پنج‌شنبه 8 آذر 1403

تهیه نقشه سه بعدی از جو یک سیاره جهنمی با دمای 5800 درجه‌ای

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تهیه نقشه سه بعدی از جو یک سیاره جهنمی با دمای 5800 درجه‌ای

دانشمندان دانشگاه لوند یک نقشه سه بعدی از جو یک سیاره فراخورشیدی "WASP-189b " تهیه کرده‌اند که به یافتن سیارات دیگر مشابه زمین کمک می‌کند. در این غول گازی فوق داغ، آهن در دمای بالا ذوب می‌شود و دمای این سیاره در طول روز به 5800 درجه فارنهایت می‌رسد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری تسنیم؛ بسیاری از سیارات فراخورشیدی کاملاً غیرقابل سکونت هستند اما مطالعه درباره آنها می‌تواند در جستجوی جهان‌های موازی و سیارات شبیه کره زمین مفید باشد. تیمی از دانشمندان دانشگاه لوند سوئد، یک نقشه سه بعدی از جو غول گازی فوق داغ WASP-189b تهیه کرده‌اند که می‌تواند بینشی از آسمان سیارات دور را ارائه دهد.

این تیم از یک طیف‌نگار با وضوح بالا برای مطالعه نور ستاره میزبان در حین عبور از جو این سیاره استفاده کرد و این برای نخستین بار است که دانشمندان شواهد محکمی از "اکسید تیتانیوم" در جو این غول گازی داشتند. همچنین این سیاره فراخورشیدی دارای مواد شیمیایی از جمله آهن، کروم و منیزیم است.

دمای این سیاره در طول روز به نزدیک 5800 درجه فارنهایت می‌رسد و مدار 2.7 روزه آن کمکی به مسائل نخواهد کرد. با این حال، تکنیک‌های طیف‌نگار درگیر در اینجا می‌توانند به سایر مطالعات جوی سیاره فراخورشیدی کمک کنند. محققان می‌توانند جوها را مقایسه کرده و تعیین کنند که آیا یک سیاره می‌تواند از حیات پشتیبانی کند یا خیر که این به نوبه خود می‌تواند به تمرکز مطالعات بر روی امیدوار‌کننده‌ترین سیارات کمک کند.

"WASP-189b" فراسیاره‌ای است که به دور ستاره "HD 133112" که یکی از داغ‌ترین ستاره‌های شناخته شده دارای سیستم سیاره‌ای است، می‌چرخد. WASP-189b که در حدود 322 سال نوری از ما فاصله دارد و در صورت فلکی میزان قرار دارد، بیش از یک و نیم برابر مشتری، بزرگترین سیاره منظومه شمسی، جرم دارد. دلیل اینکه این سیاره مورد توجه قرار دارد این است که این فراسیاره غولی، گازی است که بسیار نزدیک به ستاره میزبان خود می‌چرخد. کمتر از سه روز طول می‌کشد تا به دور ستاره‌اش بچرخد و 20 برابر به ستاره‌اش نزدیکتر از فاصله زمین با خورشید است.

"مونیکا لندل" یک منجم درباره این فراسیاره می‌گوید: اجرام سیاره‌ای مانند WASP-189b بسیار عجیب و غریب هستند. آنها یک سمت روز (سمتی که سیاره رو به ستاره اصلی خود قرار دارد) دائمی دارند که همیشه در معرض نور ستاره است و بر این اساس یک سمت شبانه دائمی دارند. این بدان معنی است که آب و هوای آن کاملاً متفاوت از غول‌های گازی مشتری و زحل در منظومه شمسی است. براساس مشاهدات چئوپس، ما دمای WASP-189b را 3 هزار و 200 درجه سانتی‌گراد تخمین می‌زنیم. سیاره‌هایی مانند WASP-189b مشتری‌های فوق‌العاده داغ نامیده می‌شوند که شاید بتوان آنها را داغ‌ترین فراسیارات دانست. آهن در چنین دمای بالایی ذوب شده و به گاز تبدیل می‌شود. این فراسیاره یکی از دورترین سیاراتی است که تاکنون شناسایی کرده‌ایم.

تازه‌ترین تصاویر کاوشگر چینی از سیاره مریخ ثبت نخستین تصویر سه‌بعدی از جو سیاره مشتری جدیدترین فیلم ناسا از بیابان‌گردی "مریخ‌نورد استقامت" در سیاره سرخ کشف یک سیاره جوان فراخورشیدی در فاصله چند میلیون ساله