جمعیت بیکاران چگونه کم شد؟
درباره اینکه وعدهاشتغال تاچه حدتوانسته عملی شود، گزارشی تهیه کردیم که درآن بامحمود کریمیبیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صحبت کردیم.
به گزارش مشرق، دیروز رئیسجمهوراعلام کردکه بروعده خود برای اشتغال ایستاده وبخشهای مختلف دراین زمینه برنامهریزی میکنند. سید ابراهیم رئیسی با تأکید بر اهمیت اشتغال، گفت: دولت مساله اشتغال رادردستور کارقرارداده است واحیای واحدهای تولیدی را دنبال میکنیم. 7000کارگاه و کارخانه تاکنون به تولید بازگشته که این اهمیت بالایی دارد.
درباره اینکه وعدهاشتغال تاچه حدتوانسته عملی شود، گزارشی تهیه کردیم که درآن بامحمود کریمیبیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صحبت کردیم.
جام جم نوشت: اوایل زمستان امسال صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار ورفاه اجتماعی اعلام کرد دولت به تعهد خود در زمینه اشتغال عمل کرده و برای سال آینده برنامه توانمندسازی نیروهای کار را با جدیت بیشتری دنبال میکند. وی با بیان اینکه در دو سال گذشته بالای دو میلیون بیمه اجباری و اختیاری داشتهایم، افزود: بیمه اجباری یعنی کارفرما نیروی کار را جذب و او را بیمه کرده است. تابستان امسال 700 هزار اشتغال خالص به روایت مرکز آمار ایران ایجاد شده است.
براساس گزارشهای مرکز آمار ایران، در پاییز1402نرخ بیکاری درکشور6.7درصد بوده است. مرکز آمار به صورت فصلی آمارمنتشر میکند وهر فصل را نسبت به همان فصل در سال گذشته میسنجد.
پاییز 1402 نرخ بیکاری6.7درصد بوده ونرخ بیکاری فارغالتحصیلان 4.11درصد بوده است. مسئولان وزارت کارمیگویند درسالهای اخیر واز1400به بعدشاهدکاهش مستمرنرخ بیکاری هستیم. نرخ بیکاری فارغالتحصیلان هم بهتبع کاهش پیدا کرده است. کاهش نرخ بیکاری
محمود کریمیبیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی واشتغال وزارت تعاون، کارورفاه اجتماعی درگفتوگویی که باخبرنگارجامجم داشت به موضوع کاهش نرخ بیکاری اشاره وتصریح کرد: درزمستان بهطور معمول نرخ بیکاری افزایش مییابد و دلیل آن هم کاهش اشتغال در بخش کشاورزی است اما براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری در پاییز 6.7درصد است.
وی به بهبود فضای کلان اقتصاد در کشور اشاره کرد و افزود: زمانی که نرخ رشد اقتصادی برای چند فصل مثبت میشود در بخش اشتغال نیز تأثیر میگذارد که شاهد این موضوع هستیم. یکی دیگر از اقداماتی که منجر به ایجاد اشتغال و کاهش نرخ بیکاری بود به رفع موانع اشتغالزایی مربوط میشود.
در گذشته افراد برای ایجاد یک واحد کسب و کار نیازمند دریافت مجوزهای زیادی از دستگاههای مختلف بودند اما اکنون این موانع برداشته شده صدور مجوز از طریق درگاه ملی مجوزها انجام میشود که نیازی به حضور فیزیکی افرادنیست ودستگاهها اگر ازصدورمجوز تخطی کنند نهفقط مجوزصادرخواهد شد، بلکه باید مسئولیت صدور آن را بپذیرند.
کریمیبیرانوند درادامه گفتوگوی خودباجامجم تصریح کرد: درحوزه تأمین مالی بیش از107هزارمیلیاردتومان تسهیلات اشتغالزایی پرداخت شده که این موضوع نیز تأثیر مستقیمی بر ایجاد اشتغال داشته است. تقسیم کار ملی که توسط سامانه رصد شغل صورت گرفته ازجمله مهمترین دلایلی است که باعث شده بازار کار در این دولت رونق بگیرد. 80 درصد تسهیلات برای زنان
وی میگوید تقریبا بیش از 35درصد اشتغال ایجادی در سامانه رصد اشتغال و 80 درصد اشتغال ایجادی حوزه مشاغل خانگی در حوزه زنان است. طبق آمار درگاه آمار ایران، نرخ مشارکت زنان از1.13درصد در1401به 4.14درصد در سال1402رسیده است. نرخ بیکاری کل زنان از 7.15درسال1400به 2.14درصددرسال1402 کاهش پیدا کرده است. نرخ بیکاری فارغالتحصیلان زن از 6.22 درصد به 4.19درصد رسیده است.
نرخ بیکاری زنان جوان15تا24سال از9.37درصد به 9.28درصد رسیده است. همه اینها حکایت از رونق بازار کار زنان دارد. ما دراین دولت هیچ تفکیک جنسیتی برای مشاغل ایجادشده نداریم، بلکه حوزه مشاغل خانگی حوزهای است که بیش از 80 درصد تسهیلات آن را زنان دریافت کردهاند. مشاغل با کیفیت است؟
کریمیبیرانوند درباره ایجاد شغل با کیفیت گفت: مرکزآمار مرجع ارائه رسمی آمارهای بازار کار است و همین استانداردها در سالهای قبل و در دولتهای قبل نیز بوده. نرخ بیکاری فارغالتحصیلان از 17درصد به 4.11درصد در پاییز1402 رسیده است. نکته بعدی، گسترش آموزش مراکز فنی و حرفهای است؛ همچنین نرخ اشتغال ناقص به 9.6درصد رسیده است و بیمه شدگان تأمین اجتماعی افزایش یافتند.
علاوهبر توسعه اشتغال دانشبنیان در این دولت، 26صندوق پژوهش و فناوری بیش از سه همت ضمانت دریافت کردند. زمانی که این گزارههای آماری را در کنار هم قرار دهیم میبینیم که کمیت مشاغل در کنار کیفیت آن افزایش پیدا کرده است.
البته تمام اینها به این معنی نیست که تمام مشاغل ایجاد شده با کیفیت بالا و درآمد خوب است. قطعا شغل کمکیفیت و درآمد کم نیز وجود دارد اما نمیتوانیم بگوییم مشاغلی که ایجاد شد، همگی بیکیفیت است. اگر مشاغل ایجاد شده در یک دولت در بازه زمانی با کاهش نرخ رشد اقتصادی همراه باشد، بیکیفیت است اما اکنون کیک اقتصادی دولت بزرگ شده و اشتغال ایجادی نیز افزایشی بوده که نشان میدهد مشاغل ایجادی لزوما بیکیفیت نیست. کیفیت و کمیت مشاغل ایجادشده در این دولت رونق کمنظیری داشته است.