پنج‌شنبه 6 دی 1403

تدوین 84 درصد استانداردهای کردستان در دولت تدبیر و امید

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تدوین 84 درصد استانداردهای کردستان در دولت تدبیر و امید

سنندج - ایرنا - 185 استاندارد ملی طی 27 سال در کردستان تدوین شده که 84 درصد آن مربوط به هشت سال دولت تدبیر و امید در این استان است.

به گزارش ایرنا، استاندارد، واژه‌ای است که روزانه بارها آن را در مکالمه‌های مختلف خود بکار می‌بریم و در بین گفته‌های افراد دیگر هم آن را می شنویم؛ بکارگیری این کلمه تنها مختص خرید کالاهای مختلف نیست بلکه همواره سخن از رفتار و گفتار استاندارد هم می شود.

از زمان‌های قدیم مردم در داد و ستدهای خود و تعیین دستمزدها و در مجموع از وقتی که موارد مربوط به اندازه‌گیری مطرح شده با اهمیت استاندارد آشنا شدند و بتدریج و با رشد صنعت و تکنولوژی مفاهیم مربوط به این واژه مهم هم گسترش پیدا کرده است.

همین اهمیت و ارزش استاندارد منجر شده برای هر نوع خدمت و کالایی استاندارد ویژه آن توسط اهالی فن و متخصصان در کشورهای مختلف دنیا تدوین شود و امروزه تعداد استانداردهای ملی به یکی از شاخص‌های توسعه تبدیل شده است.

تدوین استاندارد کار ساده‌ای نیست و از عهده هر کسی هم برنمی آید بنابراین فردی به عنوان دبیر تدوین استاندارد تعیین می‌شود که علاوه بر داشتن مدرک تحصیلی مورد نظر آموزش لازم برای نحوه استانداردنویسی را هم دیده باشد.

پیش از انقلاب‌اسلامی فقط 2 هزار و 220 مورد استاندارد ملی در ایران تدوین شده بود، این آمار تا سال 1392 به 25 هزار و 866 مورد و تا پایان سال 1399 هم به 34 هزار و 4203 مورد رسیده است.

اداره کل استاندارد هم از سال 1373 در کردستان شروع به فعالیت کرده و در طول این 27 سال 185 استاندارد ملی در این استان تدوین شده که از این تعداد 155 مورد آن مربوط به هشت سال دولت تدبیر و امید است به عبارتی 84 درصد تدوین استانداردهای ملی در این استان در دولت دکتر روحانی انجام شده است.

کردستان ظرفیت تدوین استاندارد ملی بالایی دارد

مجموع استانداردهای تدوین شده در کردستان به نسبت ظرفیت نیروی انسانی توانمند و متخصص آن کم است ولی از لحاظ اینکه این استان چند سالی است در مسیر توسعه قرار گرفته و صنعت‌های نوین در آن در حال شکل گیری و راه اندازی است می‌توان به آینده افزایش این استانداردها در استان امیدوار بود.

تدوین استاندارد مستلزم گذراندن پروسه ای است بدین گونه ابتدا استاندارد پیشنهاد داده شده در کمیته های برنامه ریزی سازمان ملی استاندارد مورد بررسی قرار می گیرند و آنگاه تصمیم لازم در خصوص اینکه آیا برای موضوع اعلام شده تدوین استاندارد نیاز هست یانه، گرفته می شود و در صورت تایید ضرورت تدوین استاندارد اعلام شده با دبیر قرارداد منعقد می شود.

مدیرکل استاندارد کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: استاندارد در همه زمینه‌ها از جمله آیین نامه‌های کارکردن، تولید در واحدهای تولیدی اعم از صنعتی و کشاورزی، در خصوص روش‌های آزمون تدوین می‌شود.

ژیلا یزدانی اضافه کرد: زمانی که استانداردی وجودداشته باشد دیگر آزمایشگاه‌ها به روش دلخواه به آزمایش نمی‌پردازند و واحدهای تولیدی هم کیفیت مورد نیاز را برمبنای مقیاسی مشخص تولید می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه تدوین استاندارد اساس کار سازمان ملی استاندارد است، افزود: تدوین استاندارد توسط کارشناسان استاندارد شاغل در ادارات کل استاندارد یا کارشناسان دارای پروانه استاندارد قابل انجام است.

