دوشنبه 1 بهمن 1403

برنامه کاری و مدیریتی کجاست؟/ یادداشت: عجایب باشگاه استقلال

وب‌گاه ورزش سه مشاهده در مرجع
برنامه کاری و مدیریتی کجاست؟/ یادداشت: عجایب باشگاه استقلال

از نحوه ی گزینش سرمربی در استقلال سیمای فصل آینده ی این تیم از هم اکنون پیداست. درهم ریختگی و بی‌نظمی عجیبی که بدون شک به زمین هم منتقل خواهد شد.

به گزارش "ورزش سه"، انتخاب سرمربی در تیم مهم است. اهمیت این موضوع بر هیچ کس پوشیده نیست و برای همه قابل درک است اما مهمتر از انتخاب سرمربی سامان باشگاه در بخش مدیریت است. بعد از اینکه استقلال بعد از 9 فصل در یک فصل بدون شکست قهرمان لیگ برتر شد، تصور می شد روزهای خوب استقلال از راه رسیده و این قهرمانی تکرار می شود. همانند پرسپولیس که پیش از این فصل های متمادی قهرمانی خود را تکرار کرده بود. اما با یک اتفاق غیر منتظره روبرو شد. خداحافظی فرهاد مجیدی! در ادامه باشگاه ابتدا بازیکن جذب کرد و بعد سرمربی و این اولین اشتباه مدیریتی بود.

اشتباه بدتر اما زمانی رخ داد که مدیری که تیم را قهرمان لیگ برتر کرده بود از کار برکنار شد. ریکاردو ساپینتو در آن برهه از زمان می خواست اردوی تیم را ترک کند. او به دیدار آجرلو رفت تا قراردادش از سوی باشگاه با تفاهم فسخ شود، اما مدیر عامل برکنار شده از وی خواست بماند و به کار ادامه بدهد و به قراردادی که با باشگاه بسته متعهد باشد. شاید آنروز ریکاردو ساپینتو تیره روزی های استقلال در بخش مدیریتی را می دید. بدون هیچ قضاوتی علی فتح الله زاده و ریکاردو ساپینتو رودرروی هم بودند نه در کنار هم! آنها حتی بر سر یک اتاق با هم دعوا کردند. ریکاردو ساپینتو می خواست طبقه ی دوم کمپ تبدیل به اتاق آنالیز و اتاق سرمربی شود اما علی فتح الله زاده می گفت طبقه ی دوم اتفاق اختصاصی مدیر عامل است و...

دعواهای بچه گانه که جزییاتش به فضای رسانه ای هم رسید. در حالی که یکی باید می بود در کنار ریکاردو ساپینتو، تنش های او را کنترل می کرد و حتی به عنوان کارفرما به او دستور می داد که دیگر تنش نه. دیگر درگیری نه و در غیر اینصورت فلان قدر از قراردادت کسر یا قراردادت یک طرفه فسخ می شود و... ریکاردو ساپینتو این قدر مدیرعامل را علیه خود می دید که او را به تمرین و رختکن تیم راه نمی داد. به او گفته بودند اگر بازی با تراکتور ببازی برکناری می شوی. اگر بازی با گل گهر ببازی برکنار می شوی و این سخن و گفتار ریکاردو ساپینتو را در کنار زمین تبدیل به مربی عصبانی تری کرد! و دیدید. هر چند برخی از تنش ها مسببش تیم های حریف بودند.

استقلال در دور برگشت به تیم خوبی تبدیل شد. تیمی که در بازی های رفت و در هر بازی یک گل می زد، معدل گل زده اش در دور برگشت در هر بازی به بیش از 2 گل رسید و این یک تحول عظیم بود. در حالی که آبی ها در تعطیلات زمستانی نفراتی چون سیاوش یزدانی و آمانوف را از دست دادند اما بازیکنی به ترکیب اضافه نکردند. البته علی فتح الله زاده خطاب به ریکاردو ساپینتو اعلام کرد، مشکلی برای جذب بازیکن خارجی ندارد و حتی بلیط برای یک بازیکن خارجی هم فرستاده شد اما سرمربی خطاب به باشگاه گفت: دوست ندارم بازیکن خارجی بیاید و از باشگاه پول بگیرد، در حالی که بازیکنان ایرانی مدت هاست پول نگرفته اند.

