تفاوتهای اصلی بین مهندسی عمران و مهندسی معماری
ساخت شاهکارهای معماری جهان مثل برج ایفل فرانسه یا سد هوور آمریکا، بدون تلاشهای شبانهروزی و همکاری مهندسان معماری و عمران امکانپذیر نبود. در صنعت ساختوساز، توسعه پروژههای عمرانی نیاز به دانش و همکاری مهندسان رشته های عمران و معماری در کنار یکدیگر دارد. افرادی که در این دو رشته تحصیل کردهاند، توانایی برنامهریزی و خلق سازه های مختلفی مثل ساختمانها، فرودگاهها، اماکن مذهبی، خانهها و... را دارند. هم مهندس معماری و هم مهندس عمران، عملکردهای خاص خود را در ساختوساز داشته و برای تکمیل پروژهها، حضور هر دو در کنار هم لازم است. باوجود شباهتهای زیادی که این رشته های مهندسی با هم دارند، اما تفاوتهای مشخصی نیز بین آنها وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی 5 تفاوت اصلی بین مهندسی عمران و مهندسی معماری بپردازیم.
مهندس معماری چه کسی است؟
معمار کسی است که توانایی طراحی یک سازه از یک اتاق کوچک گرفته تا کل یک ساختمان عظیم را دارد. طراحی سازه های معماری با هدف ایجاد ارزش بصری و بر پایه اصول زیبایی شناختی برای یک ساختمان یا فضای اطراف آن انجام میشود. مهندس معماری فردی خلاق بوده و قدرت تجسم بالایی دارد. کار این مهندس ترکیب هنر و ریاضیات بهمنظور طراحی فضاهای زیبا با رنگهای چشمنواز است.
مهندسان رشته معماری باید با نرمافزارهای طراحی مختص حیطه کاری خود مثل CADD بهخوبی آشنا باشند تا بتوانند طراحی سازه های شهری را که مهندسان عمران وظیفه ساختشان را دارند، بهخوبی انجام دهند. در واقع معمار، ویژگیهای مهم سازه را بهوسیله طراحیهای خود به سایر اعضای تیم پروژه منتقل میکند.
بعضی مهندسان معماری در زمینه دکوراسیون داخلی تخصص دارند. رنگها، میزان نور محیط و هرآنچه که در ارتباط با فضای داخلی ساختمان و طراحی آن باشد، در حیطه تخصص این افراد است. دروس اختصاصی رشته معماری شامل درک و بیان محیط، هندسه مناظرومرایا، مقدمات طراحی معماری، نقشهبرداری و... است.
مهارتهای ضروری برای مهندس معماری
مهمترین مهارتهایی که یک مهندس معماری باید داشته باشد شامل موارد زیر است:
مهارت طراحی
مهندسان معماری، طراح هستند و هنر آنها شکل و زیبایی بخشیدن به ساختمانها است. به همین دلیل پرورش مهارتهای طراحی دستی و کامپیوتری برای متخصصان این رشته بسیار مهم است.
قدرت محاسبات پیشرفته
برای یک مهندس معماری، دارا بودن دانش ریاضیاتی پیشرفته برای محاسبه میزان فشار، تحمل وزن و خمش در یک سازه و طراحی اصولی آن بسیار مهم است.
قدرت ارتباطات
مهندس معماری باید بتواند نیازهای مشتری خود را درک کرده، بهروزرسانیهای پروژه را به او منتقل کرده و با کارفرما به نحو مؤثر ارتباط برقرار کند.
مهارتهای کامپیوتری
علاوه بر دانش پایهای کامپیوتر که برای همه افراد ضروری است، تسلط روی نرمافزارهای تخصصی معماری و طراحی (CAD) برای مدلسازی سازهها بسیار مهم است.
برای آشنایی بیشتر با وظایف مدنظر کارفرماها هنگام استخدام مهندس معمار به این آدرس اینترنتی سر بزن.
