چهارشنبه 30 مهر 1404

جنجال ممنوعیت ترخیص کالا با تقدم قبض انبار بر ثبت سفارش

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
جنجال ممنوعیت ترخیص کالا با تقدم قبض انبار بر ثبت سفارش

یکی از مهم‌ترین تغییرات در فرآیند ترخیص کالا از گمرک، اجرای بخشنامه‌ای است که از مهر 1403 مانع ترخیص کالاهایی می‌شود که پیش از ثبت سفارش وارد بنادر و اماکن گمرکی شده‌اند.

اقتصادی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، یکی از مهم‌ترین موضوعات مرتبط با ترخیص کالا که از پاییز سال 1403 بخشنامه آن صادر شده، به ممنوعیت ترخیص کالاهایی مربوط است که تاریخ قبض انبار آنها پیش از تاریخ ثبت سفارش باشد.

بر اساس بخشنامه مهرماه 1403 دفتر واردات گمرک ایران که با استناد به ابلاغیه دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت تنظیم شده، از این تاریخ امکان ترخیص کالا با قبض انبار قدیمی‌تر از ثبت سفارش وجود ندارد. اجرای این رویکرد عملاً از 15 مهر 1403 آغاز شد.

پایان مهلت 1 ساله ترخیص درصدی کالا در آبان؛ پیشنهاد گمرک برای تمدید دوباره

یکی از جنجالی‌ترین پرونده‌های مرتبط با اجرای این بخشنامه، به ترخیص آیفون‌های مدل 13 به بعد مربوط می‌شد که در بهمن‌ماه 1403 و پس از مجاز شدن ترخیص تجاری آن‌ها، از گمرک خارج شدند. با این حال، تکلیف نهایی این پرونده هیچ‌گاه به‌طور رسمی اعلام نشد.

سال‌ها یکی از چالش‌های اصلی در حوزه رسوب کالا و تأمین ارز از منابع غیربانکی این بود که ابتدا کالا وارد بنادر کشور می‌شد و سپس فرآیند ثبت سفارش آن انجام می‌گرفت. کارشناسان تأکید داشتند که این روند به معنای تأمین ارز از مسیرهای غیررسمی یا همان بازار آزاد ارز است.

به همین دلیل، گمرک ایران با ابلاغ بخشنامه جدید تأکید کرده است که کالاهایی که تاریخ قبض انبارشان پیش از ثبت سفارش باشد، قابل ترخیص نیستند؛ به‌عبارت دیگر، ابتدا باید ثبت سفارش انجام شود و سپس کالا وارد بنادر یا گمرکات کشور گردد.

لازم به ذکر است که در تیرماه 1404 با مصوبه هیئت دولت در شرایط خاص اقتصادی (اصطلاحاً شرایط جنگی)، اجرای این مصوبه برای مدتی متوقف شد.

در همین رابطه، فرود عسگری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم گفت:«این موضوع از جمله مباحثی است که در اختیار دولت قرار دارد و پیشنهاد گمرک ایران این است که چالش تقدم قبض انبار بر تاریخ ثبت سفارش باید به‌صورت اساسی مرتفع شود.»