شنبه 3 آذر 1403

بالاخره مخالف تعطیلی شنبه‌ها کیست؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
بالاخره مخالف تعطیلی شنبه‌ها کیست؟

تصمیم گیری برای تعطیل اعلام کردن پنجشنبه یا شنبه را می‌توان یکی از فرسایشی‌ترین طرح‌هایی دانست که بار‌ها مطرح شده، اما هیچ‌گاه به نتیجه مشخصی منتهی نمی شود یک قدم به تعطیلی شنبه‌ها به جای پنج شنبه‌ها مانده است تصمیم گیری برای تعطیل اعلام کردن پنجشنبه یا شنبه را می‌توان یکی از فرسایشی‌ترین طرح‌هایی دانست که بار‌ها مطرح شده، اما هیچ‌گاه به نتیجه مشخصی منتهی نشده است. همچنان بین انتخاب...

یک قدم به تعطیلی شنبه‌ها به جای پنج شنبه‌ها مانده است تصمیم گیری برای تعطیل اعلام کردن پنجشنبه یا شنبه را می‌توان یکی از فرسایشی‌ترین طرح‌هایی دانست که بار‌ها مطرح شده، اما هیچ‌گاه به نتیجه مشخصی منتهی نشده است. همچنان بین انتخاب تعطیلی بین شنبه و پنجشنبه چالش جدی وجود دارد و حتی شنیده‌ها حاکی از آن است که با ادامه وضعیت فعلی باید با اصل ماجرا خداحافظی کرد

معطل‌ماندن میان تعطیلی روز پنجشنبه یا شنبه آن‌هم در دنیای امروز، نوبری است برای خود، از یک‌سو طیف رادیکال که از رفتارش به نظر می‌رسد مخالف هرگونه ارتباط رسمی با دنیای خارج از مرزها است، به تعطیلی پنجشنبه‌ها وجاهت شرعی داد و بر مذمت تعطیلی شنبه‌ها تکیه کرد؛ اما در دیگر سوی ماجرا آنهایی که به تبعات این تصمیم واقف بودند، دست به کار شدند تا با استفتا از آیات عظام تکلیف شرعی‌بودن یا نبودن تعطیلی شنبه و پنجشنبه را مشخص کنند. در این کش‌و‌قوس سرنوشت لایحه‌ای که قرار است به تعطیلات سروسامان دهد، بلاتکلیف مانده است و زمان بررسی آن در صحن علنی مجلس همچنان نامشخص است.

هرچند به گفته اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس «به‌تازگی نیز 112 نفر از نمایندگان با استفاده از ظرفیت تبصره 2 ماده 100 آیین‌نامه داخلی مجلس در خواست اولویت بررسی این طرح را داشتند که این نامه به هیئت‌رئیسه ارسال شده است». این جمله به این معناست که هیئت‌رئیسه به‌زودی باید لایحه را در دستور کار مجلس قرار دهد؛ زیرا طبق تبصره 2 ماده 100 آیین‌نامه داخلی مجلس، در‌صورتی که 50 نفر از نمایندگان برای طرح یا لایحه‌ای تقاضای اولویت کنند، هیئت‌رئیسه موظف است آن را در دستور هفتگی مجلس قرار دهد.

دولت باید متوجه عواقب تعطیلی پنجشنبه‌ها و تأثیرش بر قطع رابطه «چهار‌» روزه با دنیای مالی و تجاری خارج از ایران آن‌هم در شرایط سخت تحریمی این روزها می‌بود، یکباره به دلیل فشار این گروه، در این لایحه به دنبال تعطیلی پنجشنبه‌ها رفت

علی‌اصغر عنابستانی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در خصوص اصلاح لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته در کمیسیون متبوعش، گفت: در لایحه دولت اختیار تعیین دومین روز تعطیلات آخر هفته بر عهده خودشان بود. اما در کمیسیون اجتماعی تصویب کردیم که دومین روز تعطیلات آخر هفته شنبه باشد و ساعت کاری در طول هفته را نیز از 44 ساعت به 40 ساعت کاهش دادیم. اما فضای فرهنگی و روانی در جامعه و در میان برخی نمایندگان ایجاد شد که شنبه روز تعطیلی برخی از ادیان خاص از جمله یهودیت است و ما نباید هم‌آوا با آنها شویم.

