از صدرنشینی جوانان بوشهری تا خودنمایی همیشگی آقای خاص
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو: عباس اسماعیل گل؛ با گسترش فرهنگ حق کپی رایت توسط علاقهمندان به هنر طی سالهای اخیر شاهد نظاممند شدن فضای فروش آثار هنری بودهایم و علاقهمندان به آثار هنری مخصوصا آثار شنیداری به سادگی میتوانند از طریق سایتهای مجاز نسبت به خرید آلبومهای مورد نظر خود اقدام کنند که این مسئله دو پیامد مثبت در پی خواهد داشت یکی آنکه ضمن رعایت حق کپی رایت برای مولف...
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو: عباس اسماعیل گل؛ با گسترش فرهنگ حق کپی رایت توسط علاقهمندان به هنر طی سالهای اخیر شاهد نظاممند شدن فضای فروش آثار هنری بودهایم و علاقهمندان به آثار هنری مخصوصا آثار شنیداری به سادگی میتوانند از طریق سایتهای مجاز نسبت به خرید آلبومهای مورد نظر خود اقدام کنند که این مسئله دو پیامد مثبت در پی خواهد داشت یکی آنکه ضمن رعایت حق کپی رایت برای مولف اثر، درآمدها و هزینهها در بازار موسیقی کشور شفاف خواهد بود و دیگر آنکه بطور متوالی میتوان نسبت به آمار فروش آلبومهای موسیقی در کشور پی برد.
اطلاع آنلاین و دقیق از فروش آلبومهای موسیقی هم میتواند اتفاق خوبی برای هنرمندان و مسئولین فرهنگی کشور رقم بزند که از این میان میتوان به دو مورد اشاره کرد یکی آنکه هنرمندان با اطلاع دقیق و شفاف از آمار فروش آثار موسیقایی میتوانند به شناختی مناسبی از سلایق مخاطبانش پی ببرد و دوم آنکه مسئولین فرهنگی و سیاستگذار موسیقایی کشور در صورت هشیاری میتوانند با توجه به شناسایی آثار پرفروش نسبت به سیاستهای خود در حمایت و تولید آثار مختلف برنامه ریزی کنند.
از سویی دیگر در ایام کرونایی جامعه که اغلب مردم به پویش در خانه بمانیم پیوستند، استقبال از آلبومهای موسیقی بیشتر از گذشته شده است که در ادامه این گزارش و به همین بهانه گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نگاهی داشته است به 9 آلبوم پرفروش موسیقی از ابتدای سال 99 تاکنون به ثبت رسیده است.
1- آلبوم «میز دوتایی» گروه موسیقی سیریا (موسیقی نواحی - تلفیقی)
مفهوم «موسیقی تلفیقی» هم در میان اغلب مخاطبان موسیقی و هم نزد برخی اهالی موسیقی با تعاریف اشتباهی شناخته میشود، به طوری که این عده هر اثری را که ترکیبی از آواز ایرانی با موسیقی پاپ و الکترونیک باشد موسیقی تلفیقی مینامند در حالی که این موضوع تنها یکی از ویژگیهای این سبک جدید موسیقایی به حساب میآید، اما در اصل موسیقی تلفیقی به این معنا نیست و خیلی خلاصه باید گفت، «گونهای از موسیقی که نتیجه تلفیق 2 یا چند فرهنگ موسیقایی است» را موسیقی تلفیقی مینامند. حال در یک دهه اخیر این سبک از موسیقی در میان اهالی موسیقی رواج گستردهای یافته است و مخاطبان بسیاری را هم برای خود دست و پا کرده است.
گروه موسیقی سیریا با بهره گیری حرفهای از فرهنگ موسیقایی بوشهر توانسته آلبومی موفق در حوزه موسیقی تلفیقی خلق کند که تا به امروز آلبوم «میز دوتایی» از این گروه جوان پرفروشترین آلبوم موسیقی در سال 99 شده است.
آلبوم میز دوتایی اولین آلبوم گروه موسیقی سیریا است. این گروه دو سال پیش فعالیت رسمی خود را با مدیریت ماکان صغیری و با انتشار قطعه "هوار" آغاز کرد. در مجموعه حاضر گروه سیریا قصد داشته فضای جدیدی از موسیقی بوشهر را به تصویر بکشد، به نحوی که در آن شاهد تلفیق موسیقی جهان با موسیقی فولکلور بوشهر و گویش محلی هستیم. همچنین در این اثر سعی شده با یادی از بزرگان موسیقی بوشهر از آنها تجلیل شود. گروه سیریا درباره این اثر میگوید: «آلبوم ما ناگزیر است فضای بوشهر و زندگی مردمانش را بازنمایی کند. چرا که سیریا در میان همین مردم زیسته و معنا گرفته. در این میان تلاش کردهایم از ارائه تصویری غیرواقعی و سنتی بپرهیزیم و با رویکردی مدرن، بوشهر و موسیقی و مردمانش را عرضه کنیم». محمد لاریان، مهدی ناصری، معین پاکباز، امیرحسین ماهینی، بهروز شریفیان و مهدی منفرد اعضای گروه سیریا را تشکیل میدهند.
