دوشنبه 5 آذر 1403

تمرکز سازمان امور مالیاتی بر دانه‌درشت‌هاست

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
تمرکز سازمان امور مالیاتی بر دانه‌درشت‌هاست

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سیدمحمد هادی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی با طرح این پرسش که آیا در کشوری سرشار از منابع نفتی ایران هم مردم باید مالیات بپردازند، گفت: اگر کشور را به خانواده مثال کنیم، اعضای خانواده می‌تواند کار کند و از محل کار درآمدی کسب کند برای خرج امورات جاری، آموزش، سلامت و تفریح؛ یا می‌توانند اگر ثروتی بهشان رسیده را خرج امورات جاری کنند. اما آیا...

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سیدمحمد هادی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی با طرح این پرسش که آیا در کشوری سرشار از منابع نفتی ایران هم مردم باید مالیات بپردازند، گفت: اگر کشور را به خانواده مثال کنیم، اعضای خانواده می‌تواند کار کند و از محل کار درآمدی کسب کند برای خرج امورات جاری، آموزش، سلامت و تفریح؛ یا می‌توانند اگر ثروتی بهشان رسیده را خرج امورات جاری کنند. اما آیا عقل سلیم حکم می‌کند برای مخارج جاری زندگی، ثروتمان را بفروشیم و هزینه کنیم یا از محل درآمد جاری، بخواهیم هزینه جاری را پرداخت کنیم؟

وی ادامه داد: عقل سلیم حکم می‌کند که به اندازه درآمدمان هزینه‌هایمان را پوشش دهیم و فرش زیر پای خود را برای خورد و خوراک نفروشیم. چون اولا آن ثروت تمام می‌شود، در حالی که هزینه‌های زندگی چه بسا رو به افزایش باشد؛ بنابراین نباید از ثروت خودمان برای مخارج جاری استفاده کنیم، بلکه این ثروت باید صرف افزایش دارایی یا ارث برای فرزندانمان شود.

رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه نفت ثروت همه ایرانیان، نسل فعلی و نسل آینده است، افزود: این نفت سهم فرزندان ماست که باید صرف عمران و آبادانی برای سال‌ها و دهه‌های آینده شود. آیا عقل سلیم حکم می‌کند که امروز این نفت را بفروشیم و صرف مخارج جاری کشور کنیم؟ در عین حال که شیر نفت هم دست ما نیست، بلکه دست مراجع بین‌المللی و سازمان اوپک است که می‌توانند با تحریم‌ها آن را تحت تاثیر قرار دهند.

 

نباید درآمد جاری کشور را از فروش ثروتمان به دست آوریم

سبحانیان خاطرنشان کرد: بنابراین ما نباید درآمد جاری کشور را از فروش ثروت به دست آوریم و آن را به جریانی متکی کنیم که اختیارش در دست ما نیست. فارغ از اینکه کشور ما نفت دارد یا ندارد، باید اتکا کنیم به درآمد پایداری که در اختیار خودمان باشد و از فروش ثروتمان هم تامین نمی‌شود.

وی ادامه داد: منطق دیگر این است که به طور مثال، همه ساکنان یک ساختمان باید به اندازه سهم خودشان برای تامین مخارج آن ساختمان هزینه کنند؛ اگر یک واحد این کار را انجام ندهد، یعنی سهم خود را نپرداخته است. اقتضای عدالت مالیاتی همین است. نمی‌شود در کشوری زندگی کنیم، امنیت و سلامت، بهداشتی عمومی و آموزش فراهم شود، اما یک نفر نخواهد سهم خود را پرداخت کند. در همه جای دنیا یکی از قبیح‌ترین کار‌ها این است که یک نفر سهم خود را از اداره کشور پرداخت نکند.

