جمعه 28 دی 1403

تشریح مهمترین تغییرات ایجاد شده در فهرست 2025 مواد ممنوعه

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
تشریح مهمترین تغییرات ایجاد شده در فهرست 2025 مواد ممنوعه

فهرست مواد ممنوعه که از ابتدای سال جدید میلادی ملاک برخورد با متخلفان ورزش است نسبت به قبل دستخوش تغییراتی شده که به واسطه اضافه شدن برخی مواد یا شیوه مصرف آنها اعمال شده است.

فهرست مواد ممنوعه که از ابتدای سال جدید میلادی ملاک برخورد با متخلفان ورزش است نسبت به قبل دستخوش تغییراتی شده که به واسطه اضافه شدن برخی مواد یا شیوه مصرف آنها اعمال شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا) برای هر سال جدید میلادی فهرست جدیدی از مواد ممنوعه و روش های استفاده از آنها را با اعمال برخی تغییرات ارائه می کند. این تغییرات به واسطه اضافه شدن یا حذف برخی مواد، شیوه مصرف آنها یا توضیحی تکمیلی در مورد آنها در فهرست ممنوعه وادا اعمال می شود.

فهرست مواد و روش های ممنوعه برای سال 2025 میلادی که همچون همیشه، سه ماه پیش از آغاز سال جدید در اختیار فدراسیون های بین المللی و کشورهای عضو قرار گرفت، همزمان با آغاز این سال ملاک کنترل و مدیریت دوپینگ قرار گرفت. این فهرست توسط ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) ایران نیز اطلاع رسانی شده است.

فرزاد شارکی قائم مقام دبیرکل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد تغییرات اعمال شده در این فهرست که باید توسط ورزشکاران و مربیان شان موردتوجه قرار بگیرد، توضیح داد.

وی گفت: فهرست جدید وادا دربرگیرنده تغییراتی است که از مهمترین آنها می توان به فرموترول استنشاقی یا همان اسپری ویژه بیماری آسم اشاره داشت. پیش از این استفاده از 54 میکروگرم از این اسپری طی 24 ساعت بلامانع بود. طبق فهرست جدید حداکثر دوز دریافتی مجاز از این دارو تغییر نکرده است اما فواصل مصرف 12 ساعته شده یعنی 2 بار طی 24 ساعت در حالی که پیش از این بازه زمانی 24 ساعت لحاظ می شد. در واقع تغییر اعمال شده بر اساس دستور سازنده دارو است.

قائم مقام دبیرکل نادو تاکید کرد: در این فهرست داروهای جدیدی به عنوان داروی ممنوعه اضافه شده است که قابل توجه ترین آن Xipamide است، این داور از خانواده دیورتیک ها یا همان مواد مدر یا ادرار آور هستند. السسترانت به عنوان نمونه ای از ماده ضد استروژن هم جزو داورهای جدید در فهرست ممنوعه 2025 است.

شارکی تصریح کرد: در بخش روش های ممنوعه هم یک توضیح تکمیلی در مورد دستکاری خون و اجزای خون ارائه شده مبنی بر اینکه اهدای خون یا اجزای خونی مانند پالسما، گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، پالکتها و سلولهای بنیادی خون محیطی از جمله به روش آفرزیس ممنوع نیست البته منوط بر اینکه این اقدام در یک مرکز فعال جمع آوری خون معتبر از نظر مراجع نظارتی کشوری مانند سازمان انتقال خون ایران انجام شود.

وی در این زمینه ادامه داد: پیش از این در فهرست و روش های ممنوعه تاکید شده بود که دریافت خون برای ورزشکار ممنوع است. این ممنوعیت همچنان به قوت خود باقی است. فقط اینکه در فهرست جدید عنوان شده که اهدای خون ممنوعیتی ندارد. در واقع در این زمینه رفع ابهام شده است.

قائم مقام دبیرکل نادو خاطرنشان کرد: مصرف گروه دارویی بلوک کننده های گیرنده بتا که کاهش دهنده ضربان قلب و فشار خون است پیش از این در رشته هایی که دقت لازمه آنها است مانند تیراندازی و همچنین رشته های زمستانی ممنوع بود اما طبق فهرست جدید این ممنوعیت برای رشته های زمستانی برداشته شده است و به نوعی مصرف آن برای این دسته رشته ها آزاد اعلام شده است.

شارکی به بخش برنامه نظارتی فهرست ممنوعه 2025 اشاره کرد و گفت: یکسری مواد هستند که جزو مواد ممنوعه به حساب نمی آیند و مصرف آنها و تاثیرگذاری شان مورد بررسی قرار می گیرد تا در صورت لزوم وارد فهرست ممنوعه ها شوند. ترامادول جزو این دسته داروها بود که پیش از این استفاده از آن ممنوعیتی نداشت اما بعد از قرار گرفتن در بخش نظارتی و پی بردن به عوارضش، به عنوان یک داروی ممنوعه معرفی شد.

وی تاکید کرد: در فهرست ممنوعه 2025 دو داروی فنتانیل و ترامادول برای نظارت بر «الگوهای استفاده خارج از رقابت» به برنامه نظارتی اضافه شدند. تاثیر مصرف این داروها در نمونه گیری های خارج از مسابقات بررسی می شود. در صورت پی بردن آثار سو احتمال دارد که طی سال آینده به مواد ممنوعه اضافه شوند.

این مقام مسئول در ستاد ملی مبارزه با دوپینگ با بیان اینکه فهرست ممنوعه 2025 تغییرات جزئی دیگری نسبت به قبل دارد، ابراز امیدواری کرد که ورزشکاران و مربیان با مطالعه کامل این فهرست، به خود برای کنترل دوپینگ کمک کنند.