شنبه 26 آبان 1403

اعمال ویژه شب اول ماه رجب

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
اعمال ویژه شب اول ماه رجب

ماه رجب به معنای ماهی است که بزرگ و محترم شمرده می‌شود، مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب شریف مفاتیح‌الجنان در خصوص اعمال اختصاصی شب اول ماه رجب مواردی را نقل کرده است.

به گزارش مشرق، فردا شنبه 23 دی ماه روز اول ماه رجب است. رَجَب یا رَجَب المُرَجَب رجب به معنای بزرگ داشتن و عظیم شمردن است. ماه رجب به معنای ماهی است که بزرگ و محترم شمرده می‌شود. به نقل منابع لغوی، عرب از دوران پیش از اسلام این ماه را بزرگ می‌داشته و از جنگ در آن پرهیز می‌کرده است. مُرَجَب هم به معنای بزرگ داشته شده است. بر انجام حج عمره، روزه و عبادت در این ماه تأکید شده است.

مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب شریف مفاتیح‌الجنان در خصوص اعمال اختصاصی شب اول ماه رجب مواردی را نقل کرده است:

شب اول ماه رجب شب برجسته و برتری است و در آن چند عمل وارد است:

اول:

چون هلال ماه را ببیند بگوید:

اللهُمَ أَهِلَهُ عَلَینا بِالأَمنِ وَالاِیمانِ وَالسَلامَهِ وَالاِسلامِ، رَبِی وَرَبُکَ اللهُ عَزَوَجَلَ.

خدایا! شروع این ماه را بر ما با ایمنی و ایمان و سلامت و اسلام قرار ده، (ای ماه) پروردگار من و تو، خدای توانمند و پرشکوه است.

و روایت شده: رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) هنگامی‌که هلال ماه رجب را می‌دید می‌گفت:

اللهُمَ بارِک لَنا فِی رَجَب وَشَعبانَ، وَبَلِغنا شَهرَ رَمَضانَ، وَأَعِنَا عَلَی الصِیامِ، وَالقِیامِ، وَحِفظِ اللِسانِ، وَغَضِ البَصَرِ، وَلَا تَجعَل حَظَنا مِنهُ الجُوعَ وَالعَطَشَ.

خدایا، برای ما در ماه رجب و شعبان برکت قرار ده و ما را به ماه رمضان برسان و بر روزه رمضان و بیداری شب و نگهداری زبان و فروبستن چشم کمک کن و بهره ما را از ماه رمضان، گرسنگی و تشنگی قرار مده.

دوم:

چنان‌که بعضی از علما فرموده‌اند غسل کند. از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) روایت شده: هر که ماه رجب را بیاید و در اول و وسط و آخر آن غسل کند، پس از انجام آن مانند روزی که از مادر متولد شده بود از گناهان خود بیرون آمده و پاک می‌شود.

سوم:

«حضرت حسین» (علیه‌السلام) را زیارت کند.

چهارم:

پس از نماز مغرب بیست رکعت نماز بخواند، به این ترتیب که: در هر رکعت پس از سوره «حمد»، «یک مرتبه» سوره «توحید» را خوانده و پس از هر دو رکعت سلام دهد تا خود و اهل و اولاد و مالش محفوظ بماند و از عذاب قبر ایمنی یابد و از صراط به‌سرعت برق بدون حسابرسی بگذرد.

پنجم:

پس از نماز عشاء دو رکعت نماز بخواند به این صورت که: در رکعت اول پس از سوره «حمد»، «یک مرتبه» سوره «أَلَم نَشرَح» و «سه بار» سوره «توحید» را بخواند و در رکعت دوم سوره «حمد» و سوره‌های «اَلَم نَشرَح» و «توحید» و «قُل أَعُوذُ بِرَبِ النَاسِ» و «قُل أَعُوذُ بِرَ‌بِ الفَلَقِ» را هرکدام «یک بار» بخواند و هنگامی‌که سلام نماز را داد «سی مرتبه» بگوید: «لَااِلهَ اِلا الله» و «سی مرتبه» صلوات فرستد تا حق‌تعالی همانند روزی که از مادر متولد شده، گناهان او را بیامرزد و پاکش نماید.

ششم:

سی رکعت نماز به این ترتیب که: در هر رکعت پس از سوره «حمد»، «یک مرتبه» سوره «قُل یا أَیُهَا الکافِرُونَ» و «سه مرتبه» سوره «توحید» را بخواند.

هفتم:

عملی را که شیخ در کتاب «مصباح المتهجد» ذکر کرده انجام دهد. شیخ در آن کتاب فرموده: عمل شب اول رجب، ابوالبختری وَهَب‌بن وَهَب از حضرت صادق (علیه‌السلام) از پدر بزرگوارش (علیه‌السلام) از جدش از امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) روایت کرده: که برای آن حضرت خوشایند بود که خود را چهار شب در طول سال از هر کاری آسوده کند و آن شب‌ها را به عبادت زنده بدارد و آن چهار شب عبارت‌اند از: «شب اول رجب، شب نیمه شعبان، شب عید فطر و شب عید قربان».