2 - آلبوم «خراسانیات» محمدرضا شجریان و پرویز مشکاتیان (موسیقی ایرانی)
دومین آلبوم پرفروش سال 99 تاکنون به آلبوم جدیدی از محمدرضا شجریان و مرحوم مشکاتیان اختصاص داد، آلبومی که با 35 سال تاخیر به بازار موسیقی عرضه شد.
آلبوم خراسانیات اثر شنیدهنشدهای است با صدای محمدرضا شجریان و آهنگسازی زندهیاد پرویز مشکاتیان. در این اثر که برگرفته از موسیقی مقامی خراسان است، از اشعار باباطاهر عریان و ملکالشعرای بهار بهره گرفته شده است. ضبط استودیویی این آلبوم مربوط به سال 1365 بوده، اما تا به حال منتشر نشده است. اجرای موسیقی این اثر را گروه عارف بر عهده داشته که از نوازندگان این گروه میتوان به پرویز مشکاتیان، منصور سینکی، جمشید عندلیبی، محمد فیروزی، اردشیر کامکار، بیژن کامکار و ارژنگ کامکار اشاره کرد. خبر انتشار این اثر ارزنده، مژده شیرینی بود به هواداران استاد شجریان و علاقهمندان به موسیقی کلاسیک ایرانی.
3 - آلبوم بی نام، محسن چاوشی (موسیقی پاپ)
نوبتی هم که باشد، به آلبومی از موسیقی پاپ میرسیم، آلبوم بی نام که دهمین آلبوم محسن چاوشی است در سال 99 تا این لحظه به عنوان سومین اثر پرفروش آلبومهای موسیقی شناخته شده است.
محسن چاوشی که از سوی هوادارانش با عنوان «آقای خاص موسیقی) شناخته میشود، «بی نام» را با آهنگسازی و خوانندگی و تنظیم خودش آماده انتشار کرده است. انتشار آلبوم بینام چندین بار به دلایل مختلف به تعویق افتاد اما سرانجام پس از گذراندن حواشی بسیار انتظارها به سر رسید. آخرین آلبوم منتشرشده از چاوشی، آلبوم ابراهیم بود که با استقبال خیلی خوبی مواجه شد.
آلبوم «بی نام» که پیشتر قرار بود تخت عنوان «قمار باز» با صدای محسن چاوشی روانه بازار موسیقی کشور شود، با 11 قطعه و اشعاری از مولانا و سعدی تهیه و تولید شده است و در این بین از اشعار برخی شاعران دیگر نیز به صورت ترکیبی و در تجربهای جدید استفاده شده است.
موسیقی این آلبوم را به صورت کامل محسن چاوشی بر عهده داسته است و محمد جاسمی نیز به عنوان همخوان و خواننده مهمان دراین اثر حضور دارد. قطعه جنجالی «قمارباز» با همین نام در لیست قطعات آلبوم هست.
انتشار و لو رفتن دموهایی بی کیفیت و چند ثانیه از چند قطعه این آلبوم از جمله قطعات «باز آمدم»، «قوم به حج رفته» و «بحر تفکر» در روزها و هفتههای قبل از انتشار رسمی آلبوم در فضای مجازی باعث شد چاوشی تنظیمهایی جدید و مدرن را روی این قطعات امتحان کند.
محسن چاوشی پیش از این آلبومهای «یه شاخه نیلوفر»، «ژاکت»، «حریص»، «سنتوری»، «پرچم سفید»، «من خود آن سیزدهام»، «پاروی بیقایق» و «امیر بیگزند» را به صورت مستقل منتشر کرده است و در آلبومهای گروهی، چون «خاص»، «من و ما»، «دلصدا»، «هشت» و «سلام آقا» نیز حضور داشته است. خواندن تیتراژ فیلم سینمایی سنتوری و اجرای چند قطعه پرطرفدار برای سریال «شهرزاد» از دیگر آثار محسن چاوشی در همه سالهای فعالیتاش در حوزه موسیقی است.