یک‌شنبه 4 آذر 1403

بلایی که شیوع کرونا بر سر موسیقی آورد

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
بلایی که شیوع کرونا بر سر موسیقی آورد

در شش‌ماهه نخست سال 1398 مجوز برگزاری 270 عنوان اجرای صحنه‌ای با 520 نوبت اجرا و در شش‌ماهه نخست سال 1399 و پس از شیوع کرونا تنها مجوز 16 عنوان اجرای صحنه‌ای با 30 نوبت اجرا آن هم برای برگزاری نه به‌صورت زنده که آنلاین، از سوی دفتر موسیقی صادر شده است. تفاوتی فاحش در اعداد و ارقام که نشان می‌دهد شیوع کرونا در ایران با منبع اصلی درآمد اهالی موسیقی چه کرده است.

نرگس کیانی: برگزاری کنسرت، تولید آلبوم و تدریس؛ این‌ها سه حوزه‌ای بود که اهالی موسیقی در ایران، تا پیش از آن که شیوع کرونا شیوه کار و کسب درآمدشان را تغییر دهد برای گذران زندگی به آن امیدوار بودند.

کرونا که آمد نسخه برگزاری کنسرت را پیچید و تعطیلش کرد؛ اتفاقی که از سوم اسفند 1398 و هم‌زمان با نخستین اطلاعیه روابط‌عمومی وزارت فرهنگ‌وارشاد اسلامی مبنی بر تعطیلی کلیه فعالیت‌های فرهنگی‌وهنری رخ داد و تا اکنون، نیمه دوم شهریور 1400 ادامه دارد و هرچند متولیان حوزه موسیقی در تلاشی نصفه‌ونیمه کوشیدند این جای خالی را با برگزاری کنسرت آنلاین پر کنند اما به دلایل متعدد ناموفق بودند. تدریس چه خصوصی و چه در آموزشگاه‌ها نیز تحت تاثیر شیوع کرونا قرار گرفت و تنها تولید آلبوم ماند که همچنان ادامه دارد.

برای آن که تصویری از وضعیت برگزاری کنسرت‌ها پیش از آمدن کرونا به دست دهیم آمار و ارقامی از میزان فروش آن‌ها در دست نداریم چرا که نه دفتر موسیقی و نه شرکت‌های برگزارکننده تا به حال هیچ‌کدام اقدام به انتشار عمومی این آمار نکرده‌اند. آن‌چه برایمان باقی می‌ماند آمار مجوزهای صادرشده دفتر موسیقی در زمینه اجرای صحنه‌ای است که بازه زمانی شش‌ماهه نخست سال 1398 و شش‌ماهه نخست سال 1399 را برای مقایسه‌شان انتخاب کرده‌ایم. در پاسخ به این سوال که چرا نیمه نخست این دو سال با یکدیگر مقایسه شده‌اند نیز می‌توان گفت که عموما در نیمه دوم سال تحت تاثیر آغاز ماه‌های محرم و صفر و سپس مقارن‌شدن با ایام فاطمیه و بعدتر جشنواره موسیقی فجر شاهد روال منظم برگزاری کنسرت، چون نیمه نخست سال نیستیم.

*س_آمار مجوزهای صادرشده دفتر موسیقی در نیمه نخست سال 1398 و نیمه نخست سال 1399 _س*

طبق اعلام روابط‌عمومی دفتر موسیقی در 07 مهر 1398 در نیمه نخست این سال 270 عنوان اجرای صحنه‌ای با 520 اجرا، 161 آلبوم موسیقی، سه آلبوم تصویری، یک هزار و 78 تک‌آهنگ، 127 نماهنگ و 40 کتاب گویا از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ‌وارشاد اسلامی مجوز گرفتند. از بین 270 عنوان اجرای صحنه‌ای نیز، 135 عنوان موسیقی پاپ، 52 عنوان موسیقی سنتی، 47 عنوان موسیقی کلاسیک، 19 عنوان موسیقی تلفیقی و 17 عنوان موسیقی نواحی بود.

در ادامه 21 مهر 1399 بود که اعلام شد در شش‌ماه نخست این سال یک هزار و 695 تک‌آهنگ، 135 اثر تصویری یا نماهنگ و 159 آلبوم مجوز انتشار گرفتند و همچنین با توجه به عدم برگزاری اجراهای صحنه‌ای در شش ماه اول سال به دلیل شیوع کرونا، مجوز 16 عنوان اجرای صحنه‌ای با 30 نوبت اجرا از سوی دفتر موسیقی صادر و این اجراها به‌صورت آنلاین برای علاقه‌مندان پخش شده است.

*س_ادامه انتشار تک‌آهنگ، نماهنگ و آلبوم و هزینه‌ای که برنمی‌گردد در غیاب برگزاری کنسرت _س*

مقایسه آمار انتشار تک‌آهنگ، نماهنگ و آلبوم موسیقی در دو نیم‌سال نخست 1398 و 1399 نشان می‌دهد کرونا تاثیری بر تغییر آن‌چنانی اعداد و ارقام در این زمینه نداشته است. از سوی دیگر می‌دانیم که این سه حوزه آورده‌ای مالی برای اهالی موسیقی ندارند؛ تک‌آهنگ و نماهنگ که بی‌اخذ هزینه‌ای از شنونده منتشر می‌شوند و آلبوم نیز به محض انتشار، به صورت غیرقانونی قابل دانلود است.

در نتیجه آن‌چه به‌عنوان منبع اصلی درآمد اهالی موسیقی باقی می‌ماند برگزاری کنسرت است که مقایسه آمار دو نیم‌سال نخست 1398 و 1399 آن موجب حیرت می‌شود؛ 270 عنوان اجرای صحنه‌ای با 520 نوبت اجرا در شش ماهه نخست 98 و 16 عنوان اجرای صحنه‌ای با 30 نوبت اجرا در شش ماهه نخست 99 آن هم به صورت آنلاین و نه زنده. اتفاقی که می‌توان قطع منبع اصلی درآمد اهالی موسیقی در دوران کرونا نامیدش و به جلسات ظاهرا هم‌چنان بی‌ثمری اندیشید که بارها و بارها تحت عنوان «هم‌اندیشی برای تمهید مقدمات و شرایط ضروری برگزاری کنسرت» در دفتر موسیقی برگزار شده است.

این مطالب را هم بخوانید: 

وحید تاج: چندان تمایلی به پا گرفتن موسیقی وجود ندارد

تالار رودکی را به ما بدهید تا نشان دهیم چطور پر از تماشاگر می‌شود!

58259

کد خبر 1552582
بلایی که شیوع کرونا بر سر موسیقی آورد 2