از حضرت جواد (علیه‌السلام) روایت شده: که مستحب است هرکسی این دعا را در شب اول رجب بعد از عشاء آخر بخواند:

اللهُمَ اِنِی أَسأَلُک بِأَنَکَ مَلِک، وَأَنَکَ عَلَی کُلِ شَیء مُقتَدِر، وَأَنَکَ مَا تَشاءُ مِن أَمر یَکُونُ. اللهُمَ اِنِی أَتَوَجَهُ اِلَیکَ بِنَبِیِکَ مُحَمَد نَبِیِ الرَحمَهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَآلِهِ. یَا مُحَمَدُ، یَا رَسُولَ اللهِ، اِنِی أَتَوَجَهُ بِکَ اِلَی اللهِ رَبِکَ وَرَبِی لِیُنجِحَ لِی بِکَ طَلِبَتِی. اللهُمَ بِنَبِیِکَ مُحَمَد وَالأَئِمَهِ مِن أَهلِ بَیتِهِ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَعَلَیهِم أَنجِح طَلِبَتِی.

خدایا! از تو می‌خواهم به‌حق اینکه تو فرمانروایی و بر هر کاری توانایی و هر کاری که بخواهی می‌شود، خدایا! من به تو رو می‌کنم به‌وسیله پیامبرت محمد، پیامبر رحمت، درود خدا بر او و خاندانش، ای محمد، ای فرستاده‌ی خدا، من برای توجه به خدای پروردگارت و پروردگارم به تو روی می‌آورم تا خدا به سبب تو حاجتم را برآورد؛ خدایا به‌حق محمد و پیشوایان از اهل‌بیتش که درود خدا بر او و بر آنان حاجتم را برآور.

سپس حاجتت را از خدا بخواه.

علی بن حدید روایت کرده: که حضرت موسی‌بن‌جعفر (علیه‌السلام) پس از فراغت از نماز شب در حال سجده چنین می‌گفت:

لَکَ المَحمَدَهُ اِن أَطَعتُکَ، وَلَکَ الحُجَهُ اِن عَصَیتُکَ، لَاصُنعَ لِی وَلَا لِغَیرِی فِی اِحسان اِلا بِکَ، یَا کائِنُ قَبلَ کُلِ شَیء، وَیَا مُکَوِنَ کُلِ شَیء، اِنَکَ عَلَی کُلِ شَیء قَدِیر.

ستایش فقط ویژه توست اگر از تو اطاعت کردم و حجت و برهان فقط برای توست اگر تو را معصیت کردم، در نیکی کردن نه کاری از من ساخته است و نه از غیر من جز به لطف تو، ای هستی پیش از هر چیز، ای هستی‌بخش هر چیز، تو بر هر کاری توانایی،

اللهُمَ اِنِی أَعُوذُ بِکَ مِنَ العَدِیلَهِ عِندَ المَوتِ، وَمِن شَرِ المَرجِعِ فِی القُبُورِ، وَمِنَ النَدامَهِ یَومَ الآزِفَهِ، فَأَسأَلُکَ أَن تُصَلِیَ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد وَأَن تَجعَلَ عَیشِی عِیشَهً نَقِیَهً، وَمِیتَتِی مِیتَهً سَوِیَهً، وَمُنقَلَبِی مُنقَلَباً کَرِیماً غَیرَ مُخز وَلَا فاضِح؛

خدایا! از انحراف و ناباوری به هنگام مرگ و از گزند بازگشت در گورها و از پشیمانی در روز قیامت به تو پناه می‌آورم، از تو می‌خواهم بر محمد و خاندان محمد درود فرستی و زندگی‌ام را قرار دهی زندگی پاکی و مرگم را مرگی معتدل و بازگشت گاهم را بازگشت گاهی کریمانه که در آن خواری و رسوایی نباشد؛

اللهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَآلِهِ الأَئِمَهِ یَنابِیعِ الحِکمَهِ، وَأُولِی النِعمَهِ، وَمَعادِنِ العِصمَهِ، وَاعصِمنِی بِهِم مِن کُلِ سُوء، وَلَا تَأخُذنِی عَلَی غِرَه وَلَا عَلَی غَفلَه، وَلَا تَجعَل عَواقِبَ أَعمالِی حَسرَهً، وَارضَ عَنِی، فَاِنَ مَغفِرَتَکَ لِلظَالِمِینَ وَأَنَا مِنَ الظَالِمِینَ.

