یک‌شنبه 4 آذر 1403

خبر مهم وزیر کار درباره تغییر دهک‌بندی خانوارها / یارانه ها تغییر می کند

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
خبر مهم وزیر کار درباره تغییر دهک‌بندی خانوارها / یارانه ها تغییر می کند

چطور بفهمم دهک چندم هستم؟ این سوالی است که هر شهروند ایرانی شاید بارها از خود پرسیده باشد؟ چند سال است که بخشی از یارانه هایی که به سوخت، برخی مواد خوراکی، آب، برق و سایر اقلام از این دست اختصاص می یافت، در قالب طرح هدفمندسازی یارانه ها، به طور مستقیم و نقدی به حساب سرپرست خانوار ها واریز می شود. دهک بندی یارانه نقدی وارد مرحله تازه ای شد. با تغییر دهک بندی خانوارها یارانه نقدی برخی...

دهک بندی یارانه نقدی وارد مرحله تازه ای شد. با تغییر دهک بندی خانوارها یارانه نقدی برخی افزایش و برخی کاهش پیدا می کند وزیر کار گفت: به‌زودی دهک‌بندی یارانه‌بگیران را دوباره بررسی خواهیم کرد.

. چندی پیش معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی:، مبلغ 20 درصد یارانه اعتباری، به ازای هر فرد خانوار، در حساب سرپرستان سه دهک اول تا سوم؛ یعنی حدود 25 میلیون نفر، شارژ شد. میزان افزایش یارانه نقدی، 20 درصد اعلام شده است اما این افزایش شامل همه یارانه‌بگیران نشده است و تنها 8.5 میلیون نفر باید منتظر واریز یارانه نقدی خرداد با مبلغ جدید باشند. جزئیات زمان واریز و مبلغ یارانه نقدی جدید اعلام شد.

به گزارش عرشه آنلاین در تازه ترین سخن، وزیر کار: به‌زودی دهک‌بندی یارانه‌بگیران را دوباره بررسی خواهیم کرد.

وزیر کار و رفاه اجتماعی: دهک‌بندی‌ها «دقیق» می‌شوند

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه پایگاه رفاه ایرانیان «عدالت» را گسترش می‌دهد گفت: این پایگاه اطلاعات درآمدی جامعه را به‌روز می‌کند ضمن آنکه بستر برای اعتراض یافته‌های پایگاه رفاه ایرانیان فراهم می‌شود و قابل راستی آزمایی هم هست.

صولت مرتضوی در آیین افتتاحیه «رصدخانه ملی رفاه ایرانیان» با بیان اینکه امروز شاهد تحقق یکی از برنامه‌های محوری دولت و وزارتخانه هستیم گفت: این برنامه‌ای است که از دهه گذشته شروع شده و سیر تکاملی خود را سپری می‌کند.

وی با بیان اینکه یکی از ویژگی‌هایی که مدیریت باید به آن توجه کند بحث اقدام و عمل است افزود: برای عمل دانش نیاز است؛ پایگاه رفاه ایرانیان بستر را فراهم و برای عمل کردن و بیرون رفتن از چالش شرایط را فراهم می کند.

مرتضوی با بیان اینکه در گذشته به دلیل نبود پایگاه جامع، با چالش‌هایی روبرو بودیم ادامه داد: اکنون بستر فراهم شده تا خدمات موثر به آحاد مردم ارائه شود.

وی با بیان اینکه رفاهیات این پایگاه بالاست گفت: کار خوبی است که از امروز انجام می‌شود. این رصد خانه مظهر عدالت برای وزارتخانه را هویدا می‌سازد و دهک‌بندی دقیقی از افراد صورت می‌گیرد.

وزیر تعاون با بیان اینکه پایگاه رفاه بستر خدمت عادلانه را فراهم و ذیل این پایگاه، وبگاه‌هایی تعریف شده که می‌تواند خدمات رسانی را به مردم آسان کند افزود: از اقدامات آن مثلا کالابرگ الکترونیکی است که کار بسیار خوبی بود یا مثلا طرح مادران شیرده را در این خصوص می‌توان اشاره کرد.

