یک‌شنبه 30 اردیبهشت 1403

بازگشت به رویکرد راهبردی لازمه رسیدن به بالندگی اجتماعی و تقویت قدرت نرم فرهنگی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
بازگشت به رویکرد راهبردی لازمه رسیدن به بالندگی اجتماعی و تقویت قدرت نرم فرهنگی

مشاور رئیس جهاددانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه نداشتن اطلاع روزآمد از وضعیت زندگی جوانان کشور، مدیریت جامعه را در مقاطع زمانی مختلف غافلگیر کرده است، گفت: بازگشت به رویکرد راهبردی و رعایت سیاست‌ها و برنامه‌های تدوین شده، لازمه رسیدن به بالندگی اجتماعی و تقویت قدرت نرم فرهنگی است.

بهنام واعظ لیواری مشاور رئیس جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا با اشاره به اینکه حدود دو دهه از انتشار آخرین گزارش ملی وضعیت جوانان می‌گذرد، گفت: اساتید و پژوهشگران دانشگاهی در فرایند حل مسأله و تولید راهکارهای لازم برای کمک به مدیریت جامعه نیازمند برخورداری از چنین گزارش‌هایی هستند که متاسفانه در اختیار آنها نیست.

واعظ در ادامه با بیان اینکه پس از انقلاب نیز در اواخر دهه 70 نسبت به تهیه گزارش ملی جوانان اقدام شد، گفت: متاسفانه پس از تدوین یک ساختار کاملا علمی و بازتولید آن در 3سال متوالی، تولید این گزارش ارزشمند تاکنون متوقف شد و اکنون به رغم تولید برخی اقلام آماری خام و کلی در مرکز آمار ایران، از نظر علمی امکان تصمیم‌سازی جامع در برنامه‌ریزی زندگی و آینده جوانان وجود ندارد.

به گفته مشاور رئیس جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی، گزارش ملی جوانان که با استفاده از اطلاعات روزآمد، تجربیات دستگاه‌ها، استانداردهای جهانی، دانش متخصصان داخلی و نگاه مدیریت یکپارچه تدوین می‌شد؛ آخرین وضعیت جوانان را در عرصه‌های 20 گانه را به صورت تفکیکی و تلفیقی گزارش می‌کرد که قابلیت مقایسه و همپایی با استانداردهای روز دنیا و البته ارزیابی روند اقدامات انجام شده را ممکن می‌ساخت.

واعظ با بیان اینکه قدرت متخصصان در کنار قدرت اجرایی تصمیم‌گیران می‌تواند سرمایه انسانی جامعه را به درستی مدیریت کرده و نسبت به پیش‌بینی آینده، پیشگیری از آسیب‌ها یا مقابله و درمان آنها اقدام کند، تصریح کرد: کارشناسان توانمند با مهندسی آماری و ترسیم ابعاد وضعیتی جوانان، قادر به اصلاح عملکرد سازمان‌های مسئول خواهند بود. از این رو در گزارش ملی جوانان نیز تمام شرایط و نقاط مهم زندگی جوانان در نقشه‌های قابل مقایسه تهیه و ارایه شده بود.

وی با تاکید بر اینکه کشورهای تراز اول جهان، همواره با استفاده از این نوع گزارشات نسبت به شناسایی و خنثی‌سازی تهدیدها، درمان آسیب‌ها، پیش‌بینی آینده و صیانت از سرمایه اجتماعی خود اقدام می‌کنند، اظهار داشت: نگاه تک بعدی به جامعه بویژه جوانان سبب می‌شود تا همواره منتظر بحران‌ها باشیم و پس از صرف هزینه‌های کلان برای غلبه بر هر بحران، منتظر بحران بعدی بمانیم. این کار، ضمن تضییع منابع و توان مدیریتی کشور، امکان توسع متوازن و تصمیم‌گیری دقیق را به حداقل رسانده و نتیجه‌ای جز فرسودگی مدیران، نارضایتی مردم و عدم امکان دسترسی به افق‌های پیشرفت را به همراه می‌آورد.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی ضمن مروری بر دلایل عدم حصول توسعه در طول اجرای 6 برنامه پنج ساله، تاکید کرد: استفاده از اطلاعات و آمار، تنها راه برنامه‌ریزی دقیق و ارزیابی دنیای امروز است لذا تکیه بر شاخص‌های قابل اندازه‌گیری و تحلیل اطلاعات وضعیتی، امکان رشد و تحول، ترمیم آسیب‌ها، بالندگی اقتصادی، تقویت معیشت شهروندان و همچنین مدیریت جمعیت کشور را فراهم می‌سازد. توجه به انسان و مدیریت نعمات الهی برای رشد و بالندگی او یک فلسفه خدایی است و توجه به این فلسفه، تعالی نسل آینده را تضمین می‌کند.