چهارشنبه 3 بهمن 1403

خبر خوش وزیر نفت / پروژه ها آماده بهره برداری شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
خبر خوش وزیر نفت / پروژه ها آماده بهره برداری شد

وزیر نفت در جلسه هیئت دولت اعلام کرد که پروژه هایی که نیمه تمام مانده اند به بهره برداری خواهند رسید.

پروژه های پالایشگاهی صنعت نفت و گاز بسیاری روی زمین مانده بود که قرار است به زودی آماده بهره برداری شوند.

وزیر نفت گفت: 23 پروژه کلان به ارزش 4.6 میلیارد دلار در بخش‌های بالادست، پایین دست و مغفول مانده آماده بهره برداری است که همه آنها خواست و مطالبات آیت الله رئیسی بود.

جواد اوجی روز چهارشنبه - 9 خردادماه - در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران گفت: 23 پروژه کلان به ارزش 4.6 میلیارد دلار در بخش های بالادست و پایین دست و پروژه هایی که نهایی شدن آنها مغفول مانده بود آماده بهره برداری است که تمام آنها جزء خواسته های آیت الله رئیسی در حوزه صنعت نفت و گاز کشور بود.

دولت سیزدهم از همان ابتدای کار خود اولویت اصلی‌اش در بخش‌های مختلف اقتصادی را تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمامی دانست که در مواردی حتی بیش از دو دهه روی زمین مانده بودند.

این اولویت از آن نظر اهمیت داشت که در اغلب این پروژه‌ها، سرمایه‌گذاری‌های کلانی انجام شده بود، اما به دلیل تکمیل‌نشدن آن‌ها، امکان بهره‌برداری و بازگشت سرمایه وجود نداشت.

این موضوع در صنعت نفت نمود بیشتری داشت؛ زیرا اجرای طرح‌ها و پروژه‌ها در این صنعت، اغلب سرمایه‌گذاری‌های چندمیلیارددلاری را می‌طلبد و با بهره‌برداری از طرح‌های نفتی، افزون بر آنکه سرمایه‌گذاری انجام‌شده مستهلک می‌شود، با افزایش ظرفیت تولید در بخش‌های مختلف، درآمدهای کشور افزایش می‌یابد و تولید ناخالص داخلی بالا می‌رود.

جهش رشد اقتصادی با تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام

بنابراین وزارت نفت دولت سیزدهم با تکیه بر دستور سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری شهید، تکمیل این طرح‌ها را به‌شکلی در دستور کار قرار داد که به‌گفته جواد اوجی، وزیر نفت، در عمر 33ماهه این دولت، 132 طرح نیمه‌تمام نفتی با سرمایه‌گذاری 28 میلیارد و 500 میلیون دلار به بهره‌برداری رسید و در ادامه نیز برای استمرار زنجیره ارزش در صنعت نفت به‌عنوان پیشران اقتصادی کشور، 50 طرح جدید به ارزش 47 میلیارد و 500 میلیون دلار آغاز شد.

ازجمله این طرح‌ها می‌توان به بهره‌برداری از فاز 11 پارس جنوبی پس از تعللی 22ساله، گشایش پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی، بهره‌برداری از فاز 2 پالایشگاه آبادان و... اشاره کرد که درآمد بالایی برای کشور به همراه داشته‌اند.

تکمیل پروژه‌های ناتمام حوزه نفت در 33 ماه گذشته، افزایش 63درصدی تولید نفت خام و 6درصدی گاز را به همراه داشته است. همچنین، ظرفیت پالایشی نفت خام و میعانات گازی از 2100 میلیون بشکه در روز با افزایشی 13درصدی به 2370 میلیون بشکه و تولید عملیاتی محصولات پتروشیمی از 60 میلیون تن در سال به 75 میلیون تن در سال رسیده که بیانگر افزایش 16درصدی است.

تأثیر افزایش تولید در بخش‌های مختلف صنعت نفت را می‌توان در شاخص‌های مختلف اقتصادی کشور مشاهده کرد.

صنعت نفت در دولت سیزدهم بالاترین رشد اقتصادی را در مقایسه با دیگر بخش‌ها داشته و بیشترین تأثیر مثبت را بر تولید ناخالص ملی کشور گذاشته است. در سه ماه نخست سال 1402، رشد اقتصادی گروه نفت و گاز 19.8درصد و در سه ماه دوم 1402، رکورد رشد اقتصادی 25.6درصد به ثبت رسید و در سه ماه سوم 1402 نیز معادل 21.8درصد بود.

نکته قابل تأمل آن است که این رشد افزون بر افزایش تولید، مرهون افزایش بهره‌وری در صنعت نفت است. نرخ بهره‌وری کل اقتصاد در برنامه ششم از 0.8درصد به 3.7درصد رسیده، درحالی‌که رشد بخش نفت در این مدت از منفی 3.7درصد به 12.6درصد رسیده که از رشد 16.3درصدی صنعت نفت و گاز در دولت سیزدهم حکایت دارد؛ به این معنا که رشد بهره‌وری در دولت سیزدهم مانند رشد اقتصادی که در این دولت ثبت شده، بیش از هر بخشی وامدار صنعت نفت است.

افزون بر 132 طرح در صنعت نفت که در دولت سیزدهم به بهره‌برداری رسید، اکنون 23 طرح در بخش‌های مختلف نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی با سرمایه‌گذاری 4 میلیارد و 600 میلیون دلار آماده بهره‌برداری است.

از این 4 میلیارد و 600 میلیون دلار سرمایه‌گذاری انجام‌شده برای اجرای این طرح‌ها، بیش از 2 میلیارد و 300 میلیون دلار مربوط به شرکت ملی نفت و طرح‌های افزایش تولید نفت و گاز است، همچنین اجرای طرح‌های ذخیره‌سازی با هدف تضمین استمرار تولید نیز ازجمله طرح‌های راهبردی است که در هفته‌های آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.