مدیرکل استاندارد کردستان با اشاره به اینکه شرکت‌هایی هم هستند که تایید صلاحیت تدوین استاندارد دریافت کردند، یادآور شد: 2 شرکت در استان چنین شرایطی را دارند ولی تاکنون در این راستا زیاد فعالیتی نداشتند و این مسئله یکی از دلایل اصلی کم بودن تعداد استانداردهای تدوین شده در این استان است.

یزدانی با اشاره به اینکه استان ظرفیت زیادی از لحاظ نیروی انسانی به ویژه اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها دارد، گفت: امیدواریم اعضای هیات علمی دانشگاه‌های استان به مسئله تدوین استاندارد هم ورود پیدا کنند و طرح‌های تحقیقاتی خود را به سمت این حوزه سوق دهند.

وی با اشاره به اینکه زمانی که کارهای صنعتی جدید ایجاد می شود در کنار آن بحث تدوین استاندارد هم بیشتر مطرح خواهد شد، اضافه کرد: استاندارد تولید آدامس برپایه صمغ طبیعی به درخواست شرکت تولیدی آن در استان تدوین شده است.

مدیرکل استاندارد کردستان یادآور شد: می طلبد دانشگاه‌ها در کنار بخش صنعت باشند و با شناسایی مشکلات آنها پروژه‌های تحقیقاتی را به سمتی که تدوین استاندارد هم در آن دخیل باشد هدایت کنند.

یزدانی با اشاره به اینکه نخستین استاندارد مربوط به دهان شویه در کردستان تدوین شد، گفت: یکی از ظرفیت‌های استاندارد این است که قابلیت ارتقا را دارد و هر پنج سال یکبار می‌توان اقدام به بازنگری آن به منظور افزایش سطح کیفی آن کرد.

وی با بیان اینکه انجام استانداردهای پژوهش محور زمان بر است، یادآور شد: سه سال است که در استان مشغول به تدوین استاندارد نمازخانه‌ها هستیم و تاکنون به اجماع نظر در این خصوص نرسیدیم.

رسالت‌های اداره کل استاندارد تنها مختص به تدوین استاندارد نیست و در بخش هایی هم چون صدور پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری و تشویقی، آزمون باسکول های وسایل نقلیه چرخدار جاده ای، آزمون وسایل توزین و سنجش، آزمون انگ فلزات گرانبها، بازرسی از واحدهای تولیدی و مراکز عرضه و آموزش هم به ارائه خدمت می پردازند.

476 پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری در استان صادر شد

مدیرکل استاندارد کردستان اظهار داشت: از ابتدای آغاز بکار دولت تدبیر و امید تاکنون 11 هزار و 593 مورد از محصولات واحدهای تولیدی و 2 هزار و 952 مورد از مراکز عرضه در استان نمونه‌برداری شده است.

یزدانی اضافه کرد: طی این هشت سال 9 هزار و 281 مورد بازرسی فنی از واحدهای تولیدی و 66 هزار و 802 مورد هم بازدید و بازرسی از مراکز عرضه در سطح استان انجام شده است.

وی افزود: در این مدت 476 پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری، 73 پروانه استاندارد تشویقی صادر و 915 پروانه استاندارد اجباری هم تمدید و 404 پروانه استاندارد اجباری و تشویقی هم ابطال شد.

مدیرکل استاندارد کردستان یادآور شد: سه هزار و 763 آزمون باسکول‌های وسایل نقلیه‌ای چرخدار جاده‌ای، 27 هزار و 622 آزمون وسایل توزین و سنجش سبک، هشت هزار و 824 مورد آزمون نازل جایگاه عرضه سوخت مایع و 374 مورد آزمون انگ فلزات گرانبها در استان انجام شده است.

یزدانی اضافه کرد: 39 هزار و 165 نفر ساعت آموزشی برای مدیران کنترل کیفیت، 28 هزار و 329 نفر ساعت برای کارکنان این اداره‌کل و چهار هزار و 290 نفر ساعت برای کارشناسان استاندارد دوره آموزشی برگزار شده است.

ایران در بین 163 کشور عضو ایزو (سازمان استاندارد جهانی) رتبه بیست و یکم را دارد و این اهمیت و ارزش استاندارد در کشورمان را می رساند.

در حال حاضر 398 واحد تولیدی در استان زیرپوشش استاندارد قرار گرفتند و محصولات آنها براساس شاخص‌های استاندارد تعیین شده تولید و روانه بازار می‌شود.

*س_برچسب‌ها_س*
تدوین 84 درصد استانداردهای کردستان در دولت تدبیر و امید 2
تدوین 84 درصد استانداردهای کردستان در دولت تدبیر و امید 3