جت 72 نفره پاسخگوی نیاز صنعت هوایی ایران نیست!
معاون علمی رئیس جمهور گفت: در یک کارگروه تخصصی با دستور رئیس جمهور و بعد از 8 جلسه تخصصی درباره هواپیمای جت 72 نفره به این نتیجه رسیدیم که این پروژه به دلایل متعدد پروژهای نیست که جوابگوی صنعت هواپیمایی کشور باشد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری سالیانه دکتر روحالله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری در محل معاونت علمی برگزار شد.
دهقانی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم در این نشست درباره آخرین وضعیت پروژه ساخت هواپیمای جت 72 نفره ایران گفت: در رابطه با پروژه هواپیمای 72 نفره باید بگویم که ایران یکسری هواپیماهای آی آر 140 یا همان ایران آنتونوف 140 در یک دورهای با اکراین تعریف کرد و این هواپیماها بعضاً در کشور ساخته شدند و 5 فروند نیز وجود داشت و روابط با اکراین و سوانحی که هواپیما داشت باعث توقف پروژه شد.
دهقانی گفت: یک بحثی مطرح شد که برپایه همان هواپیما یک ارتقایی در بال، بدنه و موتور انجام شود و یک بازطراحی انجام شود باتوجه به اینکه اجزای هواپیما را داریم یعنی 8 تا هواپیمای 140 را داریم یک هواپیمای جت 72 نفره طراحی و ساخته شود.
معاون علمی رئیس جمهور گفت: این پروژه تعریف شد و در دوره قبلی معاونت علمی به عنوان یک پروژه دانشگاهی که 5 تا شرکت دانشبنیان نوپا نیز به این پروژه کمک میکردند تعریف شد.
وی گفت: رشته بنده و تخصص بنده هوا و فضا است و ما از این پروژه بازدید کردیم که پروژه بسیار خوبی بوده و از نظر تحقیقاتی تیم بسیار خوبی دارد و کمک کرده است تا تعدادی از فارغالتحصیلان دانشگاهی کنار یکدیگر جمع شوند و کارهایی انجام دهند.
دهقانی تأکید کرد: پروژه از لحاظ حجم فنی و حجم کارهای انجام شده و از نظر زیرساختهای موجود در کشور اصلاً زیرساخت نداریم. فرض کنید که زیرساخت داشته باشد اگر یک هواپیمای ارتقایافته را به میدان بیاوریم آیا کسی سوار آن خواهد شد؟
پرداخت 3 همت تسهیلات به دانشبنیانهامعاون علمی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: بررسیهای ما نشان میدهد که مجموعه وزارت دفاع یک برنامه بسیار خوبی دارد تا این هواپیماها را با یک تغییر طراحی تحت هواپیمای ترابری سیمرغ استفاده کند و یک فروند از آن نیز پرواز کرد.
وی ادامه داد: امروز خود سیمرغ نیز برای تأمین قطعات اولیه و بدنههای اولیه مشکل دارد چه برسد که بدنه آن تأمین شده و به سراغ هواپیمای 72 نفره برود.
وی تأکید کرد: لذا مطلقاً در یک کارگروه تخصصی که با دستور رئیس جمهور شکل گرفت و بعد از 8 جلسه تخصصی درباره بحث هواپیما به این نتیجه رسیدیم که پروژه هواپیمای 72 نفره به دلایل متعدد از جمله نبود هواپیماهای پایه که میخواهد ارتقا پیدا کند و دلایل دیگر، پروژهای نیست که جوابگوی صنعت هواپیمایی کشور باشد.
دهقانی گفت: تصمیم کارگروه این بود که ما در هواپیماسازی شرکتهای دانشبنیان ویژه ای داریم که این شرکتها توانمندیهای زیادی دارند. به جای اینکه مثل خودروسازی از قسمتهای آسانتر مثل بال و بدنه شروع کنیم به سراغ قسمتهای کمحجمتر و ارزشمندتر برویم که اصطلاحاً به آن LVHV میگویند. مثلهای سیستمهای ناوبری، سیستمهای هدایت، ابزارهای موتور، تجهیزات موتور، ارابه فرود و... از جمله این قسمتها است.
معاون علمی رئیسجمهور گفت: ساخت هواپیماسازی کار ساختی نیست بحث گرفتن استانداردهای جهانی نیز بسیار مهم است و بایستی با کشورهایی که روابط خوب داریم کنسرسیوم تشکیل بدهیم و در دنیا نیز همه هواپیماسازهای اصلی کنسرسیوم تشکیل میدهند.
وی گفت: جمعبندی کارگروه این است که به عنوان عضوی از کنسرسیومی بزرگ که بخش بسیار خوبی از آن هواپیماسازی روسیه است بتوانیم در یک هواپیمای جدید روسیه و مشغول کار است در یک بخشی از آن مشارکت کنیم.
دهقانی تأکید کرد: هر زمانی توانستیم در زمینههای مختلف فنی، تهیه تجهیزات و زیرساختها به یک ایدهال مناسب برسیم یک کنسرسیوم تشکیل خواهیم داد.
معاون علمی رئیس جمهور گفت: تیم ساخت هواپیمای 72 نفره بسیار تیم خوب و ارزشمند بود و کارهای خوبی کرده بود. مجموعه صنایع هوایی پذیرفت که از این تیم در پروژههای هواپیمایی حمایت کند و مجموعه معاونت علمی نیز تاکنون کمکهای بسیار زیادی را به این مجموعه کرده است.
وی تأکید کرد: از نظر ارزش دلاری به پول امروز نزدیک به 500 تا 1 میلیون دلار هزینهای بوده که برای پروژه در سالهای اخیر شده است.