چهارشنبه 7 آذر 1403

دانشگاه باید نوآور و نو پذیر باشد

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
دانشگاه باید نوآور و نو پذیر باشد

وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: ویژگی دانشگاه این است که نوآور و نو پذیر باشد و این را به جامعه القا کند جامعه هم در مقابل تغییرات روز آمد مقاومت به خرج دهد.

خبرگزاری میزان - محمد علی زلفی گل در پنجمین نشست معاونان پژوهشی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی با موضوع تبیین سیاست‌ها و برنامه‌های وزارت در حوزه پژوهشی گفت: در دنیای کنونی وقرن بیست و یکم که نوع آوری تعیین کننده آن است بدانیم که ما نیز تافته جدا بافته از دنیا نیستیم هم از تجربیات دنیا استفاده می‌کنیم و هم توجه به این عرصه و مدیریت ظرف و ظرفیت پژوهش و نوآوری باید داشته باشیم.

وی ادامه داد: ما باید هدفمان در عرصه علمی و پژوهشی مشخص باشد و آنچه که اهداف را برای ما مشخص می‌کند برنامه‌های فرادستی شامل بیانیه گام دوم، نقشه فرهنگی کشور و نقشه جامع علمی کشور است که حتما باید آن را مورد نظر قرار دهیم و به گونه‌ای برنامه ریزی کنیم که آن مأموریت‌ها که برای وزارت علوم پیش بینی شده است محقق شود.

وزیر علوم گفت: وقتی برنامه داشته باشیم راه کار‌های اجرایی هم برای تحقق آن خواهیم اندیشید بنابراین در دوره جدیدی که در این دولت ایجاد شده است ما ضمن توجه و بهره‌مندی از تجربیات چهار دهه گذشته باید با پشتوانه آن گام‌های موثری برای تحقق آن برداشته و شاخص‌های فن آوری را ارتقا دهیم.

وی افزود: دانش علم سنجی و فن سنجی در کشور ما رشد خوبی داشته است اگرچه که برنامه ریزی ما برای ارتقا شاخص‌ها نیاز به بستر‌های سخت افزاری نرم افزاری و حمایتی خواهد داشت.

زلفی گل گفت: ما منابع انسانی سرشار داریم که از عوامل موثر برای پیشرفت هر کشوری است که باید بروز و ظهور داشته باشند.

وزیر علوم گفت: منابع مادی خام هم فراوان داریم، اما در اعتبارات مضیقه هایی داریم، اما باید بتوانیم با منابع مادی و انسانی ارتباط منطقی برقرار کنیم.

زلفی گل ضمن اشاره به اینکه در نظام ایده‌ها و نیاز‌ها هدف ما برقراری این ارتباط منطقی است، اظهار کرد: نظام ملی نوآوری داشته ایم اما حلقه‌ها و تکه‌های از آن کم رنگ بوده است و این نقشه جامع کشور و نظام ملی نوآوری که برای پیشرفت کشور ضروری است هنوز بالغ نشده است. ما باید این نظام ملی نوآوری را تکمیل و به بلوغ برسانیم و اکوسیستم فناوری را جامع الاطراف ببینیم.

وی ادامه داد: در نظام ملی نوآوری هم آموزش باید جدی و هدفمند باشد و هم پژوهش و نوآوری و به ویژه فرهنگ که فاکتور مهمی در این راستا است. در جامعه ما هر تصمیم سازی بر مبنای علم باشد.

وی گفت: ما باید باور داشته باشیم که برای ایجاد اشتغال به سمت مراکز رشد برویم. ایجاد شغل برای کسانی که سواد عالی دارند هزینه بالا تری دارد.

وزیر علوم گفت: ما باور داریم که اعضای هیئت علمی با سلایق مختلف هستند و ما تمام سلایق علمی را می‌خواهیم ببینیم.

زلفی گل گفت: نوع نگاه ما در مدیریت آموزش عالی جامع الاطراف باید باشد. از این رو همه اعضا با هر ایده و پیشنهادی می‌توانند به تصمیمات ما در این وزارت خانه کمک کند چرا که تولید علم برای ما مرجعیت ایجاد می‌کند.

زلفی گل ادامه داد: ویژگی دانشگاه این است که نوآور و نو پذیر باشد و این را به جامعه القا کند جامعه هم در مقابل تغییرات روز آمد مقاومت به خرج دهد.

وی گفت: دهد ما باید بپذیریم که در عرصه علم و فناوری باید از تجربه دنیا استفاده و آن را بومی کنیم و چشم بسته آن را نپذیریم.

وی افزود: نباید با دانشمندان و پژوهشگران با تحکم رفتار کنیم، اما برای استفاده از نهایت پتانسیل آن‌ها باید تشویق و ترغیبشان کنیم.

زلفی گل اظهار کرد: برای افزایش ارتباطات بین المللی اساتید و دانشجویان بهای بیشتری به تحقیقات آن‌ها بدهیم، ضریب همکاری تیمی را بالا ببریم چرا که در زمینه کار تیمی ضعیف هستیم و بدین واسطه می‌توانیم کار تیمی را تشویق کنیم.

وزیر علوم گفت: در سیستم علمی حسادت نکنیم چرا که با تشویق می‌توانیم ارتقا پیدا کنیم مدیران عرصه علمی باید با نگاه باز و سخاوتمندی بیشتری پیش بروند چرا که ما به دنبال رسیدن به مرجعیت علمی هستیم از این رو باید هر فعالیتی برای تشویق این امر است انجام دهیم.

وی گفت: باید شرایط گونه‌ای باشد که افرادی که نگاه و کار کیفی دارند بیشتر دیده شوند. از فرصت و قدرت خود استفاده بیشتر را داشته و روند تعاملات بین المللی اساتید و قوانین آن را تسهیل کنیم.

زلفی گل گفت: دانشگاه‌ها در این زمینه باید مستقل باشند و فعالیت‌های مثبت خود را به ما اعلام تا سرلوحه کار سایر دانشگاه‌ها نیز قرار گیرد از این رو نباید بگونه‌ای باشد که ما به آن‌ها دیکته کنیم.

وی در این راستا گفت: ما در وزارتخانه در خدمت نظام آموزشی کشور و خدمات رسانی بهتر به آن‌ها هستیم و امیدواریم با تحقق آن چند گام علمی بیشتر به پیش برویم.

وزیر علوم ادامه داد: ما باید در نخبه پروری و نخبه گماری و توزیع متوازن استعداد‌ها باید فکر کنیم که همین باید از آموزش و پرورش آغاز شود، یقینا کسی که در دانش آموزی در المپیاد مدال می‌آورد با تسهیل امکانات می‌تواند در دانشگاه نیز افتخار آفرینی کند.

وی با اشاره به اینکه امسال سال علوم پایه است گفت: باید برنامه‌های جدی برای برای آن داشته و برای ترویج علوم پایه و معرفی آن تلاش کنیم.

زلفی گل خطاب به معاونان پژوهشی گفت: نهایت تلاش خود را بکنید تا بودجه خود را از دانشگاه‌ها بگیرید چرا که 15 درصد بودجه دانشگاه‌ها باید به پژوهش و سه درصد به موضوعات فرهنگی اختصاص پیدا کند. چرا که اگر این حمایت‌ها نباشد کیفیت فعالیت‌های پژوهشی کاهش می‌یابد.

وی در پایان گفت: تشویقی مقالات را جدی بگیرید. اهرم‌های تشویقی بسیار مهم است چرا که با حمایت‌های حداقلی می‌توان پیشرفت‌های بسیاری در رتبه علمی کشور داشت.