ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشیها؛ راهاندازی پویش!
اخیراً رونمایی از پویش «با انرژی» از سوی وزارت نیرو انجام شده است که هدف خود را کاهش مصرف برق در 21 هفته بیان میکند. اما آیا بحران خاموشیهای تابستان در سالهای گذشته به دلیل نداشتن پویش بود؟
وزارت نیرو با راهاندازی پویش «با انرژی» قصد دارد مصرفکنندگان را به مصرف کمتر برق در آستانه فصل تابستان ترغیب کند. این پویش در حالی راهاندازی شده که هرساله در فصل تابستان به دلیل مصرف زیاد برق، کشور با قطعیهای پیاپی برق روبهرو میشود.
به گزارش تجارت نیوز، اکنون این پرسش مطرح است که آیا در سالهای گذشته صرفاً به دلیل نبود کمپین، کشور بهویژه صنایع در تابستانها در خاموشی فرو میرفتند؟ آیا در حال حاضر وزارت نیرو در کنار راهاندازی کمپین، اقدامات دیگر ازجمله جذب سرمایهگذار را در این زمینه انجام داده است صرفاً قرار است با بهکارگیری سلبریتیها و صرف هزینههای بیمورد از آنها استفاده تبلیغاتی کند؟
چنانکه امروز آیین رونمایی از کمپین «با انرژی» در محل پردیس سینمایی ملت با حضور مدیرعامل توانیر و برخی چهرههای فرهنگی و ورزشی برگزار شد.
در حاشیه این مراسم، مصطفی رجبیمشهدی، مدیرعامل توانیر، در جمع خبرنگاران درباره هدف از برگزاری این کمپین گفت: یکی از شاخصهای مصرف، شدت مصرف انرژی در کشور است. این شاخص تقریباً در کشور ایران سه برابر متوسط جهانی است. همیشه نیازمند این هستیم که بهینه مصرف کنیم؛ زیرا تقاضاهای جدیدی به شبکه اضافه شده و نیازها افزایش پیدا میکند.
او افزود: مشترکانی هستند که بیش از 80 درصد تعداد مشترکان کشور را تشکیل میدهند و 50 درصد برق اوج مصرف را آن قشر را استفاده میکنند. با این کمپین تلاش میشود آنها به صرفهجویی تشویق شوند. از همین رو هم جایزه و پاداش صرفهجویی در دستور کار قرار میگیرد.
رجبیمشهدی ادامه داد: جایزههای متنوعی برای افرادی که مصرف خود را کاهش میدهند پیشبینی شده است. بیش از 80 میلیون جایزه به کسانی که در کاهش مصرف فعال هستند و مستمراً در این حوزه فعالیت دارند، اهدا خواهد شد.
او ادامه داد: با این کار مشترکان هم برق پایدار دریافت میکنند و هم به تامین انرژی بیشتر برای بخش صنایع و کشاورزی کمک میکنند. تلاش میشود که اقصی نقاط کشور چه در بخشهایی که بسیار گرم هستند و چه در بخشهایی نظیر بیمارستانها و دیگر بخشهای خدماتی، تامین انرژی مناسبی داشته باشند.
امکان دریافت چندین نوبت جایزه
مدیرعامل توانیر در پاسخ به این سوال که با وجود 60 مشترک برق چرا 80 میلیون جایزه در نظر گرفته شده است یادآور شد: حدود 42 میلیون مشترک در صنعت برق وجود دارد که از این تعداد 32 میلیون مشترک خانگی هستند. مشترکان خانگی و تجاری که کاهش مصرف برق داشته باشند، به صورت هفتگی در 21 هفته برگزاری پویش، با کاهش مصرف میتوانند به صورت امتیازی از جوایزی که پیشبینی شده است بهرهمند شوند.
او ادامه داد: کسانی هستند که میتوانند چندین بار از این جوایز بهرهمند شوند و محدودیتی در تعداد جوایز هر مشترک نیست. پیشبینی میشود کسانی که 15 درصد در بخش خانگی و تجاری کاهش مصرف دهند، از جوایز نفیسی مانند خودرو یا... به صورت قرعهکشی برخوردار شوند.
رجبی مشهدی درباره محل تامین اعتبار برای خرید جوایز گفت: سال گذشته 40 درصد مشترکان خانگی در این طرح مشارکت کردند. امید داریم که امسال با افزایش تعداد مشترکان، انرژی بیشتر را به بخش مولد کشور تحویل دهیم. منابع مورد نیاز برای خرید جوایز از طریق صنایع انرژی بر کشور تامین خواهد شد و مشکلی در تامین اعتبارات نیست. همچنین منابع داخلی داریم و بودجه آن متناسب با میزان مشارکت مردم در این پویش است.
او گفت: این پویش از ابتدای خرداد تا پایان شهریور (حدود چهار ماه) که دوره گرم سال است برگزار میشود و اطلاعرسانی بیشتر از طریق پویش با انرژی انجام خواهد شد.
انتظار حل شدن بحران برق با درخواست از مصرفکنندگان
پویش «با انرژی» از مصرفکنندگان انتظار دارد از اواسط اردیبهشتماه تا پایان شهریورماه با زیر نظر داشتن روند مصرف برق خود و کاهش آن، از بحران کمبود برق در تابستان جلوگیری شود. پویش «با انرژی» با هدف تشویق مردم به رعایت مدیریت مصرف آغاز شده و قرار است راهکارهای مدیریت مصرف را به مصرفکنندگان آموزش دهد.
حال راهاندازی این پویش و اظهارات مدیرعامل توانیر حاکی از آن است که باز هم قرار است انگشت اتهام خاموشیها به سمت مردم نشانه رود و مدیریت برق از طریق مصرف صورت بگیرد. این در حالی است که طی سالهای گذشته هم چنین سیاستی وجود داشت و هیچگاه نتیجهبخش نبود.
ناترازی روزانه برق در تابستان سال گذشته به حدود 10 هزار مگاوات رسیده بوده است. هرساله صنایع و تولیدکنندگان پس از تحمل زمستان بدون گاز و مواجهه با تعطیلیهای پیایی، تابستان را بدون برق سپری میکنند.
دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه، رشد 4.5 درصدی مصرف برق در هر سال را پیشبینی کرده است. به دنبال این پیشبینی صنعت برق ایران نیازمند احداث سالانه پنج هزار مگاوات نیروگاه و توسعه انتقال و توزیع نیروی برق است که تحقق آن بدون سرمایهگذاری سالانه پنج میلیارد دلاری امکانپذیر نیست.
با وجود این، بدون افزایش سرمایهگذاری و احداث نیروگاهها برای تولید برق مورد نیاز، انتظار از مصرفکنندگان خرد کماکان ادامه دارد. طبیعتاً کاهش مصرف برق افراد جامعه اتفاق خوبی است و باعث کاهش هدررفت این منبع خواهد شد؛ اما نکته مهم این است که مصرفکنندگان تاثیر محدودی بر بازار برق ایران دارند. احداث نکردن نیروگاهها، عدم سرمایهگذاری مورد نیاز در صنعت برق و در عین حال تعطیلی نیروگاهها بحران برق را بیش از پیش دچار مشکل کرده است.
شایان ذکر است طرحهای تشویقی و واگذاری بحران به مصرفکنندگان و عدم پذیرش مسئولیت وزرا در قبال بحران برق، منجر به حل بحران نمیشود. واگذاری حل بحرانها به مصرفکنندگان و سلب مسئولیت قانونگذاران، از رویکردهای مهم اتخاذشده در چندین سال گذشته است.
از میان اخبار