تاثیر پرداخت یارانه بر کاهش نابرابری چیست؟
یارانه در کوتاه مدت میتواند سهم اقشار پایینتر جامعه از کل هزینهها را بالاتر برده و همچنین نسبت مخارج پر هزینهترین افراد جامعه به کم هزینهترینها را کاهش دهد.
در سال گذشته مجموع سهم هزینه دهک نهم و دهم به مخارج کل، 47.5 درصد بوده که به معنای آن است که سهم دهکهای پایینتر از دهک نهم در مجموع 52.5 درصد از کل هزینهها را تشکیل داده است. به طورکلی نیز در 16 سال گذشته سهم دو دهک بالا از کل هزینهها بالاتر از 40 درصد بوده است.
خبر مرتبط خبر مهم سخنگوی دولت درباره حذف یارانه این گروه از افرادسخنگوی دولت در یادداشتی نوشت: وزارت تعاون موظف شده است افرادی را که توانایی مالی بالایی دارند شناسایی کند تا از فرآیند دریافت یارانهها حذف شوند.
همچنین در سال 1402، مجموع هزینه دو دهک نهم و دهم، 8 برابر مجموع هزینه دو دهک اول و دوم برآورد شده است.
اعداد و ارقام حاکی از آن است که تخصیص یارانه در دو نوبت که در سالهای 89 و 98 اتفاق افتاده موجب شده تا سهم دهکهای پایین از مخارج کل افزایش و طبعا سهم دهکهای نه و ده کاهش یابد. از طرف دیگر نسبت هزینه 20 درصد پرهزینهترین به 20 درصد کم هزینهترین به علت تخصیص یارانه در کوتاه مدت کاهش یافته است. البته این اتفاق چون اقتصاد ایران معمولا با تورم بالایی روبرو بوده طولی نکشیده که روندی معکوس پیدا کرده و ارزش یارانه تخصیص داده شده کاهش یافته و مجدد سهم دو دهک بالا از کل هزینه افزایش یافته است. همچنین نسبت هزینه 20 درصد پرهزینهترین افراد جامعه به 20 درصد کم هزینهترینها بالاتر رفته است.
مشاهدات نشان میدهد روند این دو متغیر تقریبا همسو بوده و نشان از آن دارد که وقتی سهم دو دهک بالا از کل هزینه در یک جهت تغییر میکند، نسبت هزینه این دو دهک به دو دهک پایین نیز به همین طریق تغییر میکند.
مشروح این گزارش را در اکوایران با عنوان «یارانه نقدی؛ درمان موقت نابرابری» بخوانید.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.