چهارشنبه 1 مرداد 1404

بارش‌های فصلی منجر به کدورت آب چشمه کوهرنگ شد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
بارش‌های فصلی منجر به کدورت آب چشمه کوهرنگ شد

شهرکرد - مدیرعامل آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری گفت: بارش‌های نقطه‌ای فصلی در زردکوه باعث گل‌آلودگی چشمه کوهرنگ و کدورت آب شرب شهرها و روستاها در طول مسیر شد.

شهرکرد - مدیرعامل آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری گفت: بارش‌های نقطه‌ای فصلی در زردکوه باعث گل‌آلودگی چشمه کوهرنگ و کدورت آب شرب شهرها و روستاها در طول مسیر شد.

به گزارش خبرنگار مهر، مسلم صادقی ظهر سه‌شنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: چهارمحال و بختیاری به‌عنوان استانی پرآب مطرح بود، اما این پرآبی به معنای پایداری منابع آب نیست.

وی تصریح کرد: به لحاظ توپوگرافی کمتر از 16 درصد این استان دشت و مابقی کوهستانی بوده، این در حالی است که میزان ذخیره مخزن‌های آب زیرزمینی در چهارمحال و بختیاری بسیار پایین است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری افزود: کوهستانی بودن استان منجر به از دست رفتن آب و عدم تغذیه منابع زیرزمینی می‌شود.

صادقی گفت: این استان بیش از دو دهه است که با خشکسالی و تغییر اقلیم دست به گریبان است.

وی با اشاره به تغییر شکل بارش‌ها از برف به باران ادامه داد: این در حالی است که دمای هوا در این استان نیز افزایش یافته و به موازات آن استان در مسیر پیشرفت است و همین موضوع باعث افزایش نیاز آبی می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه از 10 دشت استان 6 دشت بحرانی است و از این تعداد چهار دشت ممنوعه بحرانی می‌باشد و دچار فرونشست شده است، لذا باید سیاست‌های آبی تغییر کند و احداث مخازن سدها می‌تواند به پایداری منابع آب کمک کند.

صادقی با تاکید بر اینکه همچنین مدیریت مصرف آب و کاهش مصرف هم باید در دستور کار باشد، یادآور شد: کمبود آب ممکن است در آینده منجر به مشکلات اجتماعی و حتی درگیری‌های بین‌استانی، بین‌شهری و حتی بین‌روستاها شود.

وی افزود: باید اقداماتی انجام شود تا وابستگی به منابع آب زیرزمینی کاهش یابد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری اذعان داشت: این شرکت طرح‌های بسیاری دارد که از آن جمله می‌توان به طرح آب‌رسانی بن - بروجن، سد غدیر باباحیدر و... اشاره کرد که اگر تزریق اعتبارات به‌خوبی انجام شود، سال آینده شاهد آبگیری آن‌ها خواهیم بود.

صادقی با اشاره به اینکه در طرح‌های نیمه‌تمام که اصلی‌ترین آن‌ها بن - بروجن است و برای تکمیل آن به 3 هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار نیاز است و از آنجایی که مبلغ مورد نظر بالا است برای پیشبرد کار و دریافت اعتبار در چند گام دسته‌بندی شده و در گام اول 260 میلیارد تومان، گام دوم 890 میلیارد تومان و در گام سوم مابقی را دریافت خواهیم کرد.

وی گفت: سد غدیر باباحیدر یک هزار و 200 میلیارد تومان در بخش دیون و تملک به اعتبار نیاز دارد که 640 میلیارد تومان دیون انباشته و یک هزار و 205 میلیارد تومان در خط انتقال شامل سامانه تصفیه‌خانه ایستگاه پمپاژ بوده و به‌طور کلی 2 هزار و 500 میلیارد تومان برای بهره‌برداری کامل در لازم است و این سد بالای 95 درصد پیشرفت دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: سال 1401 به دلیل بارندگی‌های مانسون کدورت شدید چشمه کوهرنگ رخ داد و امسال هم بارش‌های نقطه‌ای مشابه در زردکوه باعث گل‌آلودگی این چشمه شد که سبب شد آب شرب شهرها و روستاها در طول مسیر دچار کدورت شود.

صادقی اضافه کرد: طرح بن - بروجن در چند سال گذشته توانست بسیاری از مشکلات تنش آبی را حل کند و در قالب این طرح 500 لیتر بر ثانیه وارد مدار می‌شود، اما طرح نیمه‌تمام است که باعث بروز استهلاک می‌شود و در صورت تکمیل ظرفیت کامل این طرح یک هزار و 700 لیتر بر ثانیه خواهد شد.

وی بیان داشت: رفتار طبیعی چشمه کوهرنگ تغییر کرده و امکان گل‌آلود شدن آن در مقاطعی در آینده وجود دارد، لذا باید به دنبال جایگزین شدن منابع دیگر برای تأمین آب در مسیر این چشمه باشیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای چهارمحال و بختیاری با اشاره به تنش آبی بالا در این استان گفت: طرح‌های آبی هم پرهزینه هستند و از همین‌رو نیازمند اعتبارات بسیاری در این زمینه هستیم.

صادقی با اشاره به اینکه 137 روستا در چهارمحال و بختیاری با تانکر آب‌رسانی می‌شود ادامه داد: در شهرستان لردگان تنش آبی بالا است لذا از سایر نقاط استان شرایط بدتری دارد.

وی با بیان اینکه مدیریت سد چغارخور، سورک و ناغان در استان است افزود: این در حالی است که مدیریت سد زاینده‌رود مشترک بوده، حجم مخزن است سد تا 30 تیر امسال، 309 میلین مترمکعب معادل 25 درصد حجم کل سد است و این میزان در مدت مشابه سال گذشته 448 میلیون مترمکعب بوده که نشان از کاهش 10 درصدی دارد.