بورس ایران در 3 سال اخیر سرکوب شده است / عقب ماندگی بورس جدی است
هاتف سیدپور گفت: دو و سه سال اخیر با یک سرکوب قیمتی مواجه شده است، بورس ایران در این سالها به اندازه تورم داخلی و حتی تورم حداقلی که دولت آن را اعلام میکند، رشد نکرده است.
هاتف سیدپور گفت: دو و سه سال اخیر با یک سرکوب قیمتی مواجه شده است، بورس ایران در این سالها به اندازه تورم داخلی و حتی تورم حداقلی که دولت آن را اعلام میکند، رشد نکرده است.
هاتف سیدپور، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت بازار سرمایه و تاثیرپذیری آن از اتفاقات اقتصادی جهان، گفت: برخی کارشناسان معتقدند که کنشهایی در اقتصاد جهان در حال رخ دادن است که داراییهای مردم را تحت تاثیر قرار میدهد و بورس ایران هم از این موضوع مستثنا نیست؛ اما واقعیت این است که وضعیت بازار سرمایه کشور تنها با تغییرات جهانی متلاطم و یا آرام نمیشود.
سیدپور در ادامه عنوان کرد: باتوجه به شرایطی که اقتصاد جهان دارد، میتواند منشا تغییراتی در وضعیت مالی تمام کشورها ایجاد کند. این همان موضوعی است که کارشناسان مختلف در رابطه با بارها اظهار نظر کردهاند.
وی افزود: به جهت سیاستهای کلی که فدرال رزرو در پیش گرفته از سوی دیگر وضعیت رکود اقتصادی و چشم انداز بازارهای جهانی و وضعیت بانکداری جهانی و بسیاری از متغیرهای دیگر جهان پرریسک به نظر میرسد و طبیعتاً تغییر در این وضعیتها و بازارها میتواندآثار و تبعاتی برای تمامی بازارهای جهانی داشته باشد.
وی با بیان اینکه موارد ذکر شده میتواند بر وضعیت بازار سرمایه ایران هم تاثیرگذار باشد، گفت: تاثیر این وضعیتها بر بازار سرمایهایران مشروط بر این است که بازار کامودیتیها و مواد خام تحت تاثیر این وضعیتها و رفتار بازارها قرار بگیرد. طبیعتاً تمامی این موارد، میتواند بر بورس ایران تاثیر بگذارد، اما این را هم باید بگویم که برای تحقق آثار موارد ذکر شده مقدماتی نیاز است.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه بورس ایران در دو و سه سال اخیر با یک سرکوب قیمتی مواجه شده است، اظهار داشت: بورس ایران در این سالها به اندازه تورم داخلی و حتی تورم حداقلی که دولت آن را اعلام میکند، رشد نکرده است و بازار سرمایه به صورت جدی نسبت به سایر بازارها یک عقب ماندگی جدی دارد. در واقع میشود این گونه استنتاج کرد که بخشی از این افت و ریزش احتمالی بازارها را بورس ایران پیش خور کرده است.
سیدپور در ادامه تصریح کرد: در حال حال حاضرP/E بازار یعنی نسبت قیمت به درآمد از اندازه استاندارد تاریخی خود در بعضی سهم پایینتر است و در بعضی از سهمها این نسبت حالت نرمالی دارد. در این صورت میتوان گفت که شرایط برای افت بازار بیشتر از اینها مهیا نیست.
مدیر موسسه سرآمد ادامه داد: ارزندگی بازار سهام دیگر چیزی نیست که دایم بخواهیم در مورد آن صحبت کنیم. واقعیت این است که بازار سهام ایران نسبت به بازارهای دیگر و نسبت به رشدی که سایر بازارها در سالهای اخیر تجربهکردهاند یک جاماندگی جدی دارد. حتی افت بازار مواد خام در بازارهای جهانی هم میتواند یک شوک کوتاه مدت ایجاد کند؛ اما در بلند مدت و میان مدت بازارها چون میل به تعادل دارند دوباره قیمتها را به سطوح بالاتر سوق میدهند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: باتوجه به اینکه ارزندگی بازار سهام به گونهای است که این مسایل درحاشیه قرار گرفته و سرمایه گذاران توجه خود را به موضوعات دیگری معطوف کردهاند.
سیدپور عنوان کرد: در حال حاضر وضعیت عموم شرکتها مخصوصاً لیدرهای بازار و شرکتهای بنیادی مطلوب به نظر میرسد. به عبارت دیگر، وقتی صورتها و گزارشهای مالی شرکتها را میبینیم تمامی این شرکتها سودهای قابل توجهی را شناسایی کردهاند. این سودها ارزنده بوده و وضعیت مناسبی را رقم میزند.
وی در پایان خاطز نشان کرد: نباید تمامی مسایل را قاطعانه عنوان کرد و در تمامی سطوح اینگونه نیست که شرکتهای در وضعیت ایدهآل قرار گرفته باشند؛ اما در وضعیت بیشتر شرکتها مطلوبیت نسبی به چشم میخورد. وضعیت در شرکتهای بنیادی که تولید مناسبی دارند و سودهای قابل تکرار تولید می کنند، مناسب به نظر میرسد.