او ادامه داد: همین فضا باعث شد تا هیات رئیسه در اینکه گزارش کمیسیون در خصوص لایحه افزایش تعطیلات را در دستور صحن قرار دهد، تعلل کند. بر این اساس ما در کمیسیون اجتماعی تدبیر و این لایحه را اصلاح کردیم و آوردیم که تعیین دومین روز تعطیلات آخر هفته بر عهده دولت باشد تا در این شرایط، حساسیت‌ها کم و لایحه در صحن مطرح شود. چون اصل افزایش تعطیلات آخر هفته محسنات بسیاری دارد و اینکه پنج‌شنبه تعطیل باشد یا شنبه فرع موضوع است. این عضو کمیسیون اجتماعی، خاطرنشان کرد: در صحن علنی مجلس احتمال دارد با پیشنهاد نمایندگان، دومین روز تعطیلات آخر هفته در صحن مجلس مشخص می‌شود یا لایحه دولت رای بیاورد که در این شرایط دولت دومین روز تعطیلات آخر هفته را تعیین می‌کند.

در همین زمینه محسن پیرهادی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس، گفت: ما از برخی از علما و دفتر مراجع محترم تقلید برای تعطیلی شنبه‌ها استفتا کرده‌ایم و اشکال و حرمتی برای آن نگرفتند. همچنین در لایحه ساعات کار کارمندان دولت 42‌ساعت‌و 30 دقیقه در هفته در نظر گرفته شده بود که با پیشنهاد نمایندگان در کمیسیون اجتماعی این ساعت کاری به 40 ساعت در هفته تقلیل پیدا کرد. دولت لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته را به‌صورت عادی به مجلس ارسال کرده بود؛ اما حالا و با درخواست 120 نماینده مجلس قرار است این لایحه به‌صورت اولویت‌دار در صحن علنی بررسی شود.

اسماعیلی با بیان اینکه درباره تعطیلی پنجشنبه یا شنبه در کمیسیون اجتماعی بحث و تبادل نظر شد، گفت: یکی از این موارد این بود که اگر تعطیلات آخر هفته در روزهای پنجشنبه و جمعه باشد، با توجه به اینکه تعطیلات جهانی در روزهای شنبه و یکشنبه است، در نتیجه ارتباط اقتصادی کشور با سایر کشورها به مدت چهار روز قطع می‌شود که قطعا تأثیرات منفی بر اقتصاد ما دارد.

او ادامه داد: البته موافقان تعطیلی پنجشنبه نیز نکاتی مطرح می‌کردند؛ از‌جمله اینکه مردم به‌گونه‌ای به تعطیلی این روز عادت کرده‌اند. البته با توجه به سؤالاتی که از مراجع تقلید پرسیده شده، هیچ‌گونه بحث غیر‌شرعی که پنجشنبه تعطیل باشد یا نباشد، نداریم؛ بلکه بحث تعطیلی روز جمعه است که اسلام تأکید دارد که طبق مصوبه مجلس تعطیلی این روز بر جای خود باقی است.

این نماینده مجلس تأکید کرد: اینکه پنجشنبه تعطیل نباشد، هیچ اشکال شرعی و مخالفتی با قانون اساسی ندارد و برای دولت نیز بار مالی نداشته و به عبارتی هیچ ابهامی در این زمینه وجود ندارد.

اما همچنان بین انتخاب تعطیلی بین شنبه و پنجشنبه چالش جدی وجود دارد و حتی شنیده‌ها حاکی از آن است که با ادامه وضعیت فعلی رسیدگی نهایی به لایحه به عمر این مجلس ختم نشود که اگر این‌گونه شود، تقریبا باید با اصل ماجرا خداحافظی کرد تا آینده‌ای نامعلوم که آیا دولت پیگیر لایحه باشد یا خیر./ شرق

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

بالاخره مخالف تعطیلی شنبه‌ها کیست؟ 2