خدایا! بر محمد و خاندانش درود فرست، آن امامانی که چشمه‌های حکمت و صاحبان نعمت و ریشه‌های عصمت‌اند و مرا به وسیله آنان از هر بدی نگهدار و در حالت غرور و غفلت مگیر و سرانجام کارهایم را حسرت و اندوه قرار مده و از من راضی شو، زیرا همانا آمرزشت برای ستمکاران است و من از ستمکارانم،

اللهُمَ اغفِر لِی مَا لَایَضُرُکَ، وَأَعطِنِی مَا لَایَنقُصُکَ، فَاِنَکَ الوَسِیعُ رَحمَتُهُ، البَدِیعُ حِکمَتُهُ، وَأَعطِنِی السَعَهَ وَالدَعَهَ، وَالأَمنَ وَالصِحَهَ، وَالبُخُوعَ وَالقُنُوعَ، وَالشُکرَ وَالمُعافاهَ وَالتَقوی وَالصَبرَ وَالصِدقَ عَلَیکَ وَعَلَی أَولِیائِکَ وَالیُسرَ وَالشُکرَ، وَاعمُم بِذلِکَ یَا رَبِ أَهلِی وَوَلَدِی وَ اِخوانِی فِیکَ وَمَن أَحبَبتُ وَأَحَبَنِی وَوَلَدتُ وَوَلَدَنِی مِنَ المُسلِمِینَ وَالمُؤمِنِینَ یَا رَبَ العالَمِینَ.

خدایا! بر من بیامرز آنچه را به تو زیان نمی‌رساند و به من عطا کن آنچه را که کاستی‌ات ندهد، همانا رحمتت گسترده و حکمتت نوین است. خدایا! و به من عطا کن: گشایش، راحتی، امنیت، سلامت، فروتنی، قناعت، سپاسگزاری، تندرستی کامل، پروا پیشگی، شکیبایی، راستی بر تو و دوستانت، آسانی، شکر و همه این‌ها را پروردگارا به خانواده و فرزند و برادران دینی‌ام و هر که را دوست دارم و دوستم دارد و هر که فرزندم باشد و فرزندش باشم از مسلمانان و مؤمنان فراگیر کن، ای پروردگار جهانیان.

ابن اُشَیم گفته: وقت خواندن این دعا پس از هشت رکعت نماز شب و پیش از نماز وتر است، پس از آن وتر را بخوان چون سلام دادی، در حالتی که نشسته‌ای بگو:

الحَمدُ لِلهِ الَذِی لَاتَنفَدُ خَزائِنُهُ، وَلَا یَخافُ آمِنُهُ، رَبِ اِنِ ارتَکَبتُ المَعاصِیَ فَذلِکَ ثِقَه مِنِی بِکَرَمِکَ، اِنَکَ تَقبَلُ التَوبَهَ عَن عِبادِکَ، وَتَعفُو عَن سَیِئاتِهِم وَتَغفِرُ الزَلَلَ، وَ اِنَکَ مُجِیب لِدَاعِیکَ وَمِنهُ قَرِیب، وَأَنَا تائِب اِلَیکَ مِنَ الخَطایا، وَراغِب اِلَیکَ فِی تَوفِیرِ حَظِی مِنَ العَطایا،

ستایش ویژه خداست که خزانه‌هایش پایان نمی‌پذیرد و آن‌که را امان دهد هرگز نمی‌ترسد، پروردگارا، اگر مرتکب گناهانی شدم در اثر اطمینانم به کرم تو بود، همانا توبه بندگان را می‌پذیری و از بدی‌هایشان درمی‌گذری و لغزش‌ها را می‌آمرزی، همانا تو درخواست‌کننده‌ات را پاسخ می‌دهی و به او نزدیکی و من از خطاها فقط به‌سوی تو باز می‌گردم و در کامل کردن بهره‌ام از عطاها تنها به‌سوی تو رغبت دارم،

یَا خالِقَ البَرایا، یَا مُنقِذِی مِن کُلِ شَدِیدَه، یَا مُجِیرِی مِن کُلِ مَحذُور، وَفِر عَلَیَ السُرُورَ، وَاکفِنِی شَرَ عَواقِبِ الأُمُورِ، فَأَنتَ اللهُ عَلَی نَعمائِکَ وَجَزِیلِ عَطائِکَ مَشکُور، وَ لِکُلِ خَیر مَذخُور.

ای آفریننده آفریدگان، ای نجات‌بخش من از هر سختی، ای پناه من از هرچه که هراسناک گردم، خوشحالی‌ام را فراوان کن و مرا از بدفرجامی در کارها بازدار، تویی خدایی که بر نعمت‌ها و عطاهای فراوانت سپاس شده و برای هر خیری ذخیره بندگانی.

و آگاه باش علما برای هر شب این ماه نماز مخصوصی ذکر کرده‌اند که مقام را گنجایش بیان آن نیست.

منبع: مهر
اعمال ویژه شب اول ماه رجب 2