صولت با بیان اینکه این پایگاه اطلاعات درآمدی جامعه را به‌روز می‌کند عنوان کرد: بستر برای اعتراض یافته‌های پایگاه رفاه ایرانیان فراهم می‌شود و قابل راستی آزمایی هم هست.

مرتضوی با بیان اینکه این پایگاه اجرا شده و امروز مراحل تکمیلی آن را بهره‌برداری کردیم افزود: این پایگاه کل اطلاعات ایرانیان را در سطوح مختلف و در کل کشور در بر می‌گیرد.

چطور بفهمیم در چه دهکی قرار داریم؟

چطور بفهمم دهک چندم هستم؟ این سوالی است که هر شهروند ایرانی شاید بارها از خود پرسیده باشد؟ چند سال است که بخشی از یارانه هایی که به سوخت، برخی مواد خوراکی، آب، برق و سایر اقلام از این دست اختصاص می یافت، در قالب طرح هدفمندسازی یارانه ها، به طور مستقیم و نقدی به حساب سرپرست خانوار ها واریز می شود. پس از آن دهک بندی جامعه برای پرداخت یارانه در دستور کار قرار گرفت. به این صورت که سه دهک پردرآمد جامعه از دریافت یارانه کنار گذاشته شدند و هفت دهک باقی‌مانده یعنی اقشار کم‌درآمد مشمول دریافت یارانه هستند. در پی این تصمیمات، سوال مهمی که برای اغلب خانواده ها به وجود آمد این بود که چطور بفهمیم دهک چندم هستیم؟ در ادامه این مطلب روش فهمیدم دهک خانوارها توضیح داده می شود.

سه دهک اول یارانه‌بگیران چه کسانی هستند؟

جدول دهک‌بندی یارانه براساس داده‌های سال 1401

دسته‌بندی دهک خانوار

میزان درآمد براساس آمار رسمی

میزان درآمد تقریبی براساس تورم

دهک اول

یک میلیون و 650 هزار تومان

سه میلیون و 710 هزار تومان

دهک دوم

دو میلیون و 335 هزار تومان

پنج میلیون و 254 هزار تومان

دهک سوم

دو میلیون و 760 هزار تومان

شش میلیون و 210 هزار تومان

دهم چهارم

سه میلیون و 265 هزار تومان

هفت میلیون و 745 هزار تومان

دهک پنجم

سه میلیون و 625 هزار تومان

هشت میلیون و 156 هزار تومان

دهک ششم

چهار میلیون و 130 هزار تومان

9 میلیون و 300 هزار تومان

دهک هفتم

چهار میلیون و 735 هزار تومان

10 میلیون و 654 هزار تومان

دهک هشتم

پنج میلیون و 400 هزار تومان

12 میلیون و 150 هزار تومان

دهک نهم

شش میلیون و 720 هزار تومان

15 میلیون و 150 هزار تومان

دهک دهم

10 میلیون و 500 هزار تومان

23 میلیون و 630 هزار تومان

.

نحوه اطلاع از دهک یارانه خانوار

نحوه اطلاع از دهک یارانه به‌صورت سیستمی است. سرپرست خانوار باید به سامانه حمایت در نشانی hemayat.mcls.gov.ir بروید و با ارائه یک‌سری اطلاعات مثل شماره‌ملی، شماره‌حساب، تعداد اعضای خانوار و شماره‌ملی یکی از اعضای خانوار، ابتدا وضعیت پرداخت یارانه خانوار را بررسی کند. با کلیک روی گزینه نمایش شناسنامه اقتصادی خانوار، نتیجه بررسی دهک‌بندی یارانه شما توسط دولت که براساس اطلاعات دارایی و مالی خانوار شما انجام شده است، نمایش داده می‌شود.

