اعلام برندگان جایزه صلح نوبل امسال
برندگان جایزه نوبل صلح امسال (2022) معرفی شدند.
به گزارش ایسنا، بنا بر اعلام کمیته نروژی نوبل از اسلو، امسال "آلس بیالیاتسکی"، وکیل حقوق بشری از بلاروس که در کشورش زندانی است، سازمان حقوق بشری "یادبود" (مموریال) از روسیه و سازمان حقوق بشری اوکراینی "مرکز آزادیهای مدنی" به عنوان برندگان جایزه صلح نوبل اعلام شدند.
بر اساس وصیت نامه آلفرد نوبل، جایزه صلح به شخصی اعطا میشود که در سال گذشته «بیشترین یا بهترین کار را برای برادری بین ملتها، برای لغو یا کاهش ارتشهای ثابت و حفظ و ارتقای صلح انجام داده باشد."
آنه انگر، رئیس کمیته انتخاب جایزه صلح نوبل معتقد است که «برندگان به خاطر تلاش در حمایت از حقوق شهروندی» فعالیت کردهاند.
به گفته وی برندگان اهمیت «حق انتقاد از قدرت و حمایت از حقوق اساسی شهروندان» را نشان دادهاند.
خانم انگر گفت که دریافت کنندگان همچنین به دلیل تلاشهایشان برای مستندسازی «جنایات جنگی، نقض حقوق بشر و سوء استفاده از قدرت» مورد ستایش قرار گرفتهاند.
آلس بیالیاتسکیآلس بیالیاتسکی، موسس مرکز "ویاسنا" (بهار) در بلاروس است که در سال 2020 نیز جایزه حقوق بشری Right Livelihood Award را در یک مراسم در سوئد دریافت کرده بود.
بیالیاتسکی 60 سال سن دارد و بنیانگذار مرکز حقوق بشر ویاسنا در بلاروس است که در سال 1996 در پاسخ به سرکوب اعتراضات خیابانی در بلاروس تأسیس شد.
بیالیاتسکی اولین بار در سال 2011 تا 2014 به اتهام فرار مالیاتی دستگیر و زندانی شد، اتهامی که او همیشه آن را رد کرده است.
او سپس در سال 2020 در پی اعتراضات گسترده به آنچه که مخالفان دولت بلاروس و ناظران مستقل تقلب در انتخابات میدانستند، مجددا بازداشت شد.
بریت ریس اندرسن، رئیس کمیته نوبل گفت که او «حتی یک ذره در مبارزهاش برای حقوق بشر» در بلاروس عقب نشینی نکرده است.
مرکز آزادیهای مدنی اوکراین (CGS) یکی از برندگان مشترک جایزه صلح نوبل امسال است.
این مرکز یکی از سازمانهای حقوق بشر پیشرو در اوکراین است.
مرکز آزادیهای مدنی اوکراین در سال 2007 و زمانی که رهبران سازمانهای حقوق بشر 9 کشور عضو شوروی سابق پس از فروپاشی، تصمیم به ایجاد یک مرکز پشتیبانی فرامرزی در کییف گرفتند، تأسیس شد.
این مرکز از زمان تأسیس خود، آزار و شکنجههای سیاسی در کریمه اشغال شده توسط روسیه را زیر نظر داشته است.
همچنین "جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت" را در طول جنگ در دونباس مستند کرده و کمپینهای بینالمللی را برای آزادی زندانیان سیاسی کرملین سازماندهی کرده است.
پس از تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه 2022، مرکز آزادیهای مدنی در تلاش برای شناسایی و مستندسازی جنایات جنگی روسیه علیه غیرنظامیان اوکراینی را سازماندهی کرده است.
مموریال، (یادبود)یکی از گروههای فعال در زمینه جمع آوری مدرک درباره نقض حقوق بشر در روسیه در دوره شوروی و دوره پس از فروپاشی آن بوده است.
برای بیش از 30 سال، مموریال برای بازیابی خاطرات میلیونها انسان بیگناهی که در دوران شوروی اعدام، زندانی یا تحت تعقیب قرار گرفتند، تلاش کرد.
فعالیتهای این سازمان همیشه توسط دولت روسیه با چالش مواجه میشد و ابتدا در سال 2006 رسما دولت روسیه به آنها هشدار داد و در سال 2014 نیز به فهرست «عوامل خارجی» اضافه شد، فهرستی که حاکی از آن است که سازمانها و افرادی که دولت ادعا میکند از خارج از روسیه بودجه دریافت میکنند.
در نهایت در دسامبر 2021 دادگاه عالی روسیه دستور تعطیلی مموریال و شعبههای منطقهای آن را صادر کرد، زیرا قانون عامل خارجی سال 2012 را نقض کرده بودند.
جایزه صلح نوبل به ارزش 10 میلیون کرون سوئدی یا حدود 900 هزار دلار در 10 دسامبر، سالگرد مرگ آلفرد نوبل، صنعتگر سوئدی که جوایز را در وصیتنامه خود در سال 1895 بنیان نهاد، در اسلو اهدا خواهد شد.
کمیته نوبل نروژی در استناد خود گفت: "برندگان جایزه صلح نماینده جامعه مدنی در کشورهای خود هستند. آنها سالها حق انتقاد از قدرت و حمایت از حقوق اساسی شهروندان را ترویج کردهاند."