مهندس عمران چه کسی است؟
مهندس عمران فردی است که وظیفه طراحی، ساخت و نظارت بر پیادهسازی سیستمها و پروژههای زیرساختی و عمرانی را به عهده دارد. مهندسان عمران معمولاً در زمینه پیادهسازی برنامههای از پیش تعیینشده ساختوساز فعالیت میکنند.
برخی از مهندسان عمران در پروژههای دولتی و شهری مثل جادهها و اتوبانها، پلها، سدها و ساختمانهای دولتی فعالیت میکنند. برخی دیگر در بخش خصوصی به ساختوساز خانهها، دفاتر اداری، کارخانهها و... مشغول هستند.
مهندسان عمران نقش کلیدی را در تأیید یا رد طراحی یک سازه بازی میکنند. طراحیهای مهندس معمار پس از ارزیابی مصالح موردنیاز، قابلیت اطمینان و پایداری سازه توسط مهندس عمران تأیید میشود.
برخلاف مهندسان معماری که بیشتر در محیط دفتری کار میکنند، مهندسان عمران ممکن است برای مشارکت در پروژههای خود نیاز به حضور در مکانهای مختلفی را داشته باشند. به همین دلیل لازم است با افرادی که تحصیلات و مهارت های فنی مهندسی ندارند و در پروژه دخیل هستند، ارتباط برقرار کنند؛ بنابراین میتوان گفت قدرت تعامل برای یک مهندس عمران ضروری است.
مهندسان عمران میتوانند در موقعیتهای شغلی متنوعی مشغول به کار شوند. بااینحال از جمله گرایشهای شغلی مهم و پردرآمد این رشته میتوان به مهندسی سازه، ژئوتکنیک و حملونقل اشاره کرد.
مهارتهای ضروری برای مهندس عمران
مهمترین مهارتهای لازم برای یک مهندس عمران عبارتاند از:
مهارتهای فنی
مهندس عمران باید درک خوبی از فیزیک و ریاضی داشته و درعینحال در استفاده از نرمافزارهای تخصصی نیز توانمند باشد. نرمافزارهای نقشه کشی و طراحی جزء جداییناپذیری از مسیر موفقیت شغلی یک مهندس عمران را تشکیل میدهند. همچنین تسلط روی نرمافزارهای مدیریت پروژه نیز برای برخی مهندسان عمران الزامی است.
ارتباطات
مهندسان عمران باید بتوانند با مشتریان و کارفرماها ارتباط برقرار کنند تا نیازهای آنها را درک و به تیم ساختوساز منتقل کنند.
مدیریت پروژه
فعالیتهای برنامهریزی، تخصیص منابع و لجستیک در حوزه مدیریت پروژه قرار دارند. مهندسان عمران همچنین مسئولیت نظارت بر مقررات و استانداردهای ساختوساز را به عهده داشته و باید بتوانند چالشهایی را که در سایت پروژه به وجود میآید، رفع کند.
طراحی و پیادهسازی
مهندسان عمران روی طراحی سیستمهای کلی مثل پروژههای زیرساخت و خطوط لوله فاضلاب شهری متمرکز هستند. به همین دلیل باید بتوانند بخشهای مختلف پروژه را به هم ارتباط داده و بهصورت یک کل منسجم طراحی کنند.
تفکر نقاد
مهندسان عمران باید بتوانند در مواجهه با محدودیتهای مختلف مثل قوانین طبیعت، مقررات شهری، محدودیت منابع و مسائل مربوط به ایمنی، راهکارهای مؤثری را ارائه کنند. تفکر نقاد به آنها کمک میکند تا این راهکارها را بهدرستی ارائه کرده و مشکلات را برطرف کنند.
مهم ترین تفاوت مهندسی معماری و مهندسی عمران چیست؟
از جمله مهمترین فرقهای مهندسان عمران و معماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهندس عمران و مهندس معمار با هم روی جنبه های مختلف یک پروژه کار میکنند. مهم ترین تفاوت کار این دو، آن است که معمار روی سبک طراحی مبتنی بر اصول زیبایی شناختی تمرکز دارد؛ درحالیکه مهندس عمران بیشتر روی دوام، قابلیت اطمینان و امنیت یک ساختمان یا هر سازه دیگری متمرکز است.