دهک‌بندی خانوار توسط دولت طبق داده‌های آماری انجام می‌شود و به‌همین دلیل ممکن است برای عموم مردم غریب باشد. مرکز آمار هرسال در گزارش بودجه خانوار، بر اساس مجموع درآمد و هزینه‌های سالانه، خانوار‌ها را در 10 گروه دسته‌بندی می‌کند. دهک اول کم‌درآمدترین گروه و دهک دهم پردرآمدترین گروه خانوار‌ها را تشکیل می‌دهند. آخرین گزارش رسمی مرکز آمار در سال 1400 ارائه شده و به دهک‌بندی خانوار‌های ایرانی در سال 1399 پرداخته است. انتشار آمار از آن سال به‌بعد متوقف شده تا مجبور شویم برای اطلاع از دهک یارانه و محاسبه تقریبی جایگاه خانوار خود بین دهک‌های درآمدی در سال 1402، دو تا تورم 50 درصدی را به فرمول رسمی اضافه کنیم. پس از این راه ممکن نیست به نتیجه برسیم.

دهک اول تا نهم درآمدی چگونه طبقه‌بندی می‌شوند؟

دهک یارانه خانوار براساس میزان درآمد و هزینه‌هایشان مشخص می‌شود و برای این منظور یک‌سری فرمول وجود دارد. مرکز آمار بر اساس همین محاسبات می‌گوید پایین‌ترین طبقه اقتصادی در کشور، افرادی هستند که در دهک اول هزینه و درآمد قرار می‌گیرند.

دهک اول یارانه ضعیف‌ترین قشر هستند و هزینه‌های ماهانه‌شان پایین‌تر از سایر دهک‌ها است. خانوار دهک اول در خانه‌ای زندگی می‌کنند که به طور متوسط 75 مترمربع زیربنا دارد. حدود 20 درصد این خانوارها، اجاره‌نشین هستند. گزارش‌های مرکز آمار نشان می‌دهد جمعیت خانوار حاضر در دهک اول به طور متوسط 2.6 نفره است و نصف جمعیت خانوار یعنی 1.3 نفر درآمد دارند. سرپرست خانوار دهک اول عموما به‌عنوان کارگر ساده فعالیت می‌کند و کارکنان خدماتی یا فروشندگان در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

دهک دوم، از خانوار‌هایی تشکیل شده که متوسط متراژ محل سکونت‌شان بر اساس گزارش‌های مرکز آمار، حدود 82 مترمربع است. 19 درصد خانوار‌های دهک دوم در خانه اجاره‌ای زندگی می‌کنند. خانوار دهک دوم به طور متوسط 3.1 نفر عضو دارد و از این بین آنها، 1.4 نفر درآمد دارند. شغل اغلب سرپرستان خانوار دهک دوم کارگر ساده است و مشاغلی مثل صنعتگران و کارکنان بخش صنعت، رانندگان و متصدیان و مونتاژکاران ماشین‌آلات در رتبه‌های بعدی قرار دارد.

خانوار دهک سوم براساس گزارش رسمی مرکز آمار در خانه‌ای زندگی می‌کند که به طور متوسط 87 مترمربع زیربنا دارد. 21 درصد خانوار‌های دهک سوم اجاره‌نشین هستند. 1.4 نفر از اعضای این خانوار 3.3 نفره به‌طور معمول، درآمد کسب می‌کند. شغل اصلی سرپرست خانوار دهک سوم در گروه صنعتگران و کارکنان مشاغل مربوط به آن جای می‌گیرد و کارگر ساده در رتبه بعدی قرار دارد. بخشی از سرپرستان خانوار دهک سومی در گروه شغلی رانندگان، متصدیان و مونتاژکاران ماشین‌آلات قرار می‌گیرند.

خانوار حاضر در دهک چهارم درآمدی، مطابق گزارش‌های مرکز آمار عموما در یک واحد 92 متری زندگی می‌کند. یک خانوار دهک چهارمی به طور میانگین 3.45 نفره جمعیت دارد که از این تعداد، 1.45 نفرشان شغل و درآمد دارند. شغل اصلی سرپرست خانوار دهک چهارم عموما رانندگان، متصدیان و مونتاژکاران ماشین‌آلات است و مشاغل حوزه صنعت و کارکنان خدماتی و فروشندگان در رتبه بعدی قرار می‌گیرند.

