات بالا و سود هفتامتیازی و ضرر دوامتیازی پرسپولیس میتوان گفت که امتیاز قطعی پرسپولیس، 63 امتیاز است، همچنین برای تیم استقلال با توجه به سود پنجامتیازی و ضرر یکامتیازی میتوان گفت که استقلال هم 63 امتیازی است. با توجه به کسر و اضافه شدن گلهای زده و خورده دو تیم در بازیهای این فصل، پرسپولیس با یک گل زده بیشتر همچنان قهرمان لیگ محسوب میشود.
کارشناس داوری فوتبال کشورمان درباره احتمال تغییر تیمهای سقوطکننده به لیگ دسته اول، در صورت استفاده از کمکداور ویدیویی خاطرنشان کرد: در پایین جدول جای تیمهای فولاد و پیکان عوض میشود. فولاد با چهار امتیاز سود و دو امتیاز ضرر، به امتیاز 27 دست مییابد و پیکان با دو امتیاز سود و سه امتیاز ضرر، میتوانست با 28 امتیاز در لیگ برتر باقی بماند.