ترجمه دریابندری از «آنتیگونه» به چاپ چهاردهم رسید
چهاردهمین چاپ ترجمه زندهیاد نجف دریابندری از تراژدی «آنتیگونه» توسط انتشارات آگه منتشر شد. مطلب «سرود درباره انسان در آنتیگونه» نوشته مارتین هایدگر از ملحقات این ترجمه است.
چهاردهمین چاپ ترجمه زندهیاد نجف دریابندری از تراژدی «آنتیگونه» توسط انتشارات آگه منتشر شد. مطلب «سرود درباره انسان در آنتیگونه» نوشته مارتین هایدگر از ملحقات این ترجمه است.
به گزارش خبرنگار مهر، نشر آگه چهاردهمین چاپ ترجمه زندهیاد نجف دریابندری از نمایشنامه «آنتیگونه» سوفوکلس را با شمارگان 550 نسخه، 146 صفحه و بهای 38 هزار تومان منتشر کرد. چاپ نخست این ترجمه به سال 1353 توسط نشر آگاه منتشر شده بود. نخستین چاپ نشر آگه از این ترجمه سال 1393 با شکارگان 2200 نسخه و بهای 15 هزار تومان در دسترس مخاطبان قرار گرفت. چاپهای سیزدهم و چهاردهم این ترجمه نیز امسال به ترتیب به بهای 32 و 36 هزار تومان روانه کتابفروشیها شده بودند.
کتاب بجز ترجمه «آنتیگونه» سه مطلب تحلیلی درباره این نمایشنامه را نیز به همراه دارد. مطلب نخست نوشته مترجم کتاب است. عناوین دو مطلب دیگر از این قرار است: «سرود درباره انسان در آنتیگونه» نوشته مارتین هایدگر و «درباره اودیپوس فرمانروا» نوشته زیگموند فروید.
در اساطیر یونان باستان آنتیگونه دختر ادیپ شاه و یوکاسته است. در نمایشنامه «آنتیگونه» پیش از شروع داستان برادران آنتیگونه یعنی اتئوکلس و پولینئیسس در جنگ داخلی بر سر قدرت کشته میشوند. کرئون، دایی آنتیگونه و فرمانروای تبس، اتئوکلس را با احترام به خاک میسپارد و دستور میدهد جنازه پولینئیسس به حال خود رها و خوراک کرمها و لاشخورها شود. به عبارتی جنازه برادر شورشی از احترام برخوردار نخواهد بود. آنتیگونه از دستور سرپیچی کرده و جنازه برادر شورشی را به خاک میسپارد. خبر به کرئون رسیده و او را بازخواست میکند. آنتیگونه میگوید که کرئون اخلاقیات را زیر پا گذاشته است. ایسمنه خواهر آنتیگونه نیز که پیشتر سعی در منصرف کردن او در به خاکسپاری برادر شورشی داشت، برای اینکه خواهرش را تنها نگذارد اعتراف میکند که به او کمک کرده است. کرئون آنتیگونه را محکوم به زندهبهگوری میکند.
این نمایشنامه در اصل در ادامه تراژدی مشهور ادیپوس است. در اساطیر یونانی ادیپ، پادشاه افسانهای تبای، تنها فرزند لایوس و یوکاسته است. یکی از پیشگویان معبد دلفی به لایوس گفت در صورتی که از یوکاسته صاحب فرزندی شود، به دست آن فرزند کشته خواهد شد و این در سرنوشت آن فرزند نوشته شده است. لایوس پس از تولد ادیپ او را به چوپانان سپرد تا در کوه رهایش کنند. اما چوپانان او را به مروپی، همسر پولیبس سپردند. ادیپ بزرگ شد و از سرنوشت خود آگاهی یافت و فهمید که پدرش را خواهد کشت و با مادرش ازدواج خواهد کرد. ادیپ برای فرار از این تقدیر بدون آنکه بفهمد پدر و مادر واقعیاش کیستند، راه تبس را پیش گرفت و در راه به پدر واقعی خود لایوس برخورد و او را در نزاعی کشت و بعد وقتی به تبس رسید نادانسته با مادرش یوکاسته ازدواج کرد. اما بعدها تبس دچار بیماری شد و خدایان گفتند که جنایتی رخ داده و فرد یاغی باید مجازات شود تا شهر دوباره به وضعیت عادی برگردد. ادیپ به دنبال یاغی رفت اما متوجه شد که گناهکار کسی جز خودش نیست. به همین دلیل نیز چشمان خود را کور کرد و بعد خود را کشت. یوکاسته نیز وقتی حقیقت را متوجه شد خود را دار زد.