رئیس سازمان امور مالیاتی خاطرنشان کرد: عدالت مالیاتی هم حکم می‌کند که اگر کسی ثروت‌مندتر بود، یعنی از امکانات کشور بیشتر استفاده کرده و بر مبنای اصل توانایی پرداخت، باید مالیات بیشتری پرداخت کند. اما اگر یک نفر در جایگاه معیشتی پایین‌تر باشد، نباید مالیات دهد. این همه جای دنیا یک قاعده تعریف‌شده است؛ همان‌طور که همه باید مشارکت کنند، دولت‌ها باید برای کسانی که درآمد پایین‌تری دارند، سطحی از معافیت را در نظر بگیرند.

 

تمرکز ما مالیات گرفتن از دانه‌درشت‌هاست

سبحانیان با بیان اینکه تمرکز ما مالیات گرفتن از دانه‌درشت‌هاست، گفت: دانه‌درشت‌ها همان‌ها هستند که از گردش مالی بسیار بالایی برخوردارند، یعنی دهک‌های بالا و صدک‌های بالای درآمدی. از آن طرف قاطبه مردم که شاید درآمد‌های خیلی بالایی نداشته باشند، نباید در تیررس نظام مالیاتی باشد و نظام مالیاتی بر گرده آن‌ها سنگینی کند. این موضوع بخشی به قانون تبدیل شده و بخشی هم به بستر حقوقی نیاز دارد که مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی را در دولت سیزدهم تدوین کرده و به مجلس ارسال کردیم که با همین منطق مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

وی بیان داشت: پیشرفت‌های خوبی در سیستمی شدن نظام مالیاتی صورت گرفته است و جلوگیری از فرار‌های مالیاتی را دنبال می‌کنیم که در این دولت با سرعت بیشتری به ثمر می‌نشیند که اگر استمرار یابد جلوی فرار مالیاتی گرفته می‌شود و فراریان مالیاتی ناراحت خواهند شد و سنگ اندازی خواهند کرد. زمانی فرار اتفاق می‌افتد که سلیقه‌های شخصی جایگزین سیستم هوشمند می‌شود؛ لذا باید به سمت سیستمی شدن حرکت کنیم تا مالیات ستانی عادلانه محقق شود.

رییس سازمان امور مالیاتی کشور به وضع قوانین در حوزه مالیاتی اشاره کرد و گفت: اگر فراریان مالیاتی به وظایف خود عمل نکنند قطعا ضمانت اجرایی خواهد داشت و جرایمی از آن‌ها دریافت می‌شود؛ ضمن اینکه با فعالان اقتصادی همراهی خوبی داریم.

این مقام مسئول افزود: قانون پایانه‌های فروشگاهی یکی از مهمترین قوانینی است که سیستمی شدن ارزش افزوده مالیات را به دنبال خواهد داشت. بنایی بر جریمه کردن نداریم ضمن اینکه باید مودیان به تکالیف خود عمل کنند.

وی با بیان اینکه ما باید نسبت به مودیان خود تکریم کنیم، گفت: مودیان به ما مالیات پرداخت می‌کنند که ما کشور را اداره کنیم. یکی از مهم‌ترین مصادیق این تکریم، توسعه میز‌های خدمت در سراسر کشور است. همکاران ما در صنوف مختلف حضور پیدا می‌کنند و باید پاسخگوی نیاز مردم باشند. ما یک مرکز پاسخگویی هم ایجاد کردیم به شماره 1526 که همه مردم می‌توانند سوال یا ابهام خود را از این طریق مطرح کنند و ما پاسخگوی آن‌ها باشیم.

رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه بیش از 100 هزار میلیارد تومان در 10 ماهه ابتدای سال جاری به شهرداری‌ها و دهیاری‌های کل کشور اختصاص یافته است که صرف آبادانی و عمران شهر‌ها و روستا‌های کشور می‌شود. بیش از 27 هزار میلیارد تومان مالیات به حوزه سلامت اختصاص پیدا کرده، مشخصا یک واحد درصد از ارزش افزوده‌ای که مردم پرداخت می‌کنند، صرف حوزه سلامت آن‌ها می‌شود. بیش از 7000 میلیارد تومان صرف ورزش شده است. این‌ها بخشی از موارد مربوط به مصرف مالیات است که باید مردم در جریان آن قرار بگیرند.