خانوار دهک پنجم را کسانی تشکیل می‌دهند که محل سکونت‌شان به‌طور متوسط 94 مترمربع مساحت دارد. 17 درصد این خانوار‌ها اجاره‌نشین هستند. خانوار دهک پنجم به طور میانگین از 3.5 نفر تشکیل شده و از این تعداد 1.5 نفر شغل و درآمد دارند. سرپرست این خانوار اغلب در حوزه صنعت مشغول به‌کار است و رانندگان، متصدیان و مونتاژکاران ماشین‌آلات در رتبه بعدی قرار می‌گیرند.

خانوار دهک ششم در خانه‌ای زندگی می‌کند که به‌طور متوسط 95 مترمربع است. جمعیت خانوار دهک ششم 3.5 نفر برآورد می‌شود و 1.4 نفر آن‌ها درآمد دارند. شغل اصلی سرپرستان خانوار دهک ششم در حوزه صنعت طبقه‌بندی می‌شود.

خانوار دهک هفتم به‌طور متوسط در خانه 100 متری زندگی می‌کند. 1.6 نفر از جمعیت 3.6 نفره خانوار حاضر در دهک هفتم شغل دارند و به‌طور مرتب یا نامظم درآمد کسب می‌کنند. شغل اصلی سرپرست خانوار دهک هفتم، در گروه رانندگان، متصدیان و مونتاژکاران قرار می‌گیرد و بخش قابل‌توجهی در حوزه صنعت مشغول به‌کار هستند.

سرپرست خانوار دهک هشتم اغلب در مشاغل بخش صنعت، مشغول به‌کار است. تنها 13 درصد خانوار‌های دهک هشتم در خانه اجاره‌ای زندگی می‌کنند. جمعیت خانوار دهک هشتم به‌طور متوسط 3.5 نفر است که 1.5 نفر از آن‌ها شغل و درآمد دارند. بخش قابل توجهی از سرپرستان خانوار‌های حاضر در دهک هشتم درآمدی را متخصصان علمی و فنی تشکیل می‌دهد.

خانوار دهک نهم، در خانه‌ای زندگ می‌کند که به‌طور متوسط 110 مترمربع مساخت دارد. محل زندگی 12 درصد خانوار دهک نهم، اجاره‌ای است. متخصصان علمی و فنی، شغل اصلی سرپرستان خانواده‌ها در دهک نهم است. فروشندگان و کارکنان بخش خدمات نیز در رتبه بعدی قرار می‌گیرند. به‌طور متوسط از هر 3.5 نفر عضو خانوار دهک نهم، 1.6 نفرشان درآمد دارد.

دهک دهم پردرآمدترین خانوار ایرانی است. آن‌ها بیشتر از سایر خانوار‌ها پول درمی‌آورند و همچنین بیشتر از بقیه خرج می‌کنند. نکته عجیب درباره خانواده‌های دهک دهم این است که هزینه‌شان از میزان درآمدشان پیش گرفته (آمار است دیگر). محل زندگی خانوار دهک دهم، به طور میانگین 120 متر مربع مساحت دارد. اغلب این خانوار‌ها صاحبخانه هستند و تنها هشت درصدشان در خانه اجاره‌ای زندگی می‌کنند. بخش بزرگی از خانوار‌های دهک دهمی را متخصصان علمی و فنی تشکیل می‌دهند. قانون‌گذاران، مقامات عالی‌رتبه و مدیران نیز به‌عنوان سرپرست خانوار دهک دهم قرار می‌گیرند. جمعیت خانوار دهک دهمی، به‌طور متوسط 3.5 نفر است و 1.7 نفر از آن‌ها کار می‌کنند و درآمد دارند.

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

خبر مهم وزیر کار درباره تغییر دهک‌بندی خانوارها / یارانه ها تغییر می کند 2
خبر مهم وزیر کار درباره تغییر دهک‌بندی خانوارها / یارانه ها تغییر می کند 3