یک‌شنبه 2 آذر 1404

اعلام نرخ سوم بنزین، نجات بخش شد؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
اعلام نرخ سوم بنزین، نجات بخش شد؟

با وجود جهش تولید پالایشگاهی، ناترازی 10 میلیون لیتری بنزین همچنان سایه افکنده است؛ راهکار سه نرخی شدن، تنها آغاز راه است؛ کارشناسان، زنگ خطر فرسودگی ناوگان را به صدا درآورده‌اند.

رضا پدیدار، عضو اتاق بازرگانی و کارشناس انرژی، در رابطه با سه نرخی شدن بنزین گفت: اعمال نرخ سوم برای مصرف بیش از 160 لیتر می‌تواند یکی از راهکارهای کاهش مصرف باشد.

وی با انتقاد از مصرف شتابزده بنزین در ایران خاطرنشان کرد: هم اکنون مصرف بنزین شتابزده است که این امر دو علت دارد یکی مصرف بالای خودروهای داخلی و دیگری قیمت ارزان این حامل انرژی موجب افزایش مصرف شده است.

علل دوگانه مصرف شتابزده: خودروهای داخلی و قیمت ارزان انرژی.

وی افزود: باید برای بهینه سازی موتورهای خودروها چاره اندیشی شود زیرا در کشورهایی نظیر ژاپن و کره جنوبی 100 کیلومتر چهار و نیم لیتر تا پنج و نیم لیتر مصرف بنزین دارند در حالی که این عدد در کشور ما بسیار متفاوت است و برای هر 100 کیلومتر 8.5 تا 10 لیتر بنزین مصرف می‌شود یعنی دوبرابر.

پدیدار در پاسخ به این سوال که ممکن است مردم با سه نرخی شدن بنزین به سمت دوگانه سوز کردن خودروهای خود سوق پیدا کنند، گفت: گاز سوز شدن خودرو در سال‌های گذشته مطرح شد اما مورد استقبال قرار نگرفت به همین دلیل برای استقبال مردم ابتدا باید آگاه سازی وفرهنگ‌سازی صورت بگیرد تا مردم بدانند این اقدام چه آثار مثبتی بر زندگی شأن دارد.

وی اضافه کرد: ما هیچ موقع کمبود بنزین نداشتیم به همین دلیل سه نرخی شدن بنزین می‌تواند کمی از شتاب زدگی در مصرف را بکاهد، اما به طور کلی نظام خودروسازی ما به گونه‌ای است که خودروهای داخلی میانگین مصرفش بالایی دارند به طوری که میانگین مصرف خودروهای ایرانی در مقایسه با اتومبیل‌های که در کشورهای توسعه یافته و یا سایر کشورها یک و نیم تا دو برابر ضریب سوخت بالاتری دارند.

این کارشناس انرژی در رابطه با به صفر رسیدن واردات گفت: در صورتی که آمار ارائه شده در رابطه با میانگین تولید بنزین پالایشگاهی صحیح باشد و روزانه نزدیک به 115 میلیون لیتر بنزین تولید شود با توجه به اینکه میانگین مصرف روزانه بنزین به 134 میلیون لیتر رسیده که نشان دهنده ناترازی 10 میلیون لیتری بنزین در روز است و با کاهش مصرف نیاز به واردات نیز کاهش می‌یابد.

ناترازی 10 میلیون لیتری؛ ریشه در فرسودگی موتورها و ناوگان حمل و نقل.

پدیدار خاطر نشان کرد: ناترازی موجود ریشه در فرسودگی ناوگان حمل و نقل دارند، بر اساس آمار ارائه شده از سوی وزارت صمت 14 میلیون و یکصد هزار موتورسیکلت بنزین سوز در کشور ما وجود دارد که از این تعداد 10 میلیون دستگاه موتور فرسوده هستند که این فرسودگی نیز منجر به هدر رفت بنزین می‌شود و در کنار سه نرخی شدن بنزین باید برای موتور و خودروهای فرسوده چاره اندیشی صورت بگیرد.