هر پالسی از باشگاه به تیم می رسید، منفی بود. همراه اول اگر چه روی پیراهن استقلال تبلیغ می شد اما حاضر به عقد قرارداد با باشگاه نشد. فصل به پایان رسید و دیگر پولی به استقلالی ها پرداخت نشد. همراه اول به استقلال پول نداد و دستمزد استراماچونی در فرجه تعیین شده از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا پرداخت نشد و در نهایت تیم شانس حضور در لیگ قهرمانان آسیا را از دست داد. آنهم در شرایطی که در یک فصل بدون شکست قهرمان لیگ برتر شد و محق ترین تیم برای حضور در بازی های لیگ قهرمانان آسیا بود. در نهایت دو جام هم از دست رفت تا تلخی های استقلال با وجود کسب سوپر جام در پایان هفته ی یازدهم کامل شود.

نقطه عطف استقلال در فصلی که گذشت جایی بود که ریکاردو ساپینتو در میانه های راه همانند استراماچونی تیم را رها نکرد و نرفت. او ماند و خطاب به بازیکنان تیم گفت: باید بمانید و به خاطر تعهدی که به تیم داده اید، هر روز برای موفقیت بجنگید. او حتی اجازه نداد، خارجی ها قراردادشان را فسخ کنند، در حالی که انجام این کار از سوی آنها براحتی امکان پذیر بود. به خصوص از سوی یامگا که قراردادش با استقلال سه ساله و 2 میلیون دلاری است و ممکن بود یک پرونده جدید مثل استراماچونی را خلق کند. ریکاردو ساپینتو با این ترفند تیمش را در رقابت نگه داشت. او به بازیکنانش یادآور شد؛ در پایان فصل این فرصت برای شما مهیاست از راه های قانونی پیگیر حق و حقوق تان باشید اما موقعیت برای قهرمانی در لیگ برتر و جام حذفی از دست برود، دیگر از دست رفته است و قابل جبران نیست. تیمش در نیم فصل دوم اختلاف 8 امتیازی با صدر را جبران کرد. به صدر رسید و یکی از سه مدعی قهرمانی بود اما به خاطر اشتباهات فنی قهرمان نشد. استقلال به دیدار پایانی جام حذفی هم رسید اما این بار هم به خاطر اشتباهات فنی قهرمان نشد و در فصلی که تهاجمی ترین تیم لیگ برتر بود، دو جام را از دست داد.

اما آیا می شود، باور کرد، مشکلات مدیریتی در ناکامی استقلال نقش نداشت؟ مشکلاتی که هم اکنون هم پیداست. حجت کریمی در برنامه ی فوتبال برتر می گوید تا پنج شنبه به ریکاردو ساپینتو فرصت داده ایم که به ما جواب بدهد، در غیر اینصورت مربی جدید تیم را معرفی خواهیم کرد. ریکاردو ساپینتو چهارشنبه خداحافظی کرد و پنج شنبه تیم جدیدش را معرفی کرد و یک پنج شنبه دیگر هم آمد و گذشت اما هنوز سرمربی تیم معرفی نشده است. با گزینه ی خارجی صحبت می شود و می گویند مربی ایرانی است. با مربی ایرانی صحبت می شود و می گویند مربی تیم خارجی است و همه دچار سرگیچه شده اند که استراتژی استقلال در بحث انتخاب سرمربی چیست. داخلی یا خارجی؟ در باشگاه استقلال چه کسی حرف اول و آخر را می زند؟ سرپرست مدیر عاملی یا مدیران بالا دستی و یا اعضای کمیته ی فنی.

استقلال پیش از سرمربی به مدیریت نیاز دارد. سامان مدیریتی می خواهد. و شاید به زعم حجت کریمی یک ساختمان خوب اداری با کارمندهای تازه‌نفس و پویا... البته که انتخاب سرمربی مهمترین و کلیدی ترین تصمیم هر فصل یک باشگاه فوتبال است اما شرایط استقلال امروز ماقبل اینهاست. برای پرداخت بدهی، سازماندهی ابتدای فصل و ورود به بازارنقل و انتقالات و بعد امور جاری برنامه باشگاه چیست؟

برنامه کاری و مدیریتی کجاست؟/ یادداشت: عجایب باشگاه استقلال 2
برنامه کاری و مدیریتی کجاست؟/ یادداشت: عجایب باشگاه استقلال 3