- مهندس معماری بر اساس نیازهای مشتریان خود، طرحی را خلق میکند؛ درحالیکه مهندس عمران باید طراحیها را از نظر انتخاب مصالح و ابزارها تحلیل کرده و ساختوساز را تسهیل کند.
- مهندس معمار مسئول ارائه طرحی است که زیبایی ساختمان را تضمین کند؛ درحالیکه مهندس عمران مسئول کل پروژه است: از انتخاب مواد و مصالح گرفته تا تکمیل ساخت.
- مهندسان معماری معمولاً در زمینه پروژههای طراحی داخلی و اداری کار میکنند؛ درحالیکه مهندسان عمران بیشتر در پروژههای ساختوساز زیرساختهای شهری و بینشهری مثل پلها، جادهها و... دخیل هستند.
- مهندسان معماری بیشتر در فازهای پیش از ساخت سازهها دخیل هستند؛ درحالیکه مهندسان عمران روی تمام فازهای ساختوساز نظارت مستقیم دارند.
- مهندسان عمران روی پرسنل از جمله کارگران، مدیران ساختوساز، معمارها و مهندسان برق و مکانیک نظارت میکنند.
- مهندسان معماری معمولاً در محیط دفتری کار میکنند؛ درحالیکه مهندسان عمران بخشی از زمان خود را در سایت پروژه و بخشی را در محیط دفتر سپری میکنند.
- متخصصان هر دو رشته برای فعالیت نیازمند مدارک تحصیلی حداقل لیسانس هستند؛ اما معمولاً مهندسان عمران برای اینکه بتوانند وارد پروژهها شوند باید مدرک نظاممهندسی داشته باشند.
شباهتهای مهندسی عمران و معماری چیست؟
مهمترین وجه شباهتهای رشته عمران و معماری را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- مهندسان عمران و معماری هر دو باید مهارت بالایی در زمینه ریاضی و کامپیوتر داشته باشند تا بتوانند برنامهها و طرحهای ساختوساز دقیق و ایمنی را طراحی کنند.
- هم مهندسان معماری و هم مهندسان عمران باید مهارتهای تفکر نقاد را در خود پرورش دهند تا بتوانند میزان ریسک، هزینه و تخمین زمانی را به مشتری ارائه کنند.
- مهندسان معماری و عمران باید مهارت رهبری و مدیریت را داشته باشند تا بتوانند روی فرایندهای ساختوساز نظارت کنند.
سخن پایانی
هم مهندسان معماری و هم مهندسان عمران در فعالیتهای برنامهریزی و طراحی سازهها دخیل هستند. بااینحال مهندس معماری بیشتر روی مباحث مربوط به طراحی سازه قبل از شروع به ساخت و رعایت نکات مربوط به اصول زیباییشناختی تمرکز دارند. اینجا است که تفاوت مهندسان عمران و معماری بیشتر روشن میشود. درحالیکه مهندسان معماری بیشتر روی جنبه های زیبایی تمرکز دارند، مهندسان عمران بیشتر روی عناصر ساختاری طراحی متمرکز بوده و وظیفه دارند از اینکه سازهها قادر به تحمل شرایط محیطی مختلف هستند، اطمینان حاصل کنند.
به طور خلاصه، دغدغه اصلی مهندسان معماری طراحی سازه و دغدغه اصلی مهندسان عمران کسب اطمینان از تناسب طراحیها با مقررات ایمنی و شرایط محیطی است. برخی وظایف مهندسان معماری و عمران گاهی با یکدیگر همپوشانی دارد؛ به همین دلیل حفظ همکاری میان این دو برای اینکه یک سازه با موفقیت و به طور مؤثر ساخته شود بسیار مهم است.